jógaoktató JógaKlikk testmozgás meditáció egészséges életmód jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jóga csodás hatásairól nem lehet eleget írni, mi mégis megpróbáljuk. Az Ez zsír! idén ősszel elindítja jógaiskoláját, melyben hétről hétre egyre jobban megismerkedhettek ezzel a csodás mozgásformával. Korábban bemutattuk már azokat a világsztárokat, akik a jógának köszönhetik tökéletes testüket. Most itt az ideje még jobban elmélyülni a jóga világában.

Ha szereted a számokat: 15 millióan jógáznak rendszeresen csak az USA-ban, ennek a háromnegyede pedig nő. Bár sem Európáról, sem Magyarországról nincs hasonló, megbízható felmérés, a jógastúdiók rohamosan növekvő száma egyértelműen jelzi, hogy itthon is népes tábora van a jógázóknak. A jóga sokaknak furcsa, megfoghatatlan dolognak tűnhet. Már az is gyanús lehet, hogy aki rendszeresen jógázik, általában szenvedélyesen rá akar beszélni másokat is, hogy próbálják ki ezt a mozgásformát. Sokan úgy képzelik a jógázást, hogy imádkozni kell és batikolt, bő ruhákban járni rasztahajjal. A jóga valójában nagyon sokszínű. Mindannyian mások vagyunk, és máshogy éljük meg a jógázás élményét is. A jóga népszerűségének köszönhetően pedig számtalan jógastílus kínál különböző megoldásokat a felmerülő kérdésekre és problémákra.

Thinkstock
Thinkstock

Miből áll a jógagyakorlás?

Ez változó lehet, de általában:
- fizikai testhelyzetek, úgynevezett ászanák gyakorlása
- koncentráció, vagyis az elme irányítása (ezt lehet ászanák segítségével, vagy meditációval gyakorolni)
- a légzés, és ezzel együtt az életerő (prána) irányítása

Ez a három dolog képviseli a lényünk három részét: test, elme és lélek (ami a lélegzetben nyilvánul meg).

Miért jógázzunk?

Mindenki más motivációval kezd neki a gyakorlásnak, és általában ez a motiváció változni fog, ahogy gyakorolsz. Amíg ez kialakul, inspirációnak íme néhány jótékony hatás, amit a jógázásnak tulajdonítanak:
- stresszoldás (alvászavarok és a stresszhez kapcsolódó betegségek, pszichés problémák elkerülése)
- koncentráció és hatékonyság növelése
- alakformálás (ideális testsúly elérése, szálkásítás, az izmok úgy erősödnek, hogy nem veszítenek a rugalmasságukból)
- hormonháztartás kiegyensúlyozása (nőknek és férfiaknak egyaránt, minden életkorban és élethelyzetben)
- vérkeringés és nyirokkeringés fokozása (a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken, az immunrendszer megerősödik)
- a gerinc egészségének megőrzése (tartásjavítás, ülő életmóddal járó problémák megelőzése)
- az anyagcsere javítása (a méregtelenítő és emésztő szervek működése fokozódik, emésztéssel kapcsolatos problémák, mint pl gyomorégés, reflux, székrekedés stb. megszűnhetnek)
- az ízületek egészségesen tartása
- önmagad és mások elfogadása (a testtudat, a tudatosság és a légzéskontroll növekszik)

Ha szeretnél bepillantást nyerni néhány ászanába, nézd meg ezt a jógaposztert, amit neked készítettünk:

http://videa.hu/player?v=xrqGmF9NR67os74u

Ha szeretnéd kipróbálni a fenti jógaposzter ászanáit és még néhány másik pózt is, itt most ingyen megteheted, úgy, hogy ki sem kell tenned a lábad otthonról. Nem kell hozzá más, csak kényelmes ruha és 15 perc az idődből. A videót a JógaKlikk oldalán találod, ide kattintva!

Kövesd a JógaKlikket a Facebookon! Ha kérdésed van a jógáról, vagy csak elkezdenéd, és nem tudod, hogyan vágj neki, kérdezz Bertától a szakértői oldalán!



Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.