Fitneszőrületek 2014-ben

Forrás: Thinkstock -
fitnesz testmozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A divatos fitnesztrendek jönnek és mennek, néha azonban megmagyarázhatatlan módon némelyik újra visszatér. Bármi legyen is ennek az oka, 2014-ben ints búcsút a hóbortos szokásoknak. Íme néhány aktuális edzésmódszer, amiktől óva intenek a szakértők.

Antigravitációs és melegben végzett jóga

„A jóga önmagában már nem elég jó. Manapság már fel kell tekerni a fűtést, vagy evezős deszkán kell végezni, esetleg 'antigravitációs' batyuban a plafonról lógva" - vallja dr. Stanton, az Amerikai Sürgősségi Orvosok Kollégiumának szóvivője. Amellett, hogy ezek a kevert jógák egyszerű hóbortnak tűnnek, az ilyen jógázás veszélyes is lehet. Stanton kezelt már olyanokat, akik elájultak ilyen forró jógaórák alatt, és a gyakorlat különösen veszélyes lehet a szívbetegeknek is.

Forrás: Thinkstock

Jagicza Berta, az Ez zsír! jógaoktatója:

"A meleg jógában a nagymértékű izzadás miatt kifejezetten fontos a folyadékpótlás. Sőt, mivel az izzadsággal ásványi anyagok is távoznak a testből, ezek pótlásáról is gondoskodni kell. Az izmokat és ízületeket rugalmasabbnak érezzük a melegben, ez adhat önbizalmat, és könnyű elbízni magunkat - ilyenkor olyan helyzetekbe is belemehet az ember, amire még nem áll készen. Szóval óvatosság, tudatosság, fokozatosság szükséges ahhoz, hogy részt vegyünk egy ilyen edzésen. Az viszont kétségtelen, hogy intenzívebbnek érzi a ember a méregtelenítést, és hajléknyabbnak a testét egy izzadós órán."

Az antigravitációs jóga előnye, hogy az ízületeket kíméletesebben terheli, és izgalmas lehet az óra a levegőben függeszkedve. Ahogyan a hagyományos jógaórát sem, az antigravitációs jógát sem javasolt friss műtét után, vagy egyes gerincbetegségekkel, pl porkorongsérvvel végezni, illetve csak módosításokkal. A fejjel lefelé lógás miatt a magas, - vagy nagyon alacsony vérnyomás esetén nem ajánlott, illetve kismamáknak is inkább a kismamajóga az ideális.

Gázálarcos edzés

Ez az edzésmódszer már nem csak a tűzoltóknak és a katonáknak való, manapság ugyanis a hétköznapi sportolók is felveszik a maszkot. Stanton úgy véli, olyan ez, „mintha fojtogatnának edzés közben".

Rúdtánc

Igaz, hogy a rúdtánc jó egyensúlyérzéket, koordinációt és ügyességet igényel, és valóban megerőltető izommunka, dr. Ryan Stanton lexingtoni sürgősségi orvos szerint a szokásos púpok, zúzódások, bordatörések és lábujjtörések mellett hát-, boka- és csuklósérülésekhez is vezethet.

Forrás: Thinkstock

Hátrafelé futás

Ez az edzésmódszer a térdín-húzódást szenvedett sportolók rehabilitációs edzéseiből indult ki. Napjainkban valóságos divattá vált, versenyeket rendeznek, sőt olimpiai sportággá szeretnék nyilvánítani. Jason Karp San Diegó-i fizikoterapeuta szerint azonban az embert nem arra „tervezték", hogy hátrafelé fusson, ezért a gyakorlat az esések és a hátrafelé nézegetés miatt a nyakhúzódás kockázatával jár.

Futás tűsarkakon

A tűsarkúban végzett edzés propagálói szerint ez a fajta mozgás javítja az egyensúlyérzéket, és formás, feszes lábat alakít ki. Neal Pire fizikoterapeuta szerint azonban amikor valaki tűsarkút visel, az Achilles-ina megrövidül, amivel eltolódik a gravitációs középpont, és plusz teher nehezedik a derékra. Nem is beszélve arról, mi történik a lábfejjel.

Fittball

Az egyensúlyfejlesztő labdák már évek óta elmaradhatatlan kellékei az edzőtermeknek. Az utóbbi időben azonban már nemcsak nyújtásra használják ezeket, hanem olyan mutatványokra, hogy például a labda tetejére állva végeznek súlyemelő gyakorlatokat. Dr. Stanton a praxisa során látott már olyanokat, akik kondigépnek, padnak vagy más embereknek estek neki. „Az emberek lemennek az edzőterembe, és olyan dolgokkal próbálkoznak, ami meghaladja a képességeiket. A gravitáció azonban mindig győz" – figyelmeztet a szakértő.

Forrás: Thinkstock

Nagy Amarilla, aerobikedző, gyógytornász:

"A rúdtáncot látványos, nőies mozgásnak tartom, de sajnos csak kevesen képesek végrehajtani ezeket a gyakorlatokat, hiszen nagyfokú hajlékonyságot, izomerőt és rugalmasságot igényelnek. A hátrafelé futás, tűsarkúban végzett edzés igencsak balesetveszélyes, igy ezeket nem javasolnám. A fittball-labdát én is előszeretettel használom a munkám során, hiszen számtalan gyakorlat végezhető vele: erősítésre, nyújtásra vagy koordináció fejlesztésére is tökéletes. Amit mindig kerülök, azok a serülésveszélyt magában rejtő mutatványok."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.