Kidobjam, vagy levesbe jó lesz? Meddig áll el a maradék étel?

Forrás: Thinkstock -
élelmiszer romlás romlott élelmiszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hétvége után maradt ételeket kár lenne kidobni, viszont mindent megenni sem sikerülhet pár nap alatt. Szerencsére a kamrában, a hűtőben vagy a fagyasztóban jól tárolhatók a maradékok, de nem mindegy, hogy meddig. 

Alapszabályok a hasfájás ellen

Az OÉTI adatai szerint Magyarországon évente több mint kétezer ember betegszik meg valamilyen romlott étel fogyasztása miatt, és mivel ezek csak a regisztrált esetek, a valóságban ez a szám jóval nagyobb. A megbetegedések zöme a családi otthonban és nem egy vendéglőben történik, általánosságban pedig a maradék ételek elfogyasztása miatt. Sokan nem gondolnak bele, hogy a kint hagyott gusztusos ételben szabad szemmel nem látható baktériumok élnek – és szaporodnak. Védekezni ellenük a helyes tároláson túl az ételek alapos felforrósításával lehet, magyarul nemcsak a hűtőből kivett kétnapos tésztát vagy húst kell felmelegíteni kifejezetten forróra, de minden más, melegen fogyasztandó ételt is. A hűtést és melegítést nem igénylő ételek – például a pogácsa vagy más száraz sütemény, hűvös helyen tárolva jó pár napig, akár egy hétig is nyugodtan fogyasztható. Tavasszal nem a baktériumoktól, hanem inkább a hangyáktól kell védened őket.

Forrás: Thinkstock

Hogyan hűts megfelelően?

Ahhoz, hogy az alapvetően romlandó ételt felmelegítés után nyugodtan megehesd, először is megfelelően le kell hűtened. Ez nem azt jelenti, hogy az egész nap elöl hagyott pörköltet elég lefekvés előtt betenni a hűtőbe, és két nap múlva nyugodtan el lehet fogyasztani. Az Európai Élelmiszerinformációs Bizottság szerint minden, hűtőben tárolt maradékot érdemes két napon belül megenni, de ha sikerül két órán belül hűtőbe tenni őket, akár 3-4 napig is fogyaszthatók. A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint az sem mindegy, milyen mértékben hűtöd le az ételeket. Ahhoz, hogy tényleg három nap múlva is megehess mindent, a húst és a tejet öt fok körül kell tárolnod, míg a zöldségeket és a gyümölcsöket 6-10 °C-on. A maradék gazdaságos felhasználását ezen kívül az is segíti, ha nem a hűtőbe, hanem a fagyasztóba teszed el – ilyenkor is fontos azonban, hogy kivétel után jó alaposan felforrósítsd az ételt, és többet már ne fagyaszd vissza.

Túl jóhiszeműek vagyunk a készételekkel

A legtöbb ember nem tudja, hogy a készételek az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, az Európai Élelmiszer Információs Bizottság és a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint – bár színükben, illatukban, ízükben még nem tapasztalunk semmiféle eltérést – hűtés nélkül maximum két órán át tarthatók szobahőmérsékleten. Az elővigyázatosság ismét csak a baktériumok miatt szükséges, melyek száma húsz percenként meg is duplázódhat.

Forrás: Thinkstock

A hal és a tojás nagyon romlandó

Az egészséges életmód kedvelői és a diétázók közül sokan készítenek halas fogásokat. Sajnos ezek – eltekintve a halászlétől, mely kiválóan fagyasztható is – kifejezetten romlandónak számító ételek, fogyasztásuk inkább csak frissen ajánlott. Ugyanez igaz a majonézes, nyers tojásos ételekre, salátákra, hidegtálakra is – hiába van benne sült hús vagy főtt tojás, ha a majonéz romlandósága miatt tönkremegy az egész tálnyi étel. A főtt tojások már jóval tovább eltarthatók, a Svájci Egészségügyi Hatóság szerint az otthon főzött kemény tojás, melyet hideg vízzel leöblítettél, az asztalon hagyva két napig, hűtőben tárolva két hétig is ehető. Ha elhagyod a hideg vizes öblítést főzés után, akkor ez az idő kitolható - még akár hűtő nélkül is - egy hónapra.

Meddig áll el a nyers hús és a tej?

A nyers hús az egyik legromlandóbb áru, így 2-3 napnál tovább semmiképp se tárold feldolgozatlanul a hűtőben. A darált húst egy fél nap után már érdemes megfőzni, míg az egész csirke vagy pulyka két napot is kibír. A fel nem használandó húsokat tedd a fagyasztóba, de ott sem tárolhatod őket 9-12 hónapnál tovább. A megsütött vagy megfőzött hús is csak két napig tárolható biztonsággal, és fogyasztás előtt mindenképpen alaposan fel kell melegítened. A tejtermékek hasonlóan kényes dolgok, a tejföl és a túró akár 4 napig is bírja felbontás után a hűtést, de a friss tej már egy nap után megromolhat – persze nem a dobozos változatról beszélünk.

Forrás: Thinkstock

A gyerekek súlyosan is megbetegedhetnek a romlott ételtől

Az OÉTI tájékoztatója szerint az ételmérgezést - bár mindenkinek egyéni védekezőképességétől függ, mennyire betegszik meg – nem lehet elég komolyan venni. Nemcsak a hasfájás, hányás, hasmenés lehet kellemetlen, de időnként láz is jelentkezhet. Az idő is változik, van, akinél a romlott étel elfogyasztása után két órával, van, akinél csak két nappal később jelennek meg a tünetek. Egy egészséges, erős felnőtt kisebb erőfeszítésekkel is átvészel egy enyhe ételmérgezést, de az idősek, a krónikus betegek, a terhesek és a gyerekek viszont több napig is nyomhatják miatta az ágyat súlyos panaszokkal – az ő esetükben különösen figyelni kell a már ismertetett alapszabályokra.

A Life.hu tippje

Ha már megtörtént a baj, és a gyomorrontás elkerülhetetlen, akkor is vannak módszerek, amikkel enyhítheted a tüneteket. Korábban már írtunk arról, mi a legjobb ezekben a helyzetekben - tippjeinkért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.