Újabb bizonyítékot találtak az idegen életre: egyre biztosabb, hogy nem vagyunk egyedül

élet molekula Szaturnusz kutatások Hold
Az élet keletkezése szempontjából kulcsfontosságú molekulát találtak a Szaturnusz Enceladus nevű holdján, amelyet már eddig is az egyik legígéretesebb helyszínnek tekintettek az idegen élet megtalálására Naprendszerünkben.

A tudósok egy kulcsfontosságú molekula felfedezésével újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a Szaturnusz egyik holdján létezhet élet. Mindig is kérdéses volt számunkra, hogy egyedül vagyunk-e vagy létezik-e idegen élet? A fejlődő, modern technológia pedig egyre nagyobb segítség a felfedezésben.

Elgondolkodtató bizonyítékok

De az is elképzelhető, hogy az élet már ebben a Naprendszerben is létezik, hiszen több szerves molekulát találtak az Enceladuson, a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdján.

Ezt már eddig is az egyik legígéretesebb helynek tartották az élet számára a Naprendszerünkön belül a szerves vegyületekben gazdag vízgőz miatt.

A modern technológia hozzájárul a felfedezéshez! Forrás: Science Photo Library via AFP/ARTUR PLAWGO / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Artur Plawgo / Science Photo Lib

Most a NASA Cassini-missziójának adatait közelebbről elemző tudósok erős megerősítést találtak a hidrogén-cianidra, egy olyan molekulára, amely kulcsfontosságú az élet eredete szempontjából. A kutatók arra is bizonyítékot találtak, hogy a hold jeges külső burka alatt megbúvó, a vízfelhőt tápláló óceán hatalmas kémiai energiaforrást rejt magában – idézte a Mirror cikke a NASA nyilatkozatát.

Az eddig azonosítatlan energiaforrás számos szerves vegyület formájában van jelen, amelyek közül néhány a Földön az élőlények üzemanyagaként szolgál.

Más molekulák is jelen vannak

A NASA Cassini űrszondája 2011-ben és 2012-ben repült el az Enceladus mellett, ahol a mintákban vizet, szén-dioxidot, metánt, ammóniát és molekuláris hidrogént találtak. Most azonban a minták további elemzése azt mutatja, hogy más molekulák is jelen vannak.

– Úgy tűnik, hogy az Enceladus nemcsak a lakhatóság alapvető követelményeinek felel meg, hanem most már van elképzelésünk arról is, hogyan alakulhatnak ki ott összetett biomolekulák, és milyen kémiai útvonalakon – folytatta a kutatás vezetője.

Van élet a Földön kívül? Forrás: Shutterstock

Az élet kémiai útja felvázolásra került

A szakértő elmondása szerint az általunk ismert élethez olyan építőelemekre van szükség, mint az aminosavak, és a hidrogén-cianid. Ez az egyik legfontosabb és legsokoldalúbb molekula, amely az aminosavak kialakításához szükséges.

A tudósok még messze vannak attól, hogy választ kapjanak arra a kérdésre, hogy valóban létezik-e élet az Enceladuson, de most már felvázolták az élet kémiai útját, amelyet laboratóriumban is tesztelhetnének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.