Nem kell sokat tenned azért, hogy egészségesebb és fittebb legyél: azon múlik, mikor eszel

Forrás: Shutterstock -
böjtölés hangulat étkezés időablak
Egy új tanulmány rávilágított arra, mit kell tennünk azért, hogy energikusabbak, jobb kedvűek és vékonyabbak legyünk.

Egy új tanulmány szerint a napi 14 órás böjtöléstől kevésbé leszünk éhesek, viszont energikusabbnak és jobb kedvűnek érezhetjük magunkat. Egy kísérlet eredményei azt mutatják, hogy ha az étkezést egy 10 órás meghatározott időablakra korlátozzuk - például, hogy csak reggel 9 és este 7 óra között eszünk - az pozitív egészségügyi előnyökkel járhat.

A londoni King's College kutatócsoportja egy applikáció segítségével vizsgálta az emberek étkezési szokásait és arra is megkérték őket, hogy naplózzák a hangulatukat és az energiaszintjüket. Az alkalmazáson keresztül több mint 37 000 ember vett részt a vizsgálatban, amely során az első héten a megszokottak szerint étkeztek, a következő héten viszont már egy meghatározott, 10 órás időablakban ettek. Az adatok elemzése kimutatta, hogy azok, akik napi 14 órát böjtöltek, energikusabbak voltak, jobb volt a hangulatuk és kevésbé voltak éhesek - írja a Daily Mail.

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor Forrás: Shutterstock

Fontos azonban a következetesség, az előnyök ugyanis azoknál voltak kimutathatóak, akik ragaszkodtak az időszakos böjtöléshez és nem változtattak rajta. „Ami igazán izgalmas, az az, hogy az eredmények azt mutatják, hogy nem kell nagyon szigorúnak lennünk ahhoz, hogy pozitív eredményeket érjünk el" - mondta Dr. Sarah Berry.

A kutatás az étkezési szokások fontosságára hívja fel a figyelmet: nemcsak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor. „Az eredmények azt mutatják, hogy nem kell egész nap ennünk. Sok ember jóllakottnak érzi magát, és még le is fogy, ha tízórás időtartamra korlátozza az étkezését" - mondta Kate Bermingham, aki szintén a kutatáson dolgozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.