Slow living: nincs más dolgod, csak élvezni a pillanatot

boldogság önismeret lassulás élet magazin
Ma az az elfogadott gondolkodásmód, hogy a lehető legtöbbet meg kell tennünk azért, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, másoknak és magunknak. Azonban, ne felejtsük el, az is elég, ha csak megéljük mindennapjainkat. A legjobb, amit tehetünk, hogy egyszerűen csak jelen vagyunk életünkben és belátásunk szerint cselekszünk - tulajdonképpen ez a slow living mozgalom.

Sokszor érezzük, hogy beleszakadunk életünk mókuskerekébe, reggeltől estig, óráról órára beosztjuk napjainkat, mégis meglepetten tapasztaljuk, hogy elégedetlenek vagyunk.

Trendi a slow living, de most nem ez a lényeg

Rohanó hétköznapok, felgyorsult világ, káoszban élő emberek. Senki nem tudja mit akar igazán, de hajt. Egy kicsit ezt is, egy kicsit azt is, a lényeg, hogy gyorsan mindent próbáljunk ki, azonnal találjunk megoldást a problémáinkra. Éljünk, lássunk világot, haladjunk a korral, anyagilag legyünk stabilak, teremtsünk magas életszínvonalat. Sajnos mindezt a bennünket körülvevő értékes pillanatok figyelmen kívül hagyásával tesszük.

Forrás: Shutterstock/Chinnapong

Itt az ideje, hogy megtanuljuk végre, hogy hogyan lassuljunk le. Az elmúlt években felkapottá vált a slow living mozgalom,

de ennek az életfelfogásnak nem csak egy trendi, hastaggel ellátott címkének kellene lennie a közösségi média platformokon. A slow living sokkal inkább az élet mélyebb megtapasztalását foglalja magába.

Nem kell ahhoz kiköltöznöd egy mindentől elzárt erdőbe vagy az utolsó utáni faluba, hogy egyszerűen és lassan élj. Nem kell, hogy kerted vagy farmod legyen, nem kell jurtában laknod.

Mi is az a slow living?

A slow living avagy lassú élet megtanít minket a türelemre és arra, hogy élvezzük, ahol jelenleg tartunk, akármennyire kaotikus és gyors léptekben halad is az életünk. Képzeljük csak el az érzést, mikor a kedvenc tusfürdőnkkel zuhanyozunk vagy amikor egy újonnan vásárolt ruhát először felveszünk. Ezek mind apró dolgok az életben, mégis örömforrások. A jelenben tartanak, segítségükkel megélhetjük a pillanatot, általuk elégedettebbé és kiegyensúlyozottabbá válhatunk.

A lényeg a belső béke és az elégedettség

Beletemetkezünk a tömérdek teendőbe, a stressz végigkísér bennünket egész nap. Sokszor magukkal rántanak a negatív dolgok, a mindennapok monotonitása betemet. Ha lelassulunk, végre az életünket is teljesnek élhetjük meg. A fókusz onnantól a bennünket körülvevő dolgokon és a jóllétünkön lesz.

Ha tisztában vagyunk önmagunkkal és a körülöttünk lévő értékekkel, értelmet nyer az életünk.

Ha visszatekintünk eddigi életutunkra nem csak az elért eredményeink, sikereink jutnak eszünkbe, hanem az egyes lépcsőfokok is, melyeket meg kellett másznunk ahhoz, hogy elérjünk egy számunkra fontos dolgot. De nem a végeredmény az érdekes, hanem a folyamat. Tudatossághoz vezet az, ha megfigyeljük a jelenlegi valóságunkat.

Forrás: Shutterstock

Fontos, hogy elérkezzünk ahhoz a pillanathoz mikor kimondjuk: elég volt! Egy kis szünetet tartva, gondolatainkat megfigyelve máris megélhetjük a pillanatokat és ezek csendjét.

Nincs más dolgunk, csupán annyi, hogy élvezzük az életet! Élvezzük ki a csendes és nyugodt pillanatokat! Egyszerre egy dologra fókuszáljunk, nem kell szétesni. Senki és semmi nem olyan fontos, mint saját magunk testi és lelki jólléte.

Sokszor megkérdezhetjük magunktól: elég komfortos számunkra az, amiben jelenleg élünk? Mit tudunk kezdeni a káosszal, ami körülvesz minket? Számít az, amit más gondol?

Ha elbizonytalanodunk, lépnünk kell. Építsük be mindennapjainkba magát az értékalapú gondolkodásmódot! Csak a saját ritmusunk számít, nem a másé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.