Amit minden diétázónak ki kell próbálnia: a karfiolrizs

Forrás: Thinkstock -
karfiol étrend egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Unod a diétát? Nem tudod, mivel színesítsd az étrendedet? A karfiolrizs az az étel, amit mindenkinek be kellene iktatnia a hétköznapokba. Hogy miért? Eláruljuk!

A karfiol azon túl, hogy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést, ráadásul antioxidáns-tartalma is magas, és a szív egészségét is támogatja. Több ok talán nem is kell ahhoz, hogy beillesszük a mindennapi étkezésünkbe ezt a szuperzöldséget, amit sokkal egyszerűbb feldolgozni, mint gondolnád. A karfiolrizs egyre népszerűbb az egészséges életmódot támogatók között, ráadásul sokféleképpen használható ételről van szó.

A karfiolnak magas a C-vitamin-tartalma, és ásványi sókban is gazdag Forrás: Thinkstock

Alaprecept

A karfiolt szedd rózsáira. Alaposan mosd meg, majd itasd le róla a vizet. Ezután tedd robotgépbe, és mindig csak egy keveset forgatva a késeket daráld rizs méretűre. Amikor már megfelelően morzsásnak tűnik, ne dolgozz rajta tovább, mert akkor túlságosan krémes lesz. Ezután érdemes egy kevés vajon lepirítani, és ekkor fűszerezd is. Egy kevés só, bors mindenképpen menjen rá, de a fokhagymát is nagyon ajánljuk hozzá.

Ha nem szereted a karfiolt

Nem kell aggódnod akkor sem, ha nem szereted a jellegzetes karfiolízt, így nyersen lepirítva ugyanis sokkal diszkrétebb íze van, mint sütve vagy főzve. Fokhagymával ráadásul még kevésbé lesz tipikus karfiolíze.

Köretként

Ha ezzel elkészültél, akkor máris megvan a köreted az ebédhez. Nem volt több az egész öt percnél, és szuperegészséges köretet kaptál.

A karfiolt tedd robotgépbe, és daráld rizs állagúra Forrás: Thinkstock

Pizzának

Erről korábban már részletesebben írtunk, ugyanis az igazán egészséges pizza karfiolos alappal készül. Ne hagyd ki, meg fogsz lepődni, hogy mennyire finom.

Ha mexikóira vágysz

Ha tacót vagy burritót ennél, akkor a teljes kiőrlésű tésztába tegyél babpürét, avokádókrémet, paradicsomot, kukoricát – és mellé egy kis karfiolrizst. Komplett ebéd, amiben minden fontos tápanyag benne van.

Levesbe

Télen nincs is jobb étel, mint egy gazdag leves. Egy zöldséges ragulevesből a karfiolrizst sem szabad kihagyni. De ha egyébként is szoktál olyan levest csinálni, amiben rizs van, akkor ezúttal próbáld ki inkább karfiolrizzsel.

Leveseket is ízesíthetsz karfiolrizzsel Forrás: Thinkstock

Főételként

A karfiolrizsnek nem feltétlenül kell mellékszereplőnek maradnia. Kicsit felturbózva szuper főétel lehet belőle. Piríts egy külön serpenyőben gombát, majd add hozzá a karfiolrizshez egy kevés bébispenót vagy mirelit spenót társaságában. A fokhagyma ezúttal se maradjon ki. A végén egy kis ricottát is adhatsz hozzá, és már kész is a tartalmas főétel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.