A jóga kortalan - így tart fiatalon 50 felett is!

Forrás: Thinkstock -
testmozgás jóga nyugdíjas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!" - csendült fel az ismerős dallam, a TV torna főcímdala a '70-es, '80-as években minden este, amelynek igazsága még ma sem évült el. Azóta levették a műsorról, pedig az már mindenki számára evidens, hogy az öregedés folyamatai lelassíthatók és a test egészségesen tartható, ha az életünkbe beépítjük a mindennapi mozgást.

De miért pont a jóga?

A jóga több, mint a torna. Ez a többezer éves tudomány sokkal összetettebb, mint bármely más nyugati sport vagy mozgásrendszer. Egy olyan eszközrendszer, amely nemcsak átmozgatja a testet, hanem képes helyreállítani az egyensúlyt, harmóniát hoz az életünkbe. Hatásai a teljesség igénye nélkül:

- Minden gyakorlat egyszerre hat fizikailag, mentálisan és energetikailag. Ez azt is jelenti, hogy minden betegségnek van nyoma a fizikai testben, mentálisan, illetve az energiarendszerünkben is, ezért ha pl. a testet mozgatjuk a jógapózokkal, az változásokat idéz elő a másik két rétegben is. A jóga különlegessége, hogy ezeket a hatásokat tudatosan idézi elő és használja.

Forrás: Thinkstock

- A jóga elképesztően hatékonyan tartja karban a mozgásszervrendszert, ami az idő múlásával látványosan romolhat. Az ízületekben a jóga hatására jobban termelődik az ízületi folyadék, azok így kevésbé kopnak, növekedik a mozgástartomány, javul az izmok vérellátása, helyreáll az izomegyensúly. A mozgás a legjobb ellenszere a csontritkulásnak is. Mivel a jóga nagyon összetett mozgás, az idegrendszerre is komplex módon képest hatást gyakorolni.

- A vér- és nyirokkeringés felpezsdül a jógagyakorlással, és a szervek működése javul. A belső elválasztású mirigyek működése, a hormonháztartás kiegyensúlyozódik.

- A kiválasztás, méregtelenítés folyamatait is serkenti a jóga elősegítve, hogy eltávozzon minden, amire nincs szükség, legyen az a dolog testi vagy mentális eredetű.

- A légzés fontos szerepet kap, növekszik a légzőkapacitás, és így még több fiatalító oxigén jut a szervezetbe, javul a szív és a tüdő munkája.

- A jóga tudatosabbá tesz az élet minden területén, érzékenyebbé arra, hogy észrevegyük, mi az, ami jót tesz nekünk, és mi a kerülendő.

- Javítja koncentrációt, a memóriára is jó hatással van, különösen a meditáció, amely a jóga finomabb gyakorlása.

- Segít megérteni, hogyan működik a világ és mit keresünk itt.

- Harmóniát hoz az életünbe, ami hatással van a környezetünkben élőkre is.

Számolj le a tévhitekkel!

Biztosan felmerül benned a kérdés, hogy mégis ki tudja 50 évesen a nyakába tenni a lábát? Tévhit, hogy a jóga nyakatekert pózokból áll, amelyeket látszólag lehetetlen kivitelezni, főleg 50 felett. A jógának fontos eleme, hogy a saját tested határait betartva gyakorolj, bárhol is van az, ne erőltesd túl. Érdemes idősebb korban a könnyebb, esetleg kezdő jógaórákat felkeresni, és azokból a gyakorlatokból is csak annyit elvégezni, amennyi még jólesik. A légzés és a mozgás teljes szinkronban van a jóga közben, ha a légzés felgyorsul, az egy fontos jelzés: pihenni kell, és ha újra természetessé válik a légzés, akkor lehet újrakezdeni.

Forrás: Thinkstock

Jó, ha tudod!

Ha bármiféle betegséggel küzdesz, érdemes egy tapasztalt, esetleg jógaterápiában járatos jógaoktatót felkeresni, mert lehet, hogy nem minden gyakorlat áldásos hatású a betegségre.

Így kezdd el!

Kevesen tudják a jógát pl. könyvből elkezdeni, de nem lehetetlen. Mégis a többség számára a jógastúdió elérhetőbb megoldásnak számít. Itt vérmérséklet szerint keresd először a lassabb, hatha jóga típusú órákat, ha azonban jó kondiban vagy, lehet dinamikussal is kezdeni.

Ha otthon szeretnéd gyakorolni, akkor az interneten is számos lehetőség van rá, több külföldi és most már magyar oldal is kínál online jógaórákat előfizetéssel.

Ne keress kifogásokat!

