Pofon egyszerű 10 másodperces teszttel megjósolható, hogy túléled-e a kortársaidat

halál eredmények teszt izmok időskor
Brazíliai kutatók kimutatták, hogy egy egyszerű egyensúlyteszt előre jelezheti a halálozási kockázatot. Az izomvesztésből sok mindenre lehet következtetni.

Azok az idősek, akik 10 másodpercig képesek egy lábon egyensúlyozni, egy tanulmány szerint nagyobb valószínűséggel élik túl kortársaikat. A brazil kutatók arra kérték az 50-70 év közötti résztvevőket, hogy 10 másodpercig álljanak egy lábon, a másikat hátratéve, a karjukat pedig oldalra téve.

Ezt követően mind az 1700 résztvevőt hét éven át követték nyomon, és az elemzés azt mutatta, hogy azok, akik nem tudtak egyensúlyozni, 84 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a vizsgálat évei alatt, mint azok, akik képesek voltak rá – derült ki a Daily Mail cikkéből.

A fizikai erőnlét fenntartása fontos időskorban is! Forrás: Shutterstock

A kutatók szerint az egyensúlyozással való küszködés az izomvesztés jele lehet, így az időseknél megnő az esések kockázata, ami végzetes lehet.

A tanulmányok szerint az emberek a 30-as éveik elején kezdődően évente körülbelül egy-két százalékkal veszítenek izomtömegükből. Mire az emberek 80 évesek lesznek, körülbelül feleannyi izomtömegük lesz, mint 40 évesen. Az izomzat csökkenése növeli a balesetek, például az esések kockázatát.

A 80 éves és idősebb emberek, akik elesnek, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg egy éven belül, mint azok a társaik, akik nem estek el.

A vizsgálatban elhunytak körében a szívbetegség és a rák volt a leggyakoribb halálok, együttesen mintegy 60 százalékban. További dokumentált okok között szerepeltek a légzőszervi problémák és a Covid.

Egyes szakértők jógát ajánlanak az egyensúly és a rugalmasság javítása érdekében. Ami az általános fittséget illeti, az Egészségügyi Világszervezet azt tanácsolja, hogy minden felnőtt hetente legalább 150 perc közepes intenzitású aerob fizikai aktivitást végezzen, például úszást, futást, teniszt, kerékpározást vagy túrázást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.