Szakítás, stressz, izgalom - te is érzelmi evő vagy?

Forrás: Thinkstock -
diéta fogyás érzelem stressz hízás étkezés fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy sokszor egyáltalán nem azért eszel, mert éhes vagy, hanem mert valamilyen érzelmi oknál fogva – például mert dühös, szomorú vagy, netán egyszerűen csak unatkozol – késztetést érzel arra, hogy valami táplálékot vegyél magadhoz. Ez a fajta érzelmi evés nagyon veszélyes, ugyanis nehéz neki ellenállni, ellenben a miatta felszaladó plusz kilóktól megszabadulni sem könnyű. A következő trükköket érdemes kipróbálnod!

Az érzelmi evés amellett, hogy hízlal, igazi örömet sem okoz, mert bár amíg eszünk, jól érezzük magunkat, utána szinte azonnal bűntudatot érzünk, és dühösek leszünk magunkra, amiért már megint nem volt elég akaraterőnk leküzdeni a falánkságot. Te is szeretnéd megtanulni, hogyan kerüld el az érzelmi evés csapdáját? Itt a lehetőség!

Forrás: Thinkstock

Egy pohár víz mindig segít

Első lépésben érdemes kipróbálni, hogy a hirtelen rád törő éhség esetén először megiszol egy pohár vizet. Ha még negyed órával utána is azt érzed, hogy a gyomrod üres és korog, akkor tényleg éhes vagy.

Life.hu tipp

A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele. Segítségével képes a szervezet méregteleníteni önmagát, biztosítani az egészséges savbázis-egyensúlyt, és kontrollálni a vérnyomást - és ez még semmi. Ismerd meg alaposabban a víz jótékony hatásait, és fogyj, szépülj, méregteleníts a segítségével!

Tereld el a figyelmedet!

Egy másik gyakori dolog, hogy az étel utáni sóvárgás mellett egyidejűleg feszültnek érezzük magunkat. Ilyenkor sokszor tényleg csak sóvárgás van bennünk, nem igazi éhség, ezért hasznos lehet, ha valamivel megpróbálod elterelni a figyelmedet az evésről: játssz a kutyával, hívd fel egy barátodat telefonon, egyszerűen lépj ki a helyzetből, amiben vagy. Az is segíthet ilyenkor, ha mély levegőt veszel, és tudatosítod magadban, hogy ez nem igazi éhség, nem kell vele törődni.

Írj étkezési naplót!

Vezess naplót arról, mikor mit eszel. Sokakat már a tény, hogy le kell írnia, mit eszik, arra késztet, hogy kevesebbet egyen. Ráadásul egy ilyen naplóból az is kiderül, ha néha túl sok idő telik el két evés között, és egy idő után ezért tör ránk olyan erővel az éhségérzet, hogy bármit befalnánk, ami elénk kerül.

Forrás: Thinkstock

Szánj időt az étkezésre!

Tedd az étkezési körülményeidet a lehető legoptimálisabbá. Próbálj meg nem az íróasztalnál enni, de ha ez elkerülhetetlen, akkor legalább kapcsold ki a monitort, hogy semmi ne vonja el a figyelmedet az evésről. Otthon se a tévé előtt vacsorázz, hanem asztalnál ülve, és koncentrálj arra, ami a tányéron van. Rágj meg alaposan minden egyes falatot, és addig ne kerüljön a villádra a következő falat, amíg az előzőt le nem nyeled. Így jóval lassabban fogsz enni, és magad is meglepődsz majd rajta, hogy feleannyival jól laksz, mint korábban.

Life.hu tipp

Nassold magad karcsúra - ITT korábban mutattunk szuper egészséges ételeket nem csak diétázóknak!

Legyél kitartó!

Tűzz ki magad elé egy konkrét célt, például, hogy hány kilót szeretnél fogyni, és akár írd is le. Fogalmazd meg, mikorra akarod elérni a célodat. Ragassz ki a falra egy képet magadról, amelyen még olyan súlyú voltál, amivel ma is elégedett lennél. Vágj ki magazinokból olyan képeket, amin az a cipő, táska vagy nyaralási helyszín van, amivel megjutalmazod magad, ha elérted a célt.

Fogadd el magad!

De akármi történik is, biztosítsd magad arról, hogy szereted és elfogadod a testedet. Ne a leadott kilóktól tedd függővé a boldogságodat, hanem tudatosítsd magadban, hogy ezzel csak a saját javadat szolgálod, hiszen egy egészséges testben sokkal jobban érzi magát mindenki!

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője szerint az első és legfontosabb lépés az, hogy rájöjjünk, mi váltja ki a kényszeres étkezést. ,,Nagyon fontos az önismeret és az önfegyelem. Az első lépés az, hogy amikor hirtelen éhségérzet tör ránk gondoljuk, végig, hogy az előző étkezés óta mennyi idő telt el, mert előfordulhat, hogy kimaradt egy tízórai vagy uzsonna. Érdemes betartani a napi ötszöri étkezést, ha ezen felül gyakran érezzük azt, hogy ennénk valamit, annak több oka lehet. Általában érzelmi (bánat, unalom), de olykor előfordulhat, hogy valamilyen fizikai tünet, esetleg betegség van a háttérben. Mindenképpen érdemes ezzel a problémával foglalkozni, kideríteni a valódi okokat!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.