A jógát nem lehet megunni, mindig változatos, és nincs szükség hozzá drága eszközökre. Ennél is, mint bármi másnál a rendszeresség a fejlődés kulcsa. Akárhány éves is vagy, a lényeg az, hogy hozd ki magadból a maximumot, és érezd jól magad a bőrödben. Ebben kiváló eszköz lehet a jóga!

Három jógagyakorlat az egészségért

Tartsd rugalmasan a gerinced, gyakorolj budzsangászanát, kobrapózt. Ez az ászana (fizikai testgyakorlat) erősíti a hátizmokat, nyitja a mellkast, és számtalan jótékony hatása van. Olvass a pózról bővebben ITT!

A csavarások azon kívül, hogy oldják a feszültséget és erősítik a törzs izmait, a gerincet is karbantartják és az emésztést, kiválasztást, méregtelenítést fokozzák, felfrissítik a testet.

Az ászanák királynőjét, a gyertyapózt is érdemes gyakran végezned, ennek a póznak erőteljes fiatalító hatást tulajdonítanak. Lecsendesítő, paraszimpatikus idegrendszert tónusba hozó gyakorlat, ezért az emésztési és felépítő folyamatokra is serkentőleg hat, valamint lecsendesít, előkészít a pihenésre. Tudj meg róla többet ITT!

Méregteleníts jógával - megmutatjuk, hogyan csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20150317-jogaiskola-a-jogaklikkel-meregtelenites-jogaval.htmlAhogyan a lakásra ráfér egy jó nagy takarítás és rendrakás tavasszal, úgy a testednek, a lelkednek és az elmédnek is szüksége van tavaszi méregtelenítésre. Tisztulj meg, hogy könnyedén nézz a tavasz és a nyár kihívásai elé, szabadulj meg a lerakódásoktól, amikre már nincs szükséged, legyél energikus és könnyű! Mi kell hozzá? Változni akarás, elhatározás, a régi szokásokból való kilépés - és néhány jógagyakorlat! Ez Zsír!--Tavaszi kerti munkák és nagytakarítás? Kerüld el jógával a derékfájást!http://www.life.hu/ez-zsir/20150312-jogaiskola-a-jogaklikkel-keruldd-el-jogaval-a-derekfajas.htmlTudtad, hogy tavasszal, a kerti munkák és az otthoni nagytakarítás beindulásával ugrásszerűen megnő a derékfájós, porckorongsérves betegek száma? A jóga azonban segíthet!Ez Zsír!--Fitt, szép, izmos test - próbáld ki a dinamikus jógát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150305-jogaiskola-a-jogaklikkel-flow-aramlas-a-jogaban.htmlA tudatállapotok széles spektrumát éljük át nap mint nap tudatmódosító szerek nélkül is, mégsem tudatosul mindenkiben, hogy van más az álmon és ébrenléten túl. A flow, azaz áramlásélmény is tulajdonképpen hétköznapi tudatállapot, amely bárkivel megeshet spontán.Ez Zsír!--Lapos has jógával? Lehetséges! Megmutatjuk, hogyanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150220-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-lapos-has-titka.htmlBehúzod a hasad, amikor valaki fényképez, vagy ha tekintetek kereszttüzében állsz? Korunk szépségideálja - akár nő, akár férfi - lapos hasat villant elő, kockás izmokkal. A puha, kerek pocak manapság nem vonzó. A jógában azonban fontosnak tartjuk az egyensúlyt: minden izom legyen erős, de egyben rugalmas is.Ez Zsír!ThinkstockNapi 5 perc jóga csodát tesz a hideg, elgémberedett végtagoknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150109-jogaiskola-a-jogaklikkel-napi-5-perc-joga-nagyon-jo-a-vegtagoknak.htmlNem mindig van idő egy alapos jógaórára, de 5-7 perced biztosan minden nap van egy felfrissítő átmozgatásra. Télen legtöbbször hidegek, fáznak a végtagok, így különösen jólesik beindítani a vérkeringést és felmelegíteni az elgémberedett tagjainkat.Ez Zsír!ThinkstockTeljesítsd ki magadban a nőt - próbáld ki a női jógát!http://www.life.hu/ez-zsir/20141021-jogaiskola-a-jogaklikkel-noi-joga.htmlEbben a világban, ahol kulturális örökségünkből kifolyólag elfojtott terület a női identitás, a nők felvértezik magukat. De nem azzal, ami a nőknek az igazi erejét adhatná, és ami képes szebbé tenni a világot – a nőiség, a teremtés, az anyaság örömteli megélése -, hanem a férfias megoldásokkal.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.