6 hiba, amit edzés közben elkövethetsz - kerüld el őket!

Forrás: Thinkstock -
testmozgás mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Imádsz edzeni, és ennek meg is van az eredménye? Még a legprofibbak is elkövetnek olyan hibákat edzés közben, amelyek negatívan befolyásolják a végeredményt. Íme 6 dolog, amikre érdemes odafigyelned!

1. Ha túl sokat eszel edzés előtt

Nézd csak meg az edzés előtt bekapott fehérjeszelet csomagolását. Sok ilyen élelmiszer tele van cukorral, amitől összeomolhatsz az edzésprogramod kellős közepén. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ha túl sokat eszel, a gyomrod is megfájdulhat edzés közben. Ráadásul a teljesítményed is romlik!

Forrás: Thinkstock

2. Ha ugyanazok a gyakorlatok minden héten

Nem baj, ha szereted az edzéstervedet, de négy-hathetente érdemes változtatni. Ha ugyanazokat a gyakorlatokat végzed ugyanazokkal a súlyokkal, nem támasztasz növekvő követelményt a testeddel szemben, és csak az idődet vesztegeted. A szervezet alkalmazkodik a vele szemben támasztott meghatározott követelményekhez (gyakorlatokhoz, sorozatokhoz, ismétlésekhez és ellenálláshoz). A test egy rendkívül kifinomult gépezet, amely ilyen esetben azonnal elkezdi elraktározni az energiát (vagyis a kalóriát).

3. Ha túl hosszú a pihenés a sorozatok között

Biztosan te is találkoztál már olyan vendégekkel a konditeremben, akik kétszer felemelik a súlyzót, vagy elvégeznek 3 hasprést, aztán percekig csacsognak, telefonálgatnak. A többség azonban még így is meglepődne azon, milyen kevés pihenésre van valójában szüksége egy átlagos testépítőnek a sorozatok között. A szakértők szerint soha nem szabad többet pihenni, mint amennyi ideig magát a sorozatot végeztük. Sőt, az esetek többségében ennek a fele is elegendő. Ha ennél hosszabb ideig pihensz a sorozatok között, nem tudod kihasználni az edzés kalóriaégető hatását.

Forrás: Thinkstock

Mit mondanak a profik?

Balogh Zsolt crosstréningoktató többnyire azt javasolja, ha egy percig végzel egy gyakorlatot, 30 másodpercet, maximum egy percet pihenj a két sorozat között. ITT mutattunk is egy szuper átmozgató gyakorlatsort kezdőknek. Próbáld ki!

4. Ha fájdalomcsillapítóval edzel

A fájdalom érzetével jelzi a test, hogy valami gond van, épp ezért a problémák fájdalomcsillapító gyógyszerekkel történő elkendőzése veszélyes is lehet. Ezek a gyógyszerek gátolják azokat az enzimeket, amelyek a test fájdalomérzetét lehetővé tevő prosztaglandinokat szabályozzák. A kutatók szerint azonban a vegyületek az ellen a stressz ellen is védhetik a szöveteket, amelynek a test az intenzív edzés alatt ki van téve. Ha fájdalmat érzel, a test azt jelzi, hogy pihenőnapra van szüksége. Figyelj rá!

Tudtad?

A rengeteget edző fitneszmodellek is tartanak pihenőnapokat, hogy a szervezetüknek legyen ideje a regenerálódásra. ITT a gyönyörű magyar fitneszmodell, Regős Lili mesélt nekünk arról, mire is kell ilyenkor odafigyelni.

5. Ha nem dolgoztatod meg a hasizmokat a teljes mozgásterjedelemben

A megfelelő hasprés nem ér véget egyenes háttal, hanem végig kell vinni a hát hajlításáig. Ha ennek a terjedelemnek csak a felét végzed el, azzal csökkented az aktiválódó izomrostok számát, ezért az a legjobb, ha a hasizomgyakorlat teljes nyújtást és összehúzódást egyaránt tartalmaz. Végezz felüléseket fitballon, és hagyd, hogy a hátad és a vállad teljesen ráhajoljon a labdára. Lassan és egyenletesen mozogj, úgy, hogy felfelé és lefelé is érezd a hasizmok fájdalmát.

Forrás: Thinkstock

6. Nyújtás edzés előtt

Az edzés előtt végzett statikus nyújtás (vagyis hajlítás és kitartás) leronthatja a teljesítményt, és ezáltal az eredményeket is. Egy a Journal of Strength and Conditioning Research szaklapban nemrégiben megjelent kutatás azt mutatta, hogy a guggolás előtt statikus nyújtást végző férfiak ereje 8 százalékkal, az altestük stabilitása pedig 22 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoknak, akik a guggolás előtt dinamikus nyújtást végeztek. A statikus nyújtást hagyd az edzés végére, mert olyankor viszont nagyon fontos!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.