Jógázz a túlevés és a karácsonyi feszültség ellen!

karácsony JógaKlikk testmozgás meditáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepek lehetővé teszik, hogy találkozz a szeretteiddel, de ilyenkor törvényszerű, hogy felszínre kerülnek bizonyos konfliktusok. A másik dolog, ami karácsonykor központi szerepet játszik az életünkben, az az étkezés. Jógával és meditációval ezek minőségén javíthatsz - jógaiskolánkban a JógaKlikkel most azt is eláruljuk, hogyan.   

Egy bölcs mondás szerint ha azt hiszed, megvilágosodtál és felülemelkedtél az emberi konfliktusokon, tölts egy kis időt a családoddal. Belénk van kódolva, hogy segítsük, támogassuk egymást, de az is, hogy versenyezzünk egymással. A testvérek versengenek a szülők figyelméért, a szülők versengenek egy kis pihenőért a zűrzavarban, az egyedülálló nagynéni hallgatóságot keres a mondanivalójának - hogy csak néhányat említsünk egy család tipikus mozgatórugóiból. A jógában erre is van recept - kívánj boldogságot mindenkinek! Egy régi, jól bevált, hagyományos spirituális és mentális gyakorlat segíthet: úgy is szokták nevezni, hogy "szeretet-meditáció". Minél többet gyakorlod, annál könnyebb lesz meglátni a jót mindenkiben, nem csak karácsonykor. Rövid videónk segít ebben az erőteljes és hatékony gyakorlásban:

A karácsony másik velejárója az is, hogy degeszre eszed magad. A jóga azonban mértékletességre tanít, ám ha mégsem tudsz ellenállni a halomban tálalt finom falatoknak, lélegezd velünk végig a következő videót, hogy megszabadulj a feszítő érzéstől:

Mindkét videó mindössze néhány perces, így elvégzésük nem igényel külön szervezést. Egy mentális technika azonban sokkal erőteljesebb, ha a testedet is bevonod a gyakorlásba, és felkészíted a karácsony megpróbáltatásaira. Erre a hétre - az ünnepre való tekintettel - két hosszabb videót is elérhetővé teszünk nektek a Jogaklikk.hu-n, melyeket itt és itt érhetitek el.

Ha túl vagy a gyakorláson, adunk még néhány tippet, hogy valóban békés és boldog legyen a karácsony.

Értsd meg a többiek motivációját!

A jóga egyik alapvető tanítása, hogy minden Egy, vagyis a formánk különböző ugyan, de alapvetően a lényegünk egy és ugyanaz. Mindannyian szeretetet és támogatást keresünk, mindannyian boldogok szeretnénk lenni, és ez motiválja a tetteinket. Ugyanaz az igény mozgat mindenkit: a nagypapa csak beszél és beszél és folyton ugyanazt a lemezt teszi fel, mert elismerést és támogatást keres a hallgatóságától, a mama idegei pattanásig feszülnek, hogy minden "tökéletes" legyen az ünnepi asztalon, hogy a szeretettel végzett munkájáért elismerést kapjon a családtól és érezze a többiek támogatását, a gyerekek "rosszalkodnak", mert a figyelemért versengenek - ezeket soha ne feledd!

Oszd be okosan a készülődésre szánt idődet!

Ha kapkodnod kell és időhiányban szenvedsz, sokkal több munkádba fog kerülni, hogy elérd vagy megtartsd a hőn áhított békét és nyugalmat. Ha egy kis fegyelemmel és előre tervezéssel jól beosztod az idődet, jobban fogsz tudni figyelni a szeretteidre és megnyílni feléjük.

Forrás: Thinkstock

Engedd el az elvárásaidat!

Minél több az elvárásod, annál nehezebb megtalálnod a boldogságot és békét, amire vágysz. Ha "szabályokat" találsz ki, pl "Egy órakor KELL ebédelni", "Háromféle tökéletes sütemény kell", "A csengőt a nagypapa szólaltatja meg", "Habcsók nélkül nem igazi karácsony a karácsony", nehéz lesz boldoggá tenni téged, mert lehet, hogy az egyik vagy több az elvárásaid közül ebben az évben nem tud megvalósulni.

Örülj az ajándékoknak!

Képzeld el, hogy kiosztasz három ajándékot, pl. három piros labdát. Az elsőt ujjongva fogadják: "De gyönyörű piros labda, pont ilyenre vágytam! Köszönöm!" A másodikat egy rövid "Köszönöm" fogadja. A harmadikat pedig "Hát, ez egy labda. Mondjuk labdát akartam, de kéket szerettem volna, végül is szép a piros is, de mégiscsak egy kék labda az sokkal szebb." Jövőre kinek adsz szívesebben ajándékot a három közül? Természetesen nem arra biztatlak, hogy ne légy őszinte, de legyél hálás és örülj annak, amit kapsz úgy, hogy közben őszinte maradsz. Ha piros labdát kapsz és nincs rá szükséged, akkor köszönd meg a kedvességet és a figyelmet, és magát az ajándékozást. Ez egy gesztus, aminek az a szerepe, hogy kifejezze az egymás iránti szeretetet és megbecsülést, nem az, hogy tárgyakkal lássuk el egymás háztartását vagy ruhásszekrényét.

Békés és boldog karácsonyt kíván neked a JógaKlikk!

Kínlódsz a menzesz alatt? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20131215-gorcsol-a-hasad-jogagyakorlatok-a-jogaklikkel-hogy-konnyebb-legyen-a-menstruacio.htmlHarcolj a karácsonyi őrület ellen jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20131205-jogaiskola-a-jogaklikkel-gyakorlatok-vallra-es-hatizomra.htmlEmésztési problémával küzdesz? Jógázz ellene!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20131108-testmozgas-es-emesztes-emesztesi-problemak-es-a-joga.htmlAkik a jógának köszönhetik tökéletes testükethttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130930-joga-es-sztarok-lady-gaga-jennifer-aniston-es-madonna-is.htmlA jóga titka: a tökéletes napüdvözlethttp://www.life.hu/ez-zsir/20131010-a-joga-titka-a-tokeletes-napudvozlet-a-jogaklikk-bemutatja-hogyan.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.