Védd meg az otthonod a kórokozóktól: a tisztítás nem egyenlő a fertőtlenítéssel

Forrás: Shutterstock -
fertőtlenítés takarítás baktérium kórokozók vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-járvány kirobbanása óta még nagyobb fontossággal bír a takarítás és a fertőtlenítés. Már a vírus megjelenésekor mindenhol azt harsogták milyen fontos a rendszeres kézmosás, illetve a felületek tisztítása és fertőtlenítése, ezek a dolgok ugyanis elengedhetetlenek ahhoz, hogy megfékezzék, vagy megelőzzék a különböző fertőzések és vírusok terjedését.

Nem kérdés, hogy a higiénia biztosítása vált a fertőzések elkerülésének egyik legfontosabb eszközévé. Cikkünkben igyekszünk segítséget nyújtani abban, hogy tudod távoltartani a bacikat otthonodtól, ugyanis jobb, ha tudod: a tisztaság még nem egyenlő a kórokozó mentességgel!

A szakmai intézmények és szervezetek olyan termékek használatát javasolják, amelyek nem csak eltávolítják a kórokozókat a felületekről, hanem el is pusztítják azokat. A covid-19 fertőzés megjelenésekor a távolságtartás mellett a rendszeres fertőtlenítést és kézmosást javasolta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. Szerintük a koronavírus fertőzések újabb hullámának kialakulását úgy kell megakadályozni, hogy két különböző tevékenységet végzünk párhuzamosan, a tisztítást és a fertőtlenítést, ugyanis bár sokan nem tudják, a kettő nem ugyanaz! Térjünk is rá a részletekre.

A higiénia biztosítása vált a fertőzések elkerülésének egyik legfontosabb eszközévé Forrás: Shutterstock

A tisztítás nem egyenlő a fertőtlenítéssel

A tisztítás azt jelenti, hogy eltávolítjuk a piszkot és az egyéb szennyeződéseket a felületekről. Ez a tevékenység csökkenti a kórokozók számát, de nem távolítja el maradéktalanul.

Ezzel szemben a fertőtlenítéskor használt vegyszerek elpusztítják a felületeken lévő
kórokozókat, ezáltal csökkentik a fertőzések terjedésének kockázatát. A legjobb tehát, ha a
tisztítást és a fertőtlenítést együttesen alkalmazzuk, ugyanis ahhoz, hogy otthonunktól távol
tartsuk a koronavírust, vagy bármilyen fertőzést, érdemes olyan tisztítószerrel áttörölni az adott felületeket, melyek egyben fertőtlenítenek is.

A koronavírus-járvány rámutatott, hogy nem elég, ha kezet mosunk, maszkot hordunk és
figyelünk a szociális távolságtartásra, megfelelő figyelmet kell fordítani a tisztításra és
fertőtlenítésre is, hogy elkerüljük a másodlagos fertőző forrásokat, azaz a baktériumoktól,
vírusoktól hemzsegő felületekkel való érintkezést.

A koronavírus-járvány rámutatott, hogy megfelelő figyelmet kell fordítani a tisztításra és fertőtlenítésre is Forrás: Sanytol

Fontos kiemelni, hogy míg a tisztításhoz elég víz és szappan, a fertőtlenítéshez megfelelő fertőtlenítőszer szükséges. Sokan nem tudják, hogy a termékpiacon nem csak klórtartalmú vegyszerek vannak, akadnak olyanok is, amik klórmentesen tisztítanak és fertőtlenítenek.

Az utóbbi másfél évben megnőtt a kereslet az erre alkalmas termékek iránt, a fertőtlenítésre specializálódott Sanytol termékei mind klórmentesek, de nem csak ez szól mellettük.

Ez azért fontos, mert ezek a fertőtlenítőszerek:

• egyszerre tisztítanak és fertőtlenítenek, így két legyet üthetsz egy csapásra• bármilyen felületre alkalmasak, ugyanis nem hagynak foltot és nem károsítják az anyagot
• nem csak a felületeket, de bőrünket is védik, nincs káros kipárolgásuk és súroló hatásuk, bőrgyógyászati tesztek igazolják, hogy a Sanytol termékei kímélik a bőrt
• a Sanytol termékei tökéletesen alkalmasak olyan otthonok tisztítására is, ahol pici babák vagy háziállatok élnek
• nem lettek állatokon tesztelve, és nem is tartalmaznak állati eredetű összetevőket
• kellemes illatúak, nincs szúrós szaguk, mint a fertőtlenítőszerek nagy részének
• elpusztítják a gombák, baktériumok és vírusok 99,9%-át

A Sanytol termékcsalád többféle fertőtlenítő tisztítószer termékből áll, két alapterméke az univerzális fertőtlenítő tisztító spray és a fertőtlenítő felülettisztító. Mindkét termék használható az otthon helyiségeinek tisztán tartására, illetve háziállatok felszerelésének, és a gyerekek játékainak tisztítására és fertőtlenítésére is. A fent említett szerek hatékonyak a baktériumokkal, gombákkal, és olyan vírusokkal szemben is, mint a humán koronavírus (229E), az influenza A vírus (H1N1), vagy az 1-es típusú Herpes simplex!

A Sanytol termékcsalád többféle fertőtlenítő tisztítószer termékből áll Forrás: Sanytol

Ha egy mikroszkóp lencséjén keresztül látnád az otthonodat, vagy mindennapos használati tárgyaid, valószínűleg elszörnyednél attól, mennyire sok baktérium és vírus található meg például egy slusszkulcson, egy távirányítón, vagy egy kilincsen. Van néhány alapvető óvintézkedés hazaérkezéskor, amiket betartva megelőzhetjük a bacik elszaporodását.

A legfontosabb, hogy amint hazaérsz, moss kezet alaposan, és mielőtt bármihez hozzányúlsz, ez legyen az első dolgod! A WHO szerint a napi ötszöri kézmosás felére csökkenti a vírusfertőzés veszélyét.

Az igénybevett, általunk is szennyezett tárgyakat és felületeket bátran át lehet törölgetni Sanytol törlőkendővel is, ezek ugyanis tökéletesen alkalmasak az otthoni és a házon kívüli fertőtlenítéshez is! Ne feledd tehát, a tisztítás nem egyenlő a fertőtlenítéssel, és minden esetben arra kell törekedni, hogy megsemmisítsük a kórokozókat és baktériumokat, erre pedig a legtökéletesebb módszer egy olyan termék bevetése, mint a Sanytol, ami egyszerre tisztít és fertőtlenít, és megöli a gombák, vírusok és baktériumok 99,9%-át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.