A pszichológus elárulja, miért érezzük magunkat kínosan, amikor idegenekkel kerülünk egy liftbe

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Monkey Business Images/Shutterstock. No use without permission./Monkey Business Images -
pszichológus csend lift kínos bezártság
Sokan az egyik legkellemetlenebb helyzetnek írják le azt, amikor mások mellé kell beszállni egy liftbe. Rá kell nézni a többiekre, kell szemkontaktust teremteni? Köszönjünk vagy elég egy biccentés is? Ezek a kérdések biztosan átfutnak rajtunk.

Egyesek szerint a helyhiány váltja ki belőlünk a kellemetlen érzéseket, mások szerint a kínos csend az, amit nem tudunk elviselni, mások arra panaszkodnak, hogy túl közel kerülnek idegen emberekhez. Dr. Becky Spelman pszichológus és Araminta Naylor viselkedéskutató elmondták a The Sunnak, miért szorongunk a liftezéstől.

1. Helyhiány

Egy kicsi, ablak nélküli helyiség akkor is rossz érzéseket kelthet bennünk, ha nem kell másokkal osztozni rajta.

A szűk hely és a menekülési útvonal hiánya miatt az emberek úgy érezhetik egy liftben, hogy csapdába estek. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Monkey Business Images/Shutterstock. No use without permission./Monkey Business Images

2. Nincsenek szabályok

Kellemetlenül érezhetjük magunkat amiatt is, hogy nincsenek viselkedési szabályok a liftekben. A buszokon az a kialakult rend, hogy ameddig van szabad ülőhely, mindenki egyedül foglal helyet. A liftekben nincs ilyen, nem tudjuk, milyen közel állhatunk, kell-e köszönnünk, emiatt pedig bizonytalanságot érzünk.

3. A kínos csend

A liftekben furcsa, kínos csend uralkodik, csak a felvonó hangja szakítja meg azt. Késztetést érezhetünk arra, hogy megtörtjük ezt, ez pedig feszültséget okozhat bennünk. Úgy igyekszünk a helyzetet feloldani, hogy a telefonunkat nyomkodjuk (akkor is, ha a liftben nincs térerő), vagy a ruhánkat babráljuk, esetleg mocorgunk.

4. Félelem a bájcsevejtől

A kínos csendet is nehezen viseljük, de sokan attól is irtóznak, hogy bájcsevegjenek idegen emberekkel. Rettegnek attól, hogy valaki megszólítja őket, és onnantól majd mindig beszélgetniük kell, amikor az illetővel, amikor összetalálkoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.