JógaKlikk testmozgás meditáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha végiggondolod egy napodat, az alvást leszámítva valószínűleg úgy töltöd időd legnagyobb részét, hogy a fejed van a legmagasabb ponton. Ennek sokféle hatása lesz a keringésre, a gerincre és az elmédre is. A jógagyakorlás során mindig egyensúlyra törekszünk, ezért gyakran veszünk fel olyan testhelyzeteket, amik nagyban eltérnek a megszokott - ülő vagy álló - testhelyzettől. Ilyen például a lefelé néző kutya vagy hegytartás néven ismert póz. Jógaiskolánkban a héten ezzel a számtalan jótékony hatással bíró jógapózzal ismerkedhetsz meg részletesen.

Egyes jógastílusokban, mint például a vinyasa flow-ban vagy az ashtangában a lefelé néző kutyát (szanszkrit nevén Adho Mukha Svánászana) semlegesítő, pihentető póznak használjuk. A test szimmetrikus, a gerinc megnyújtózik, a karok és a lábak párhuzamosak egymással, és a négy végtag egyformán tartja meg a testsúlyt. Ez a testtartás erősen emlékeztet egy nyújtózó kutyára, innen kapta a nevét.

Mások szerint a test formája ebben a tartásban egy hegyhez hasonlít, ezért egyes jógairányzatok hegytartásnak hívják ezt a pózt (szanszkrit nevén Méruászana, vagy Suméruászana a szent hegy, Méru után). A fizikai jógagyakorlás során a gyakorló különböző állatok, növények és egyéb lények formáját ölti magára, így megtapasztalja, hogy minden lény külső formája különböző ugyan, de a belső lényegük ugyanaz.

Forrás: Thinkstock

Miért pont a ebben az ászanában pihenünk meg? Először is ez a tartás energizál, serkenti a keringést, visszaadja az erőt valamilyen nagyobb fizikai vagy szellemi megterhelés után. Ezért ajánlott például futóknak vagy atlétáknak futás után, és nem utolsósorban azért is, mert segít rugalmasan tartani a hátsó combhajlító izmokat, amik a rendszeres futástól gyakran megrövidülhetnek.

Ez a póz egy fordított testhelyzet is: a fej lejjebb kerül, mint a szív, több vér és ezáltal több oxigén kerül az agyba. A gerinc tehermentesített állapotban nyújtózik, ezáltal csökken a nyomás a gerinccsigolyák közötti porckorongokon. A hátsó combhajlítók és a mellizmok is nyúlnak, ami azért fontos, mert a görnyedt tartásban üléstől ezek az izmok gyakran megrövidülhetnek. A karizmok erősödnek, a hátizmok szintén dolgoznak. A megszokott testtartáshoz képest a gravitáció az ellentétes irányban hat az emésztőrendszerre, és az esetlegesen elakadt dolgokat segíthet kimozdítani a helyükről.

Thinkstock

Spirituális szinten is rengeteg jótékony hatása van a lefelé néző kutyának. Először is a fejed a földhöz közelít, lekerül a „magas lóról” és némi alázatot tanulsz azzal, hogy nem magasan, hanem nagyon is mélyen hordod az orrod. A négy végtagon egyformán egyensúlyozod magad, megérzed a kezed és a talpad kifinomult érzékelőivel a földet magad alatt, így ez a póz egyensúlyba hoz és megerősíti a kapcsolatodat a földdel. Ráadásul a gyökércsakrád, a gerinc alsó vége kerül a legmagasabb pontra, szinte a figyelem középpontjába. A lefelé néző kutyában remekül meg lehet figyelni azt is, hogy a tested egy olyan egység, amelyben minden mindennel kapcsolatban áll. Ha ebben a pózban bármelyik porcikádat megmozdítod, azt fogod észrevenni, hogy az egész tested mozdul vele, és a legkisebb mozdulat is átrendezi az egész pózt, ha nem figyelsz.

Ebben a testhelyzetben szinte kénytelen vagy befelé fordulni, mert nem látsz se előre, se oldalra, csak a saját tested által létrehozott energia-háromszög belseje felé. A lefelé néző kutyában egy erőteljes szimbólumot, egy felfelé mutató háromszöget formálsz a testeddel. A háromszögnek, mint szimbólumnak, sokféle jelentése lehet, de mindegyik igen energikus, erőteljes. A négy elem közül a háromszög a tűz szimbóluma, de jelenti a férfi polaritást (szemben a női polaritás kör szimbólumával) vagy a szentháromságot is.

Tanuld meg ezt a csodálatos pózt a JógaKlikkel:

A fentiek tükrében nem is meglepő, hogy először nem könnyű sokáig kitartani a lefelé néző kutyát, szokni és tanulni kell. Az sem meglepő, hogy számolatlan problémát gyógyít, illetve előz meg ez a testhelyzet. B.K.S. Iyengar szerint például jó az asztmára, tüdőgyulladásra, boka- és sarokproblémákra, sarokfájdalmakra, saroktájéki csontleválásra, tartásproblémákra, hátfájásra, fizikai és szellemi kimerültségre, menstruációs zavarokra, a méh rendellenes elhelyezkedésére, menopauzás tünetekre, csontritkulás megelőzésére, prosztataproblémákra, sérvre, bélgyulladásra, aranyér ellen, veseproblémákra, megfázásra, orrdugulásra, fejfájásra. Magas vérnyomás esetén a fejet alá lehet támasztani (pl egy jógatéglával, könyvvel vagy nagyobb, keményebb díszpárnával).

Tipp

Iktass be a napodba rövid szüneteket, amikor lefelé néző kutyában töltesz egy-két percet, vagy amennyit tudsz. Segít felfrissülni, megelőzi a hátfájást és a visszeret, és újult erővel tudsz majd tovább dolgozni.

Ha van 60 perced, egy vinyasa flow gyakorlásra invitál téged a JógaKlikk - kattints ide, és jógázz velünk te is!

Kövesd a JógaKlikket és Jagicza Bertát a Facebookon! Ha kérdésed van a jógáról, vagy csak elkezdenéd, és nem tudod, hogyan vágj neki, kérdezz Bertától a szakértői oldalán!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.