Meglepő előnyökkel járthat az öregedés, nem csak betegségeket hoz az idő múlása

Forrás: Shutterstock -
betegség öregedés előny idősödés
Az idősödést sokan a gondtalan fiatalság elmúlásával, az egészség megromlásával és a lassú szellemi hanyatlással teszik egyenlővé. Ám az aktív életmódnak és a megfelelő táplálkozásnak köszönhetően kifejezetten élvezetessé tehetjük nyugdíjas éveinket.

Az élet természetes velejárója, hogy öregszünk. De talán kissé alulértékeljük korosodó önmagunk és kortársaink testi-szellemi képességeit. És bár egyre bátrabban éljük meg az idő múlását, van még hova fejlődnünk, ami az idősödés elfogadását illeti; hisz a öregedésnek megannyi előnye is van.

Tudásunk kiélesedik

Nem véletlenül hívják az idős kort gyakran aranyéveknek, az évek múlásának ugyanis bizony számtalan előnye is van. Például, hogy a korábban megtanult ismeretek és berögződött folyamatok, az úgynevezett kikristályosodott intelligencia az öregedés folyamán is fennmarad, azaz 65-70 évesen már igen nagy felhalmozott tudást birtokolhatunk majd.

Pozitívabb lesz az életszemléletünk

Míg fiatalon egy állandó érzelmi hullámvasúton ülünk, addig ez idősebb korunkra teljesen megváltozik. Az életkor előrehaladtával minden megváltozik, másképp érzünk dolgokat, másképp gondolkozunk, és szép lassan megtanuljuk kontrollálni érzelmeinket is. Ráadásul öregkorunkra sokkal nyugodtabbak leszünk, nem robbanunk fel minden apróság miatt.

Meglepő előnyökkel járthat az öregedés, nem csak betegségeket hoz az idő múlása Forrás: Shutterstock

Javulnak az empátiás készségeink

Negyvenes éveinkben sokkal könnyebben ráhangolódunk mások érzéseire, mint bármikor előtte az életünkben. Ez azt jelenti, hogy sokkal empatikusabbá válunk a körülöttünk lévő emberekkel, ami pedig nagyban megkönnyíti a szeretteinkkel, családtagjainkkal való együttélést, valamint a segít abban, hogy jobban kijöjjünk a munkatársainkkal is.

Enyhül vagy végleg elmúlik a migrén

Van egy jó hírünk a krónikus fejfájással küzdők számára: az idősödéssel a migrénes hajlam többnyire szelídül, és 70 éves életkor felett ritkán okoz gondot. A 70 év feletti nők mindössze 10%-a, míg a férfiak 5%-a számol be migrénes fejfájásról. Öregkorban az összes fejfájások aránya 25%-kal ritkább, mint a fiataloknál, ami valljuk be, nem elhanyagolható érték.

Kevesebb lesz a stressz

Az Amerikai Pszichológiai Társaság éves jelentése szerint az idősebb embereknek kevesebb stresszel kell megküzdeniük, mint fiatalabb társaiknak. Ez persze nem azt jelenti, hogy 60 felett teljesen stresszmentes lesz az életünk, sokkal inkább, hogy jobban tudjuk a felmerülő problémákat kezelni - írja a Bors.

Sokkal jobb lesz szex

Ha eddig úgy hittük, hogy az idősebb generáció tagjai hanyagolják a szexet, gondoljuk újra a dolgot! Lehet, hogy a kor előrehaladtával kevesebbet szeretkezünk, mint mondjuk 20 évesen, ezzel párhuzamosan azonban az együttlétek jobb minőségűvé válnak. Egy 40 év feletti nők körében végzett felmérés során a kutatók kimutatták, hogy a szexuális elégedettség az életkorral bizony javult. A 80 év feletti nők pedig sokkal elégedettebbek a szexuális életükkel, mint az 55 és 79 év közöttiek.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.