Ma van a tojás világnapja! Ezért imádjuk!

Forrás: Thinkstock -
tojás világnap egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók már eloszlatták a félelmeket azzal kapcsolatban, hogy a tojás káros lenne az egészségünkre. Az is kiderült például, hogy az esetleges magas koleszterinszint sincs összefüggésben a tojásfogyasztással. A tojásnak valójában rengeteg jótékony hatása van, ami miatt az egészséges táplálkozás és a diéta részét is képezheti.
  • A tojás fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és fontos zsírsavakban is gazdag. Antioxidánstartalma csökkenti a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélyét is egy 2011-es kutatás szerint. Noha a főzési folyamat során a tojásban lévő antioxidánsok száma a felére csökken, még így is marad épp annyi antioxidáns, amennyi egy almában van.
Forrás: Thinkstock
  • A dietetikusok hetente 3-7 tojás fogyasztását ajánlják, ami azt jelenti, hogy heti 3-4 alkalommal ideális reggelire elfogyasztani két darabot. A reggeli tojásfogyasztásnak egyébként is sok előnye van, kutatások szerint ugyanis ha reggel tojást eszünk, a nap folyamán kisebb a valószínűsége annak, hogy nassolni támad kedvünk.

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.
  • Egy két hetes tojásdiétával könnyedén leadhatsz egy-két kilót, hiszen a tojásban lévő fehérje fokozatos biztosítja számunkra az energiát, és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Hogy pontosan hogy működik ez a diéta, arról korábban itt írtunk nektek.
Forrás: Thinkstock
  • A tojás rengeteg vitamint tartalmaz, köztük B-vitamint, ami az idegrendszer megfelelő működésében játszik szerepet. Segít a szellem frissentartásában, és a stressz kezelésében. A tojássárgájában lévő lecitin ráadásul szintén javítja a közérzetet és segít a depresszió kezelésében.
  • A tojásban lévő nagy mennyiségű A-, B2-, D- és E-vitamin csodákat tesz a bőrrel és a hajjal, ezért érdemes külsőleg is felhasználni különböző pakolásokban. Zsíros, száraz és normál bőrre is készíthetsz belőle tápláló pakolást, ráadásul a korpás hajra is hatásos.

Nem csak enni jó! Szépülj tojással!

Sok olyan termék, amit elsősorban élelmiszernek tartunk otthon, a szépségápolásban is hasznos lehet. A méz, a joghurt, a citrom, a zab, a só és a tojás is olyan alapanyag, ami nemcsak elfogyasztva nagyon egészséges, de például arc- vagy hajpakolásként is rendkívül hatásos. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.