A víz csodálatos hatása: nem is hinnéd, mire képes a testeddel!

Forrás: Thinkstock -
víz JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bolygónk és a testünk kb. 70%-ban vízből áll. A természetben és a testünkben is lehet nyugodt és tükörsima, tud finoman fordozódni, lágyan áramlani, hullámozni, elemi erővel mozogni, vízesésként zuhogni. Néha engedjük szétfolyni a maga útján, de ha mederbe tereljük, irányítottan lehet használni a vízben rejlő szelíd, de hatalmas erőt. Feloldja és magával viszi, elmossa azt, amire nincs már szükség. A nyári időszak tüzét jól ellensúlyozhatja a víz hűsítő lágysága.

A testünkben a vízháztartás központja a medence, ezen belül is a vesék, a húgyhólyag és a húgycső játszanak fontos szerepet a vízháztartás egyensúlyában. Energetikai szempontból pedig a szakrális vagy szex csakra (a keresztcsont magasságában található energiaközpont) felelős a testünkben lévő víz elemért. Ezért minden olyan gyakorlat, ami ezt a területet stimulálja valamilyen módon, segíthet egyensúlyba hozni, vagy egyensúlyban tartani a testünkben lévő vizet. Ilyenek például a csípőnyitások, a lágyan áramló, hullámzó vagy körkörös mozdulatok, a fordított testhelyzetek (de nem a menstruáció idején), a Hold befelé forduló, befelé figyelő energiáját kihasználó staikusabb és meditatív jellegű gyakorlások, illetve minden gyakorlat, ami a megnyílást, a befogadást segíti. A víz a változás és a megtisztulás szimbóluma is, hiszen a víz áramlik és lágyan kikerüli az útjába kerülő akadályokat, felold, és megtisztít.

Forrás: Thinkstock

A víz befogadja és átveszi a körülötte lévő rezgéseket. Egy Dr. Emoto nevű japán tudós végzett híressé vált kísérleteket, amelyekben azt vizsgálta, hogyan hatnak a szavak és gondolatok szintjén lévő rezgések a víz kristályszerkezetére. Például két pohár vizet tett egymás mellé 24 órára. Az egyik pohár alatt ez a felirat állt: „Szeretlek. Gyönyörű vagy." A másik alatt pedig: „Gyűlöllek. Felfordul tőled a gyomrom." Az első pohárban lévő víz szerkezete virághoz hasonló, harmonikus, rendezett mintázatot mutatott. A második pohárban lévő víz kaotikus, zavart és rendezetlen szerkezetű lett.

Ha egy pohár vízre így hatottak a papírra írt szavak, elképzelheted, milyen erőteljes hatással vannak az emberi testben lévő vízre a saját és mások szavai, gondolatai, érzelmei. Segíthet helyrerendezni, ami kimozdult a helyéről, ha természetes és tiszta vizekben fürdesz. Különösen jótékony hatású a tengervíz, de tavak, folyók, patakok, és különösen források vize is. Ha lehetőséged van rá, engedd, hogy ezek a természetes vizek lemossanak, megtisztítsanak, helyretegyék, ami elmozdult a helyéről és elringassanak a hullámzásukkal. A Jógaklikk ezen a héten sem hagy gyakorlás nélkül: éld meg az áramlást, a víz mozgását vinyasa flow stílusú, félórás jógavideónkkal, amelynek témája a csípő. Ha szeretnéd kipróbálni a gyakorlatsort, kattints ide!

Tippünk:

Otthoni fürdőzéshez tegyél 1 kg tengeri sót a fürdővizedbe, és kerüld a klóros fertőtlenítők használatát.

Mit hagysz ki az életedből, ha nem meditálsz?http://www.life.hu/ez-zsir/20140530-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-meditacio-jotekony-hatasai-fejleszti-a-koncentraciot.htmlA jóga megtanít arra, hogyan hozd ki magadból a maximumot, élj teljes életed, amelyet befolyásolni is képes vagy. Hiszen a jóga önmagunk megismerésének fontos eszköze, a figyelmünk igába vonása, tudatos irányítása, amely jóval túlmutat a jógaszőnyegen.Ez Zsír!--Térdjavító jóga, nem csak futóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140523-jogaiskola-a-jogaklikkel-terdjavito-gyakorlatok.htmlA jóga testmozgás szempontjából önmagában is elég abban az esetben, ha dinamikus elemeket megfelelő arányban tartalmaz a gyakorlás. Ha nem, akkor a jóga hasznos kiegészítője lehet valamilyen aerob mozgás, mint pl. a futás. Arról nem beszélve, hogy a futás mellé mennyire csodálatos és a teljesítményt növelő, regeneráló mozgásforma a jóga. Ez Zsír!--Izmos felsőtest nem csak férfiaknak - így segít a jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140504-jogaiskola-a-jogaklikkel-eros-izmos-test-jogaval.htmlHa eddig úgy gondoltad, hogy a rendszeres jógázástól nem lesznek szép és kidolgozott izmaid, akkor ideje, hogy más szemmel nézd az egész testet átmozgató gyakorlatsorokat. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.