Így teázz ősszel! 5 gyógyital a testi, lelki egészségért

Forrás: Dreamstime -
gyógytea tea egészség ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt az ősz, és már közeledik a tél is. Ez az az időszak, amikor a legjobban esik egy finom, meleg teát elkortyolgatni. És ha már ezt teszed, akkor próbálj ki többféle gyógyteát is, amivel igazán jót teszel a testednek és a lelkednek. 

Mentatea

A egyre rövidebb nappalok miatt érdemes betárazni otthonra egy olyan teát, ami élénkítő, frissítő hatással bír. A mentateának azonban nem ez az egyetlen előnye. A különböző légúti megbetegedéseknek kiváló ellenszere: köhögés, torokgyulladás esetén bátran fogyasszuk.

Tipp

Illóolaj formájában is érdemes beszerezni, amit akár egy kád fürdővízbe is tehetünk. Ilyen formában stresszoldó, nyugtató hatású.
Forrás: Dreamstime

Gyömbértea

A Távol-Keleten évezredek óta használják orvosságként a gyömbért, sőt a lélek erősítőjeként, az intelligencia fokozójaként is számon tartották. Az immunrendszert is erősíti, így érdemes akkor is iszogatni, amikor egészségesek vagyunk. De az influenza és a nátha legyőzésében is rengeteget segít. Méregtelenítő és az emésztést serkentő hatása is ismert. Vágj belőle néhány szeletet, vagy akár reszelheted is sajtreszelőn, így a rostját is meg tudod inni. Néhány percet hagyd állni a forró vízben, majd kortyolgatva fogyaszd.

Tipp

Torokgyulladás esetén érdemes egy kiskanál fahéjjal párosítani, ami szépen lemossa, szinte lemarja a torkodat. Máris jobban leszel tőle!

Hársfatea

A meghűléses betegségek, a torokgyulladás és a köhögés ellen is igazi csodaszer. A népi gyógyászatban idegerősítő és vértisztító hatását is számon tartják.

Tipp

A hársfavirágból készült méz is nyugtató, fertőtlenítő hatású, így betegség esetén azt is érdemes kipróbálni.
Forrás: Dreamstime

Kakukkfűtea

Immunerősítő, fertőtlenítő hatású és javítja a vérkeringést. Depresszióra, fáradtságra is ajánlják. Köhögés és gyulladás esetén is alkalmazható, de orrdugulás esetén inhalálni is lehet vele. Az immunerősítés miatt gyerekek is ihatnak belőle napi egy csészével.

Citromfűtea

Feszültség, stressz, alvászavarok esetén szuper választás a citromfűtea, ami idegerősítő és nyugtató hatásáról ismert. A benne található polifenolok felére csökkentik a vírusfertőzés kialakulásának gyakoriságát. Puffadási panaszok esetén is alkalmazható.

Forrás: Dreamstime
Fogyj hatékonyabban! Így égess még több zsírt kardióvalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160927-igy-egess-meg-tobb-zsirt-kardioval.htmlAz edzőtermekben alapvetően kétféle emberrel lehet találkozni, azzal, aki kardióedzéseket végez, mert fogyni szeretne, illetve azzal, aki erősít, mert már elérte az ideális súlyt, de több izomzatra vágyik. Most annak jártunk utána, miként lehet a kardióedzéseket a lehető leghatékonyabbá tenni, hogy minél hamarabb és minél több súlyfeleslegtől szabaduljunk meg. Ez Zsír!--Alternatív kávétippek, ha lemondanál a cukorrólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160930-alternativ-kavetippek-ha-lemondtal-a-cukorrol.htmlHa az édes élvezetek híve vagy, és nem kedveled az üres feketét, fogadd meg alternatív kávétippjeinket. Ne feledd, a finomított cukor nélkül is élvezni lehet az édes ízeket! Ez Zsír!--Mi történik, amikor egy echte húsevő egy hónapra vegetáriánus lesz? Most kiderül!http://www.life.hu/ez-zsir/20160930-a-szeptemberi-husmentes-honap-tanulsagai.htmlNem tartom magam nagy húsevőnek, mégis amikor elhangzott, mi lesz a szeptemberi kihívás, egész lényemmel tiltakoztam. Nem, én aztán nem. Egy hónapig hús nélkül? Nincs az az isten. Augusztus végén aztán mégis elgondolkoztam. Túlságosan szeretek kizárólag a komfortzónámon belül mozogni, és ez ugyan csak egy kis lépés kifelé, de miért is ne? Úgyhogy belevágtam. Ez Zsír!--Sötét reggelek, szél, nyirkos idő – Őrizd magadban a meleget jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20160923-igazitsd-a-gyakorlasod-az-oszhoz-joga-nyirkos-szeles-idoben.htmlAz évszakváltás látványos változást hoz a természetben, és a megváltozott körülmények hatnak az emberi szervezetre. A folyamat néha megvisel minket, és nyomot hagy a hangulatunkon is. A tested talán fejfájással, nyugtalansággal, álmatlansággal, ízületi fájdalommal, emésztési anomáliákkal, bőrszárazsággal küzd, de ne hagyd magad! Vedd számba inkább, hogyan segíthet enyhíteni a tüneteidet a jóga és orvosi háttere, az ajurvéda. Ez Zsír!OrigoElő a babkonzervvel! Ennél jobb diétás édességet nem találsz! http://www.life.hu/ez-zsir/20160923-keszits-babos-edesseget-ha-dietazol.htmlSokan még mindig csodálkozva néznek a babbal készült édességekre, pedig egyre több helyen bukkannak fel, hiszen például a lisztmentes süteményeknél is kiváló alapanyag, ráadásul diétázóknak is szuper variáció. Ezúttal egy muffint ajánlunk a figyelmetekbe! Ez Zsír!--Ősellenség vagy barát? Tények és tévhitek a rettegett zsírrólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160920-tenyek-es-tevhitek-a-zsirok-es-olajok-szereperol-a-taplalkozasban.htmlElőítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokról? Mért fontos, hogy tisztában legyünk a valódi tényekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és betegségek okozójának tekintik. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.