Szinetár Dóra: "Sokszor kerestem a leírhatatlan, vágyak nélküli állapotot"

buddhizmus ászana Makranczi Zalán Szinetár Dóra meditáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A színésznőt meginvitáltuk egy jógaórára, a gyakorlás után pedig nyíltan beszélgettünk vallásról és párkapcsolatról, amelyben megtalálta, amit régóta keresett.

Szinetár Dóra lelkesen toppant be a hangulatos jógaterembe, ahol vártam. A színésznő az órán tökéletesen hajtotta végre a legnehezebb ászanákat. A jóga után egy illatos tea mellett szóba kerültek a vallások, és arról is mesélt, hogy férje, Makranczi Zalán mellett tud a leginkább ellazulni.

Fotó: Polyák Attila/Origo

„Eredendően vallási indíttatásból kezdtem el jógázni, a józsefvárosi jógaklubban. Volt egy gurunk, úgy hívták, Swami Maheshwarananda, aki egy nagyon jó kisugárzású mester volt, tőle a jóga szellemi részét tanultam meg. Voltak ászanák, de sokkal kevesebb, mint amennyire akkor szükségem lett volna. Amikor ülve meditáltunk, akárhogy helyezkedtem, nagyon fájt a derekam. Ma már tudom, hogy vannak erre megoldások, ülőhelyzetek, párnák, amik segítenek" – kezdte Dóra, aki egy idő után váltott.

Fotó: Polyák Attila/Origo

„Évekkel később kipróbáltam a bikram jógát is, és bár szeretek melegben jógázni, hiszen hot jógára is jártam, nekem túl gyors, túl pörgős volt a bikram. Aztán megtaláltam az agni jógát, ami nagyon megfogott. Itt is melegben, 38 fokban dolgoztunk, de kitartott ászanákkal, lassúbb óravezetéssel. A jóga szerintem többek között arra tanít meg, hogy meg tudj állni a két lábadon, hogy bele tudj állni az életedbe" – magyarázta Dóra, akinek a jóga sokat segített abban, hogy második gyermeke, Zorka megfoganjon.

Fotó: Polyák Attila/Origo

„Amikor a két vetélésem után nagyon szerettem volna babát, a nőgyógyász, akihez eljutottam, először kihúzott a naptáramból egy csomó programot, majd felírta egy papírra, hogy friss gyümölcslé, séta, jóga. Akkor vettem egy könyvet, amiben benne volt a 12 alaptesttartás, és elkezdtem egyedül jógázni. Minden reggel ittam egy pohár gyümölcslevet, utána gyakoroltam. Így visszatekintve, életemben nem éreztem annyira jól magam fizikailag, mint ebben az időszakban" – mosolygott a színésznő, aki elmondta a véleményét, a gerincjógaórámon tapasztalt érzéseiről.

Fotó: Polyák Attila/Origo

„Jólesett, mert pont annyira megerőltető az órád, ami még kellemes, és közben azt éreztem, hogy át lett mozgatva a testem. A nyújtások is mentek, kellemesen bele tudtam engedni magam az ászanákba" – ecsetelte a lelkes tanítvány. Kicsit arról is faggattam, hogy a buddhizmus iránti érdeklődése megmaradt-e.

Fotó: Polyák Attila/Origo

„A vallások közül a buddhizmus áll hozzám a legközelebb. A családom évszázadokra visszamenően a Kárpát-medence környékén élt, így voltak az őseim között svábok, székelyek, zsidók, talán örmények is, buddhista nem volt közöttük. Abban hiszek, hogy nem véletlen az, ahová születünk. A buddhista filozófiára nyitott vagyok, de szeretem az ősmagyar szokásokat, és érdekelnek az ősi zsidó hagyományok is. Azzal nem tudnék azonosulni, hogy krisnásnak öltözve demonstráljam a hitemet. Engem egyaránt megfog egy indiai szentély, egy zsinagóga, egy katolikus templom. Az identitásomat, az Isten-keresésemet nem vallásokhoz igazítom, csak kiegészítem a világlátásom azokkal a filozófiai gondolatokkal, amit a vallások megfogalmaznak" – magyarázta Dóra, és azt is elárulta, hogy kedvese, Makranczi Zalán karjában tud leginkább ellazulni.

Fotó: Polyák Attila/Origo

„Sokszor kerestem azt a bizonyos leírhatatlan, vágyak nélküli állapotot. A jó meditáció abból ad egy kis ízelítőt, amikor nem vágysz a világ dolgaira, nincsenek késztetéseid, csak lazán engeded, hogy áramoljanak körülötted az energiák. Nekem ez meditációban soha nem ment.

Fotó: Polyák Attila/Origo

Először akkor találtam rá erre az érzésre, amikor a gyermekeimet ölelhettem, aztán amikor a férjemet, Zalánt megismertem, és először aludtunk együtt, összebújva, akkor éreztem, újra feltöltődöm, egységben és békében vagyok önmagammal. Valószínűleg ez az az állapot, amit a meditáció segítségével egyedül is el lehetne-kellene érni, de egyelőre beérem azzal, hogy a gyerekeim és a férjem ölelésében megtalálhatom önmagam, és így már tudom, mit kell keresnem az élet egyéb pillanataiban" – mosolygott Dóra.

Így jógáznak a sztárok

Istenes Bencét is kicsavartuk egy jógaórán, a Barátok közt sztárját, Józan Lászlót fejre állítottuk, Molnár Anikót pedig jól megdolgoztattuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.