A világ legrosszabb étrendjei között a magyar

Forrás: Thinkstock -
ember Sierra Leone élelmiszer Örményország tanulmány étrend Magyarország Belgium egészségtelen életmód Világ fogyasztás egészséges életmód Csád zöldség felmérés gyümölcs étkezési szokás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy világméretű felmérés szerint az örmény, a magyar és a belga étrend a legrosszabb, míg a legegészségesebben Csádban, Sierra Leonéban és Malin étkeznek az emberek.

197 ország étrendjének vizsgálatával született meg az a The Lancet Global lapban közölt tanulmány, amely szerint étkezési szokásaink miatt a magyar a világ második legegészségtelenebb étrendje.

Forrás: Thinkstock

A globális méretű felmérés során, amely az 1990 és 2010 közötti adatok alapján készítette a Cambridge-i Egyetem, első körben azt figyelték, az adott ország mennyi zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, olajos magvat, teljes kiőrlésű gabonát, tejterméket, többszörösen telítetlen zsírsavat, halat és élelmi rostot fogyaszt.

Így reformáld át az étkezésed!

Nem muszáj drasztikus megvonásokkal "büntetned" a tested, hogy belecsempészd az egészséges ételeket étrendedbe - ITT mutattuk meg, miket érdemes megfogadnod a böjti időszakban. A Life.hu korábban ITT adott pár tippet arra, hogyan étkezhetsz helyesen a munkahelyeden, ITT pedig azt mutattuk meg, hogyan küszöbölheted ki az éttermi látogatások okozta dilemmákat.

A „jó" élelmiszerek után az egészségtelen étrend összetevőinek előfordulását vizsgálták az adott nemzeteknél, mint például a feldolgozott húsok, a cukrozott italok, a transzzsírok és a sófogyasztás.

A világ legegészségesebb étrendű országai:

1. Csád
2. Sierra Leone
3. Mali
4. Gambia
5.Uganda
6. Ghána
7. Elefántcsontpart
8. Szenegál
9. Izrael
10. Szomália

Ezután a kutatók országonként, életkoronként, nemenként és jövedelem alapján értékelték az így összegyűjtött adatokat. Magukat az ételeket és az étrendeket különválasztották, hiszen előfordulhat, hogy bár ország alapvetően egészséges ételeket készít, mégsem biztos, hogy ezeket fogyasztják.

A világ legegészségtelenebb étrendű országai:

1. Örményország
2. Magyarország
3. Belgium
4. Csehország
5. Kazahsztán
6. Fehéroroszország
7. Argentína
8. Türkmenisztán
9. Mongólia
10. Szlovákia

Összességében megállapították, hogy az idősebb, átlagos jövedelmű nők étkeznek a legegészségesebben, illetve bár az afrikai országokban élők fogyasztják a legegészségesebb ételeket, ennek ellenére mégsem mondható kielégítőnek a táplálkozásuk.

A legegészségesebb ételek országai:

1. Tunézia
2. Barbados
3. Zöld-foki Köztársaság
4. Mauritius
5. Izrael
6. Katar
7. Ciprus
8. Seychelles-szigetek
9. Mali
10. Grenada

Az eredmények szerint a jóléti országok lakói egészségesebben étkeznek, mint az alacsonyabb jövedelmű nemzetek, ennek ellenére mégis a három afrikai ország foglalta el a lista dobogóját, mivel a fejlett társadalmak jóval több gyorsételt fogyaszt.

A legegészségtelenebb ételek országai:

1. Azerbajdzsán
2. Szlovákia
3. Csehország
4. Belgium
5. Heilongjiang (Kína egyik provinciája)
6. Izland
7. Fehéroroszország
8. Litvánia
9. Amerikai Egyesült Államok
10. Oroszország

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.