Kiderült, hogy hány évesen vagyunk a legboldogabbak: meglepő eredmény született

Forrás: Shutterstock -
boldogság életkor kutatás
Az emberek boldogsága nagyban függ az egyéni élethelyzettől, személyiségjegyektől és értékrendtől, így azt gondolhatnánk, hogy nincs egyetlen konkrét életkor, amelyben mindenki a legboldogabb lenne. Egy friss kutatás azonban mégis megpróbálta megfejteni, hogy melyik életkorban a legelégedettebb, legboldogabb az ember. 

A tanulmány során több mint 400 egyedi mintát és összesen több mint 460 ezer résztvevőt vizsgáltak, akiket arról faggattak, hogy miként változik a boldogságuk az évek előrehaladtával.

Egy közismert elmélet szerint a boldogság U alakú görbét ír le: a jólét a 20-as éveink környékén, majd idősebb korban éri el a csúcspontját, az életkor közepén viszont visszaesés tapasztalható. Ez magyarázhatja az életközepi válságot, amellyel manapság egyre több ember küzd.

A kutatás során különböző országokból és kultúrákból származó egyéneket vizsgáltak több tényező alapján.

Az adatok szerint az élettel való elégedettség 9 és 16 éves kor között csökkent, majd 70 éves korig kismértékben emelkedett, majd 96 éves korig ismét csökkent.

Kiderült, hogy hány évesen vagyunk a legboldogabbak: meglepő eredmény született Forrás: Shutterstock

A pozitív érzelmi állapotok esetében a kutatók általános hanyatlást figyeltek meg a teljes életút során, 9-től 94 éves korig. A negatív érzelmi állapotok 9 éves kortól 22 éves korig ingadozónak tűntek, majd felnőttkorban lecsökkentek 60 éves korig, amikor is ismét növekedni kezdtek.

A fentiek alapján elmondható, hogy mind a pozitív, mind a negatív érzelmi állapotok többet változtak az emberi élet során, mint az élettel való elégedettség.

Továbbá az is kiderült, hogy a pubertás és a serdülőkor stresszes időszak, tele változással és társadalmi nyomással, ezért logikus, hogy az élettel való elégedettség ebben az időszakban lecsökkenhet. Hasonlóképpen, a jóval idősebb emberek egészségi állapotának romlása, valamint a barátok és szeretteik elvesztése hozzájárulhat a jólét csökkenéséhez.

Tehát röviden, nincs egyszerű válasz arra, hogy melyik életszakaszunkban vagyunk a legboldogabbak. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a szubjektív jóléthez hozzájáruló különböző személyek életük során sajátos mintázattal rendelkeznek, így a kutatók azt remélik, hogy ez felhasználható arra, hogy jobban személyre szabják a boldogságot elősegítő erőfeszítéseket a különböző korcsoportokban – különösen a 70 év felettieknél, akiknél az általános tendencia a jólét csökkenése volt - írja az IFL Science.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.