karácsony túlevés étvágy puffadás egészséges életmód emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kinek ne lenne ismerős a nagy karácsonyi ebédek és vacsorák utáni gyomorfájás, teltségérzet és kínlódás? Amellett, hogy századszorra is megfogadod, legközelebb mértéket tartasz, segíts emésztőrendszerednek újra helyrejönni!

Gyomorfájás ellen

A mindennapokban kisebb ételadagokhoz szokott szervezetünk szinte sokkot kaphat attól, amit az ünnepek alatt művelünk vele: túl nagy mennyiségeket eszünk, keverjük a sokféle zsíros, fűszeres ételt, az étkezések között folyamatosan nassolunk, no meg iszunk: a szénsavas üdítők és a túl nagy mennyiségű alkohol pedig már az utolsó cseppet jelentheti a pohárban. Ezek után nem is csoda, hogy a túlterhelt rendszer egyértelmű üzeneteket küld. A hasfájást, hányást, hasmenést viszont nagyon egyszerű elkerülni: először is idén ne egyél annyit. Ha eddig minden évben faltál, aztán fájdalomcsillapítóval felfegyverkezve vártad az ellencsapást, inkább fogyassz kevesebbet mindenből, és legalább a szénsavas üdítőket mellőzd a menüből.

Pihentesd a gyomrodat

Ha mégis a hedonista szemléletmód győzött, akkor a kimerült emésztőrendszernek kijár némi pihenés. Próbálj meg beiktatni pár olyan napot, amikor nem kell annyit emésztenie a szervezetednek: diétázz egy kicsit, az alkoholt és az üdítőitalokat teljesen iktasd ki, helyettük jöhet a tea és a kímélő étrend könnyű, kis mennyiségű ételekkel. Pár nap diétázás, majd az ezt követő fokozatos visszaszokás a hagyományos étrendre segít normalizálódni a töltött káposztákkal megterhelt emésztőrendszernek, és a kínzó tünetek is megszűnnek.

Forrás: Thinkstock

Puffadás ellen

Nincs mit tagadni, a szokásos karácsonyi evészet könnyen felborítja bélflóránk egyensúlyát is, főleg akkor, ha a téli betegségek miatt szedett antibiotikumok már okoztak benne károkat. A nagyobb mennyiségű étel feldolgozása nem egyszerű feladat, így sok emésztetlen étel kezd pangani a bélcsatornákban. Ha erre felülről csak újabb és újabb utánpótlás érkezik, beleink megfeszülnek, gázokat termelnek, és mintha nem akarna vége szakadni a teltségérzetnek. Az ellenszer erre is a mértékletesség, a puffadás elleni szerek használata, no meg az emésztést segítő bélflóra-mikroorganizmusok pótlása. Nemcsak probiotikummal segíthetsz magadon, de a rostokkal is, melyek szintén segítenek aktivizálni a bélflórát.

Ha nehezen megy, segít a rost

A rostok fogyasztása akkor is hatalmas segítség, ha ünnepek után székrekedéssel küzdesz. Persze ez nem azt jelenti, hogy a nagy evészet után azonnal nagy mennyiségű rostot kéne bevinned, hiszen kellemetlen bélgörcsök és puffadás lenne az eredmény. A jelszó a fokozatosság: kezdd el némi müzlivel, gabonapehellyel, csoki és szaloncukor helyett ropogtass diót, mogyorót, vagy egyél sok gyümölcsöt. Köretként a párolt zöldségek jelentenek finom rostforrást, de a barna rizs is jó választás a fehér helyett. Állítsd össze ügyesen az étrendedet!

Tippünk:

Korábban már írtunk olyan mozgásformákról, melyek rendszeres végzésével sokat javulhat az emésztés. Ha te is kipróbálnád ezeket, akkor kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.