A karácsony szupersztárja lehet: így készíts spekuláciusz kekszet és likőrt

Forrás: Shutterstock -
keksz likőr Jézus spekuláciusz édesség
A mézeskalács és a klasszikus karácsonyi tojáslikőr mellett léteznek más ünnepi finomságok is, amiket egyszerűen elkészíthetünk otthon. Ilyen például a hazánkban még nem annyira elterjedt spekuláciusz keksz és likőr, amit igazi különlegességként kínálhatunk a vendégeknek vagy adhatunk ajándékba.

A spekuláciusz (Speculatius) egy fűszeres karácsonyi keksz, melynek az eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. Egész Nyugat-Európában rendkívül népszerű, de az érdem a hollandoké és a belgáké, ők készítették először. A spekuláciuszt tükörkekszként is emlegetik. Neve a tükör (speculum) szóból ered, mert egy-egy, az Újszövetségből való jelenet tükörképét nyomdázták az édesség tésztájába - így ismertették meg a gyerekekkel Jézus életének történetét. Mutatjuk a házi fűszerkeverék, a keksz és a likőr elkészítését is!

Spekuláciusz fűszerkeverék házilag

7 teáskanál fahéj
2 teáskanál őrölt szerecsendió
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál fehérbors


A spekuláciusz-likőr elkészítése

Hozzávalók

500 ml habtejszín
300 ml vodka
4 teáskanál spekuláciusz fűszerkeverék
5 evőkanál mogyorókrém
3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Öntsük a habtejszínt egy nagyobb tálba, és enyhén verjük fel. Adjuk hozzá a többi összetevőt, keverjük szép simára. Kész is! Az elkészült likőrt öntsük díszes csatosüvegbe, így egy masnival átkötve tökéletes karácsonyi ajándék lesz. A spekuláciusz likőr 4-6 hétig tartható el a hűtőben.

A spekuláciusz likőr igazi vendégváró finomság. Forrás: Shutterstock

A fűszeres, ropogós spekuláciusz keksz receptje

A spekuláciusz keksz alapja egy omlós tészta őrölt mandulával és a speciális fűszerkeverékkel:

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)

• 150 g vaj
• 125 g barna cukor
• 1 tojás
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 csipet őrölt kardamom
• 1 teáskanál reszelt citromhéj
• 60 g őrölt mandula
• 300 g liszt
• 1 teáskanál sütőpor

A spekuláciuszt tükörkekszként is emlegetik. Forrás: Shutterstock

Elkészítés

A vajat, a cukrot és a tojást verjük habosra (legalább 10 percig keverjük!). A fűszereket, a citromhéjat és a darált mandulát keverjük bele. A lisztben keverjük el a sütőport, majd adjuk a vajas keverékhez.
A tésztát jól gyúrjuk össze, formázzuk kerekre, fóliázzuk be és tegyük legalább másfél órára hidegre.
A tésztát tegyük lisztezett deszkára, nyújtsuk kb. 4 mm vastagságúra. Szúrjuk ki bármilyen kekszformával, tegyük a kekszeket tepsire, és még két órára tegyük hűvősre. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Ez is érdekelhet:

Hadilábon állsz a csomagolással? Íme, néhány trükk, ha furcsa alakú ajándékot kell bevonni

Ajándékozási kisokos karácsonyra: ha tutira akarsz menni, ezeket tedd a fa alá

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.