Így fogyaszthatod le elhízott házi kedvencedet!

kövér elhízott kutya elhízás macska állatorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a túlsúlyos, olykor már guruló kutyák és macskák néha mókás látványt nyújtanak, a túletetett kedvencek sorsa annál szomorúbb: számtalan betegség nehezíti meg az alapvetően aktivitásra tervezett életüket.

Túlsúlyos gazdik, kövér kedvencek

Az a hiedelem, mely szerint az a gazdi eteti túl a háziállatot, aki magától sem képes megvonni a finom falatokat, némileg helytálló. Az American Association of Obesity felmérése szerint az amerikai felnőttek 64,5%-a küzd túlsúllyal, de a gazdákkal folyamatosan híznak a kedvencek is: az amerikai háztartásokban élő kutyák és macskák több mint 40%-a túlsúlyos. Ennek az elkényelmesedő életmód a fő oka, melynek következtében az emberek és az állatok is leszoknak a mozgásról, helyette pedig egész nap csak esznek. Egy brit felmérés szerint a szigetországban összesen hatmillió elhízott, állandó ízületi fájdalmakkal küszködő, lelassult macska és kutya él, ami hatalmas szám.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A világ legkövérebb állatai

A legkövérebb kutya nem túl megtisztelő címét sokáig egy 120 kilós angol masztiff viselte, de a macskák sincsenek lemaradva az ebek mögött. A legkövérebb macska, Spongya Bob 15 kilót nyom, de jócskán akadnak trónbitorlók. Például Fifi, aki kedves, tarka cica lenne, ha nem nyomna egyenesen kilenc kilót, és nézne úgy ki, mint egy lufi. A kedvenc kiskorában még olyan sovány volt, hogy szinte zörögtek a csontjai, ám azóta a folyamatos evés és lopkodás megtette a magáét. Még Fifinél is kövérebb azonban Maverick, a perzsamacska, aki tízkilós testsúlyát a naponkénti nassolásnak köszönheti - róla itt nézhetsz fotókat.

Tudtad?

A kigömbölyödéssel súlyos egészségügyi problémák járnak: az állandó ízületi fájdalom mellett magas vérnyomás, szívproblémák, vesebetegség vagy cukorbetegség is kialakulhat, éppúgy, mint az embereknél. Ráadásul a kövér állatokat baj esetén még megműteni is sokkal kockázatosabb.

Mi az oka az elhízásnak?

Az egyik legfőbb problémát a gazdik tudatlansága okozza: miközben mosolyogva szemlélik gömbölyödő kedvencüket, eszükbe sem jut, hogy a szeretetből adott falatok milyen betegségeket okozhatnak az állatoknak. Az állatok alapvetően annyit esznek, amennyi táplálékra épp szükségük van, ám a naponta tízszer kínált szobakedvenceknél ez a természetes önszabályozás gyakran felborul. Az elhízásban azonban nemcsak a túletetésnek van szerepe, hanem a mozgásszegény életmódnak is, mely általában a gazdikra is éppúgy jellemző. Bár az állatoknak eredetileg vadászatra tervezett szervezetük van, sok házi kedvenc egész nap a négy fal között üldögél, és maximum az egészségügyi sétájára, vagy enni kel fel a kosarából.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Dr. Erdélyi Gábor állatorvos a megoldási lehetőségekről:

"Mint az emberek esetében, kedvenceinknél is a megoldás kulcsa az elfogyasztott táplálék minősége és mennyisége. Velünk élő kedvencünk mozgásigénye, tartási körülményei és életmódja alapján kell eldöntenünk a táplálás mikéntjét. Természetesen teljesen eltérő az energiaszükséglete egy úgymond munkakutyának, aki az egész napját aktív mozgással tölti, mint akár ugyanazon fajtának, ha lakásban él és naponta csak 2-3 alkalommal sétál a gazdival. Ha megtehetjük és pénztárcánk engedi, akkor csökkentett energiatartalmú tápokat célszerű vásárolni kedvencünknek, ha mozgási lehetőségei korlátozottak. Háziállataink túlsúlya és elhízása a felhalmozott zsír alapján könnyen megállapítható. Kutyák esetében a mellkas-bordatájék végigsimításakor a bordák ilyenkor nem érezhetők, háta kiszélesedik, mozgásigénye minimálisra csökken, a sétát, futást nehezen bírja. Macskák esetében kezdetben lelógó nagy kövér has látható, ami szintén a feleslegesen bevitt energia zsírszöveti raktározása miatt alakul ki.

A már elhízott, túlsúlyos kedvenceink számára célszerű kidolgozni egy tervszerű fogyasztási programot. Az optimális súlyvesztés mértéke a testtömeg kb. 1-3%-a hetente. A fogyasztóprogram során a napi energiabevitel ne haladja meg 310-320 kcal/100 gramm értéket az elfogyasztott táplálékra vonatkozóan. Ha elértük a kívánt testsúlyt, a továbbiakban is célszerű csökkentett energiatartalmú tápok vásárlása az újabb elhízás elkerülése érdekében. Ezeket a tápokat a gyártók általában 'light' vagy 'weight controll' jelzővel látják el és az energiatartalmuk nem nagyobb, mint 330 kcal/100 gramm.

Ha valaki házikoszttal eteti a kedvencét, akkor természetesen a mennyiség csökkentése adódik lehetőségként. Ez persze először némi sértődést és elégedetlenséget fog kiváltani, de a cél érdekében erősnek kell lenni és nem szabad megenyhülni a könyörgő vagy olykor szemrehányó tekinteteknek."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



A világ legfurcsább sportjaihttp://www.life.hu/ez-zsir/20130530-a-vilag-legfurcsabb-sportjai-felesegcipeles-viz-alatti-hoki-bokszsakk-kopapirollo.htmlSzenzációsan néz ki Gaál Noémihttp://www.life.hu/ez-zsir/20130629-gaal-noemi-a-tv2-idoja-szenzaciosan-nez-ki-megis-takargatja.htmlSemmi szenvedés! 9 trükk az egészséges testérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20130611-edzes-es-dieta-csak-semmi-szenvedes-9-trukk-az-egeszseges.htmlÍgy marad csinos Ábrahám Edithttp://www.life.hu/ez-zsir/20130620-baratok-kozt-ime-abraham-edit-szineszno-mertekletes-dietaja.htmlPusztuljanak a zsírpárnák - Szuper zsírégető sportokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130617-zsiregeto-strandsportok-strandroplabda-futas-evezes-vizibicikli.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.