Végre itt a tökszezon! Ezért egyél belőle minél többet

Forrás: Thinkstock -
tök egészség sütőtök étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak azért imádjuk az őszt, mert ilyenkor mesés színekbe öltözik a táj, hanem azért is, mert a dér végre megcsípi a sütőtököt, és beindulhat a szezon. Egy hideg őszi estén nincs is klasszabb, mint elkészíteni belőle egy nagy adagot, és még melegében megcsorgatni egy kevés aranyló mézzel. De azonkívül, hogy finom, miért éri meg minél többet fogyasztani a sütőtökből? Most kiderül!

A népi gyógyászatban

A sütőtököt már az indiánok is gyógyhatású ételnek tartották. A népi gyógyászatban máj- és vesebetegségek, szívműködési zavarok esetén alkalmazták. A megfázásos betegségekre – mint a tüdőgyulladás, nátha, köhögés – is hasznos. Egyébként kiváló béltisztító, és az immunrendszer erősítésében is fontos szerepe van. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók számára is kiváló étel, rosttartalma segíti az emésztést. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a pattanások kezelésében különösen nagy segítséget jelenthet.

Forrás: Thinkstock

Vitaminok

A csodás narancssárga színéből is látszik, hogy rengeteg béta-karotint tartalmaz, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít, de a béta-karotin antioxidáns is, ami a daganatok kialakulásában felelős szabad gyökök ellen hat. Az A-vitamin megelőzi a szem betegségeit, és a bőr szépségéért is felel. A bőr üdeségét a sütőtökben megtalálható rengeteg B-vitamin is támogatja. Az idegrendszer megfelelő működését és a szervezet méregtelenítését is segíti ez a vitamin. A sütőtök C-vitaminban is igen gazdag, ami az immunrendszer legfontosabb támogatója. Az E-vitamin lassítja a sejtek öregedését, és a béta-karotinhoz hasonlóan antioxidáns hatása van.

Forrás: Thinkstock

Ásványi anyagok

A sütőtök az ásványi anyagoknak is bő forrása: magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma. A benn lévő kálium miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Foszfortartalma az anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működéséhez és a fogak egészségéhez is nélkülözhetetlen. A vasnak az oxigén és szén-dioxid szállításában van fontos szerepe, a réz támogatja az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő hatása is van. A mangán az anyagcsere-folyamatok megfelelő működésében segít, ráadásul szintén antioxidáns is.

Gondoltad volna? Több tonna sajtburgert eszel meg tudtodon kívülhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161013-evi-150-ezer-plusz-kaloriat-fogyasztunk-ugy-hogy-nem-is-tudunk-rola.htmlA legtöbb ember hiába diétázik, olykor-olykor azért enged a csábításnak: ezeket a kisebb-nagyobb falatokat ugyanakkor említésre méltónak sem találja, ezért nem is listázza őket az elfogyasztott kalóriák között. Ez Zsír!--Adj bele mindent! 5 edzésszabály a sikeres fogyásérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161011-5-edzesszabaly-a-sikeres-fogyasert.htmlSokszor csak egy kis lépés választ el minket attól, hogy igazán beinduljanak a fogyáshoz, izmosodáshoz vezető folyamatok. De ha ez nincs meg, akkor hiába küzdünk erőn felül. Íme, 5 szabály, amire mindenképpen érdemes odafigyelni. Ez Zsír!--Százezrek halálát előzhetné meg a mediterrán étrendhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161005-rengeteg-halalesetet-elozhetne-meg-a-mediterran-dieta.htmlCsak Nagy-Britanniában évente 19 ezer ember halálát előzhetné meg a mediterrán diéta. Egy Angliában végzett vizsgálat kimutatta ugyanis, hogy a szívinfarktus és a stroke okozta halálesetek nagy része ezzel az étrenddel elkerülhető lenne. Ez Zsír!--Alternatív kávétippek, ha lemondanál a cukorrólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160930-alternativ-kavetippek-ha-lemondtal-a-cukorrol.htmlHa az édes élvezetek híve vagy, és nem kedveled az üres feketét, fogadd meg alternatív kávétippjeinket. Ne feledd, a finomított cukor nélkül is élvezni lehet az édes ízeket! Ez Zsír!--Instagramra fel! Budapest, a sportok városahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160926-a-sportos-budapest-az-instagram-felhasznalok-szemen-keresztul.htmlBudapest kétségtelenül a sportok városa: megannyi lehetőséget kínál a sportok szerelmeseinek. Ha nem tudnád, mit sportolnál legszívesebben, inspirálódj az Instagramról, és légy kreatív! Ez Zsír!--Zsírégető ételek fogyókúrázóknak – Duplázd meg a sikert!http://www.life.hu/ez-zsir/20160928-zsirgeto-etelek-fogyokurazoknak.htmlDiétázni nem könnyű dolog, ám akadnak olyan zsírégető ételek, vagy éppen italok, amelyek segítségével megduplázható a siker. Íme, néhány szuper tipp! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.