Növelheti a rák kockázatát, ha azonnal beleiszunk a forró italba

forró ital tanács orvos kockázat rák
Akármennyire is idillinek tűnhet a forró italok fogyasztása a téli hidegben, egy orvos szerint ezen italok 79%-kal növelik a rák kockázatát.

A fagyos, téli hidegből hazaérve nem is eshetne jobban más, mint egy finom, forró ital. A meghitt, begubózós esték hangulatát is egy bögre forró tea vagy csoki hozza meg. Egy orvos szerint, azonban érdemes odafigyelni a hőmérsékletre. A szakértő azt tanácsolja, hogy várjunk kicsit, amíg lehűl az ital.

Nyelőcsőrák alakulhat ki, ha túl forró italokat iszunk

Dr. Deborah Lee, a Dr. Fox Online Gyógyszertár munkatársa arra figyelmeztet, hogy a túl forró italok szürcsölése rosszat jelenthet a nyelőcsőnek.

Várjunk pár percet a forró italok fogyasztása előtt! Forrás: Shutterstock

Számos tanulmány kimutatta, hogy a forró tea fogyasztása növeli a nyelőcsőrák kockázatát. Lehetséges, hogy a forró folyadékok, például a forró tea fogyasztása megégetheti a nyelőcső endotheliumát (a nyelőcsövet bélelő sejteket), ami sejtkárosodást és gyulladást okozhat, ami végül rosszindulatúvá válik – idézte az Express cikke az orvos nyilatkozatát.

A szakértő elmagyarázta, hogy a nyelőcsőben lévő égési és leforrázási sérülések gyulladást okozhatnak. Ha ez a minta évekig ismétlődik, az rákos sejtek termelődéséhez vezethet.

A kutatások eredménye sem kecsegtet sok jóval

Aggasztó, hogy a Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett kutatás arra figyelmeztet, hogy a forró italok majdnem megháromszorozhatják a nyelőcsőrák kockázatát. A kutatócsoport több mint 500 000 felnőttet vizsgálva azokra az emberekre összpontosított, akik nagyobb valószínűséggel fogyasztottak kávét és teát.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy bár további kutatásokra van szükség, a kávéfogyasztás ok-okozati összefüggésben áll a nyelőcsőrák magasabb kockázatával, és néhány bizonyíték arról számol be, hogy ez a hőmérséklet hatásával függ össze.

Dr. Lee egy másik tanulmányt is felsorolt, amely ezt a kapcsolatot vizsgálta. Egy 23 epidemiológiai tanulmány 2022-es áttekintésében és metaanalízisében a nyelőcső laphámrák relatív kockázata 79 százalékkal nőtt azoknál, akik 65 °C körüli hőmérsékleten forró teát ittak.

A nyelőcső adenokarcinóma esetében nem volt növekedés. E vizsgálatok eredményei azonban kritikával illethetők.

Semmikép se kortyoljunk bele a forró italba azonnal! Forrás: Shutterstock

Hogyan védekezhetünk a betegség ellen?

Ahhoz, hogy biztos következtetést lehessen levonni, több kutatásra van még szükség, ám addig is a szakértő ellátott minket néhány jó tanáccsal, hogy megelőzhessük a bajt.

Először is, mindenképpen várjunk néhány percet, amíg a tea vagy kávé lehűl, mielőtt elfogyasztjuk.

Egy csésze tea állítólag egy perc alatt hűl le 80C-ról 60C-ra. Tehát mindössze néhány percet kell várni az elkészítés után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.