Baconos kontra paleo - milyen fagyit eszünk 2015-ben?

Fotó: Margitay Klára/Life.hu -
paleo-diéta paleolit étrend fagylalt édesség fagyi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Klasszikus ízek vagy merész kombinációk? A csoki-citrom örök párosa vagy a szarvasgombás fagyiőrület? Lassan kezdetét veszi a fagylaltszezon, így ideje volt megtudni, milyen trendek hódítanak majd 2015-ben a hűs édességek terén. Vigyázat, ízorgia következik! 

Szarvasgombás vagy klasszik citromos?

A csokin és a citromon túl is van élet, nem is akármilyen - derült ki a Fagylalt Kiállítás és Fesztivál első napján. Itt nem a hagyományos ízek, sokkal inkább az extrém, már-már bizarr kombinációk mérkőztek meg egymással. Mentás eper rózsával, vajkaramellás mascarponés, sütőtökös, gyömbéres, homoktövises, baconos - igen, ezek mind-mind fagylaltok voltak az ország minden tájáról.

Sütőtökös, baconos Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Milyen a jó fagylalt?

Számtalan kritériumnak kell megfelelnie egy fagylaltnak ahhoz, hogy tényleg olyan legyen, amit a szakértők megálmodnak. A kiállításon március első péntekjén hirdették ki 2015 fagylaltjait, ám a zsűri tagjai először elárulták, mitől is jó igazán egy fagyi. Fontos a színe, a díszítőelemek megfelelő mértéke: nem szabad ugyanis, hogy a dekoráción és ne az ízen, az állagon legyen a legnagyobb hangsúly. Lényeges továbbá, hogy a jó fagyiban a klasszikus ízek és a bátor kombinációk is fellelhetőek legyenek, emellett pedig a halmazállapot is kiemelt szerepet kap. Fontos, hogy amikor hozzánk, vásárlókhoz kerül a fagyi, az ne legyen túlságosan hideg vagy lágy, és a kelleténél keményebb.

Mákos, feketeteás, cukormentes

Idén a szakmai zsűri és a közönség képviselői együtt választották ki 2015 fagylaltjait. A tejes kategória győztese a kajszibarackos mákosrétes fagyi lett, ám egészségesebb kategóriákban is születtek nyertesek. A gyümölcsösök legjobbja a fekete teás málnafagyi lett, a cukormentes, diabetikus fagyik közül a karamellás, írkrémes fügecukros finomság lett az abszolút győztes.

Karamellás-írkrém fügecukorral, fekete teás málna, kajszibarackos-mákos rétes Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Próbáld ki a paleolit fagylaltot!

Ha paleolit sütemények léteznek, akkor miért ne készülhetne hasonló technikával egészséges fagyi? Nem is kell hozzá más, csak 1 csésze mandula- vagy kókusztej, 1,5 csésze fagyasztott vegyesgyümölcs és ízlés szerint 1-3 evőkanál méz. A hozzávalókat turmixold össze, és ha elég édes, még szórd meg egy kis gyümölccsel. Fagyaszd le kis tálkákban - isteni lesz!

/1503/Az_id201536201212

A szerző véleménye:

Nem vagyok nagy fagylaltimádó, de a kiállítást nem hagyhattam ki. Nyaranta nagyjából 3 alkalommal nyalok el 1-1gombócot, most azonban megkóstoltam mindhárom győztest, és meg kell hagyni, tökéletesek voltak. Krémesek, ízletesek, lágyak - épp, amilyennek egy jó fagyinak lennie kell. De az extrém ízekről sem maradhattam le: a szarvasgombás sokkal jobb volt, mint vártam, a szalonnás fagyi pedig azért volt számomra nagy élmény, mert rájöttem, nem is rossz, ha a nagyon édesbe egy kis sós keveredik. Bár nem ért el helyezést, az én nagy kedvencem az amarettós fagyi volt. Aki szereti a csokis édességeket, annak ezt érdemes megízlelnie!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.