10 „szuperétel", amivel feldobhatod az étrendedet

szuperétel élelmiszer életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te hiszel a szuperételekben? Manapság egyre nagyobb divat néhány dolgot szuperélelmiszernek kikiáltani, ám azt nem árt tudni, hogy ezek nem fognak csodát tenni. Fogyaszd őket bátran, de figyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra - íme a most legdivatosabb 10 szuperétel. 

Vörös áfonya

Az áfonya köztudottan egészséges, ám többnyire a fekete áfonyával találkozhatsz, pedig a vörös áfonya ugyanolyan finom és hasznos. Egy vizsgálat kimutatta, hogy azok az egerek, amelyek magas zsírtartalmú étrenden éltek, ám táplálékuk egyötödét ez a gyümölcs tette ki, nem híztak el jobban, mint azok, amelyek alacsony zsírtartalmú étrendet kaptak.

Forrás: Thinkstock

Fekete rizs

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, amit gluténérzékenyek is fogyaszthatnak, ám nem mindenki kedveli az állagát. Nekik érdemes kipróbálni a fekete rizst, amely sokkal jobban hasonlít a rizsre, de

fehérjében és tápanyagokban gazdagabb, ráadásul antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaz.

Egy adag rizst kétszer annyi forrásban levő vízbe tegyünk, és főzzük egy órán keresztül.

Karalábé

Ha unod a leveles kelt, fogyassz karalábét: ez a zöldség C-vitaminban és rostban gazdag, emellett kálium is található benne. A legjobb, ha nyersen eszed!

Forrás: Thinkstock

Kukicha

A japán kukicha a zöld teát helyettesítheti, elősegíti az emésztést, gazdag kalciumban és C-vitaminban. Ellentétben a többi teával, a kukicha a növény szárából készül, íze pedig édeskés. Ráadásul a zöld teával szemben nem okoz émelygést.

Hínár

A hínárevés gondolata talán sokakat elriaszt, pedig ez a növény zsírban szegény, fehérjében és kalciumban viszont gazdag,

és kiváló tekercseket készíthetsz belőle, gondolj csak a nori lapokra, ami a szusi egyik alapanyaga. Ezeket a szárított algalapokat kenyér helyett használhatod, hiszen jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak.

Kakaóbab

Édesség terén köztudott, hogy csokiból az étcsoki ajánlott, az a jó, minél magasabb a kakaótartalma. Ám ehelyett akár hántolt kakaóbabot is rágcsálhatsz, hiszen lényegében ez a csokoládé alapja. A kakaóbabnak magas a magnéziumtartalma, emellett rostban, vasban és antioxidánsokban is gazdag.

Forrás: Thinkstock

Kender

Búzacsíra helyett érdemes a kendert is kipróbálni, ami noha a kannabisz alapanyaga, tudatmódosító hatása nincs, viszont segíti a vér, a szövetek és a sejtek regenerálódását. Egy marok kendermag a vércukorszintet is tökéletesen egyensúlyban tartja, de akár salátába is szórhatod.

Chiamag

Tökmag helyett átállhatsz a chiamag rágcsálására is, ezek a fehérjében és rostban gazdag magok segítik az emésztést, emellett a vércukorszintet is segítenek egyensúlyban tartani.

Ha negyed órára beáztatod a chiamagokat, kocsonyás jellegű ételt kapsz, amely laktat és hidratál is egyben.

Chlorella

Ha az algától viszolyogsz, próbáld ki a chlorellát, ami egy kis egysejtű növény, és rendkívül gazdag fehérjében, vitaminokban, enzimekben, rostban, klorofillban, valamint B-, C- és E-vitaminban.

Forrás: Thinkstock

Rukola

A fogyókúrázók rémálma tud lenni a sima fejes saláta, amire a legnagyobb panasz, hogy semmi íze nincs.

Aki azonban kóstolta már a rukolát, tudja, hogy egy salátalevél is lehet finom,

és akkor arról még nem is volt szó, hogy tele van C- és K-vitaminnal, vassal, kalciummal és rostokkal. Kecskesajttal párosítva kiváló saláta készíthető belőle, főleg ha körtét, borsot és balzsamecetet is teszel hozzá. Sőt mi imádjuk a sütőtökös rukolasalátát is!

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője szerint nem szabad csak a szuperételekre hagyatkoznunk az étrendünk összeállításánál. ,,Nagyon fontos a változatos, mindent tartalmazó, kiegyensúlyozott táplálkozás. Persze vannak olyan ételek, amelyek különösen sok vitamint tartalmaznak, de ha csak ilyeneket fogyasztunk, akkor más, hasznos ételek kimaradhatnak a palettáról."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.