Mi magunk tehetünk azért, hogy ne uralkodjon el a családi harc a karácsonyi asztalnál

elkerülés harc mag család magazin
Meghitt, ünnepi pillanatok. Közösen eltöltött minőségi idő a családdal. Karácsony, a szeretet ünnepe és bizony első hallásra ezek a szép pillanatok jutnak eszünkbe. De mi a helyzet akkor, ha fenekestül felfordul az életünk és fellép a káosz. Ha odaég a süti vagy ferde a karácsonyfa? Pár tipp jól jöhet a frusztáció és a nagyobb konfliktusok csökkentése érdekében.

A reklámokban olyan tökéletes minden. És persze a közösségi médiában is. De sok esetben elkerülhetetlenek a konfliktusok az asztalnál vagy a csalódottság egy-egy ajándék miatt.

A YouGov közvélemény-kutató intézet felmérésében a 2000 megkérdezett ember közel negyede mondta azt, hogy mindig vagy legalábbis időnként vitatkoznak karácsonykor – derült ki a Stern cikkéből.

Ezek a karácsonyi viták leginkább a készülődés során, a szervezéskor kezdődnek el. Az, hogy a családok vagy párok miért keverednek vitába az ünnepi időszakban, az változó.

Egyharmaduk az ünnepek menetrendje miatt vitatkozik. Egynegyedüknél a párkapcsolati problémák okozzák a konfliktust, a válaszadók 19 százaléka pedig a feladatok elosztásán veszekszik. A legtöbb vita a saját szülőkkel (35 százalék) vagy a jobbik felükkel (36 százalék) alakul ki.

Tehetünk a meghittebb, konfliktusmentes, ünnepi hangulatért! Forrás: Shutterstock

Az elvárások és környezetünk az oka a vitáknak

Miért pont karácsonykor csattan minden? Miért akkor veszünk össze, amikor a legbékésebb, legharmonikusabb időket kellene közösen eltöltenünk? Pont ezért, hiszen ez az elvárás. Ahogyan, azt mindenhol látjuk, legyen a legfinomabb vacsora az asztalon, a fa legyen tökéletesen szép, mindenki nevessen és örüljön az ajándékoknak is.

Gondoljunk csak bele, legtöbbször elkerülhetetlen, hogy ne romoljanak el a dolgok körülöttünk. Nagy a nyomás is, hiszen annyira tökéletes karácsonyt szeretnénk.

De mégis odaég a süti vagy kialakul egy konfliktus egy téma kapcsán az ünnepi asztalnál. Hiszen, emberek vagyunk és nem tökéletesek. Ahhoz viszont, hogy elkerüljük a rossz hangulatot vagy megoldjunk egy-egy konfliktushelyzetet türtőztetnünk kell magunkat. A viták kellenek egy kapcsolatban vagy családban, de jobb, ha gondoskodunk arról, hogy ne az ünnepi időszakot rontsuk el velük. Egy pár tipp segítségével csökkenthetjük a stresszes ünnepi készülődést:

Készüljünk fel karácsony előtt!

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, kérdezzük meg magunktól és családunktól is, hogy mik az elvárások az ünnepléssel kapcsolatban. Így könnyebb a kompromisszumkötés, ha mindenki előtt a cél lebeg.

Osszuk fel a munkákat!

Sok konfliktus abból adódik, hogy valaki a hátán visz mindent, egy ember csinál mindent. Ez elkerülhető, ha előre elosztjuk a család tagjai között a feladatokat.

Osszuk fel a teendőket a családban! Forrás: Shutterstock

Ha túl magasak az elvárások, hát adjunk lejjebb!

Sose felejtsük el, hogy nem biztos, hogy a tökéletes ajándékoktól lesz teljes a karácsonyi boldogság. Sokan csak egy nyugodt ünnepi időszakra vágynak. Semmi másra. Ha úgy érezzük az elvárásaink miatt helyeződik ránk vagy családtagjainkra túl nagy teher, adjunk hát lejjebb igényeinkből.

Ne üvöltözzünk!

Ahelyett, hogy leüvöltenénk a másikat, szépen is el lehet mondani a véleményünket. Biztos, hogy jobban meg fogja érteni az illető, hogy mi a probléma. Attól, hogy kiabálunk még nem valószínű, hogy megoldódik a konfliktus.

Ne általánosítsunk!

Egy vita kellős közepén hajlamosak vagyunk az általánosításra. Azonban, ha a másik azt hallja, hogy "mindig" így történik valami, nagyon frusztráló lehet számára. Az is lehet, hogy még egyszer sem követte el az adott hibát.

Vegyünk egy mély lélegzetet!

Mielőtt kimondanád, ami a szívedet nyomja vegyél egy mély levegőt és gondold át, hogy hogyan tudnád kevésbé bántóan kifejezni magad.

Ne hozzuk felszínre a régi vitákat!

Nem tesz jót egy új, kezdődő konfliktus során, hogy egy régi témát felemlegetünk, hiszen lehet, hogy azóta a másik személy már próbált változtatni rajta és felemlegetve a hibáit újra frusztrált lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.