Így étkezz tökéletesen - figyelj magadra, és meghálálja a tested!

JógaKlikk táplálkozás egészséges életmód étkezés jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindegy, hogy rendszeresen jógázol vagy csak mostanában kezded el ezt a mozgást, érdemes tudnod arról, hogyan kell táplálkozni ahhoz, hogy minél hatékonyabbak legyenek a gyakorlatok.

A jóga módszere a folyamatos befelé figyelés. Minden, ami a jógaszőnyegen történik, változást idéz elő a test és elme működésében, és mint egy kis házi laboratóriumban folyamatosan megfigyeljük és tudatosítjuk, hogyan hat ránk egy-egy gyakorlat. Egyre több érzet és áramlás tudatosul bennünk, ahogy a gyakorlással finomodik a belső érzékelésünk. Banálisnak is tűnhet, de a jóga ösvényén egyre messzebb merészkedve, rendszeresen gyakorolva, nem is kellenek hosszú évek ahhoz, hogy elképesztő sokat megtudj magadról, arról, hogy mi esik jól és mi nem, és hogyan tudod befolyásolni tested-elméd működését.

A befelé figyelés és tudatosítás azután automatikussá válik a hétköznapi szituációkban is, így szivárog be lassan a jóga az életedbe. Pontosan ezért van az, hogy aki a jóga közelébe kerül, egyre jobban kezdi érdekelni az egészséges táplálkozás, hiszen többet észlel abból is, hogy egy étel jó vagy rossz hatással van a testre. A jóga lényege az elmefolyamatok lecsillapítása - nem is hinnéd, hogy egy étel mekkora befolyással lehet az elmeállapotodra.

Forrás: Thinkstock

Mindezek alapján nem kell professzornak lenni, ha le akarjuk írni, mi a jógikus és mi nem, de a saját tapasztalatot iránytűként használva is van néhány irányelv, amit érdemes követni. A jóga szerint a fizikai világban három láthatatlan, mégis jól érzékelhető kötőerő, illetve minőség, úgynevezett gúna működik, amely az élőlények testi és szellemi működését befolyásolja.
1. A jóság vagy tisztaság (szattva),
2. A szenvedély, aktivitás (radzsasz)
3. Tudatlanság vagy sötétség, tehetetlenség (tamasz).
A három mindig egyszerre van jelen, de egyikük általában dominánsan meghatározza az élőlények minden cselekedetét és gondolkodását.

Tudtad?

Az ételeknek is megvannak a különböző minőségei. A jóga a szattvikus ételek fogyasztására biztat. "Azok az ételek, melyek gyarapítják az életet, a tisztaságot, egészséget, örömöt és a jó kedélyt, amelyek tartalmasak és ízletesek, táplálóak és kellemesek, azok kedvesek a szattvikus egyéneknek." (Bhagavad Gíta, XVII.8.)

Tamaszikus ételek: a nehéz ételek, melyek a tudatod is elnehezítik, vagy módosítják. Ide tartoznak például a zsíros, nehezen emészthető fogások, az állott ételek, az alkohol és a gombafélék.
Radzsaszikus ételek, amelyek izgatottá tesznek, serkentenek - például a nagyon fűszeres, csípős étkek, a túl intenzív ízek.
Szattvikus ételek: könnyűek, a megemésztésükhoz nem kell túl sok energia, tisztább, könnyedebb érzést keltenek. Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, gabonák és a tej.

Forrás: Thinkstock

Mire érdemes még figyelni?

1. Ne főzd agyon az ételt, és kellő mennyiségű nyers táplálékot vegyél magadhoz.
2. A jóga az egyensúlyra törekszik, mindenfajta túlzás energiaveszteséggel jár. Tehát ha túl sokat eszel, nagyon sok energia kell, hogy visszanyerd a természetes állapotot. Ha túl keveset eszel, az sem jó. Egyél tehát mértékletesen, naponta többször kevesebbet, kerüld a nassolást.
3. A táplálékod tiszta, természetes és könnyen emészhető alapanyagokból válaszd ki, amelyek sok vitamint és tápanyagot tartalmaznak. Persze az a legjobb, ha bio vagy minél kevesebb adalékanyag és vegyszer kerül a tányérodra.
4. Ne egyél olyat, ami árt, és ne vonj meg semmit magadtól, ami nélkül ártanál magadnak.
5. Sok zöldség, gyümölcs és olajos mag kerüljön a tányérodra. Szénhidrátokból a lassan felszívódóakat válaszd.
6. Jól rágd meg az ételt, hagyj időt az étkezésre, szeresd az ételt és evés közben ne figyelj másra.
7. Jógaóra előtt másfél-két órával ne egyél, lehetőleg üres gyomorral gyakorolj. Gyakorlás közben ne is igyál.

Ha sikerült gondosan kiválasztani azt, hogy mit egyél, érdemes jógagyakorlással kiegészíteni a hatást. A jóga ugyanis fokozza az anyagcserét, megelőzi a lerakódásokat és segíti a mérgek kiürülését a szervezetedből, és az elméd is elcsendesül. E heti ingyen JógaKlikk gyakorlásunk fókuszában ezért az emésztés áll. Kattints ide a videóért, és jógázz velünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.