Egyszerű trükk a fogyáshoz: az étkezési napló

Forrás: Thinkstock -
fogyás Napló étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők szerint nagyon sokat segíthet a fogyásban az, ha naplót vezetünk arról, amit eszünk. Egy 2008-as felmérés kimutatta, hogy kétszer annyi kilótól szabadultak meg azok, akik felírták, amit ettek, mint azok, akik nem, úgyhogy mindenképp megéri kipróbálni a módszert!

S hogy mi ennek az oka? Először is, ha tudjuk, hogy le kell írnunk, akkor kevésbé vagyunk hajlamosak arra, hogy magunkba tömjünk egy doboz kekszet vagy egy tábla csokoládét, hiszen akkor nyoma marad annak, amit egyébként még magunk elől is eltitkolnánk. Így viszont nincsenek titkok, ráadásul a könyvelésünkkel a nap végén világosan látni fogjuk azokat az apró dolgokat, amelyekről nem is tudatosul bennünk, hogy megettük a nap során. Ilyen például a kávéba öntött tej, két kanál fagyi ebéd után, vagy egy marék, főzés közben elmajszolt mazsola. Ha a nap végén végignézünk a listán, látni fogjuk, mik adják ki a pluszkalóriákat.

Írd le, mit ettél a nap folyamán! Forrás: Thinkstock

A napló abban is segít, hogy észrevegyük, milyen rossz szokások alakultak ki bennünk az étkezéssel kapcsolatban,

például hogy egy koktél után mindig többet eszünk, vagy hogy ha étteremben fogyasztunk, mindig rendelünk desszertet. Ha ezek tudatosulnak bennünk, könnyebben szabadulunk meg tőlük.

Aki sokat szeretne fogyni, fontos, hogy apró lépésekben haladjon. Például először kihagyja az étrendjéből az üdítőitalokat. A napló erre is jó, hogy visszatekintve látjuk, mennyire sikerült betartanunk, amit elhatároztunk, és a sikerélmény erőt adhat a folytatáshoz. Ha tehát elszántuk magunkat arra, hogy naplót vezessünk az étkezésünkről,

döntsük el, papíralapút fogunk-e használni, vagy okostelefon-alkalmazást.

Használhatsz applikációkat is a napló vezetéséhez Forrás: Thinkstock

Ha előbbi mellett döntünk, válasszunk kisméretűt, amit mindig magunkkal vihetünk mindenhova. Lehet kapni előre gyártott naplókat is, de lényegében bármilyen notesz megteszi. Ha inkább az okostelefonban vezetnénk a naplót, több alkalmazás közül is választhatunk, érdemes például a Lose It! vagy a MyFitnessPal alkalmazásokat letölteni, mert ezekben beépített kalóriaszámláló is van.

Bármelyik mellett is döntünk azonban, egyet ne feledjünk: minden egyes falatot és kortyot le kell jegyezni, mert csak így érjük el a célunkat!

3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdj

Szerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok!
Soha többé nem akarsz gyorskajákon élni? Ezt az 5 pontot tartsd behttp://www.life.hu/ez-zsir/20170126-tippek-hogy-soha-tobbet-ne-egyel-gyorskajat.htmlHabár a gyorséttermek is egyre inkább igyekeznek egészségesként eladni termékeiket, azért valljuk be, hogy egy otthon, saját magunk által beszerzett alapanyagokból megfőzött ebédhez nem sok közük van. Úgyhogy ha változtatni szeretnél, és egészségesen akarsz étkezni, akkor tartsd be ezt az 5 pontot! Ez Zsír!ThinkstockA sok ülés évekkel rövidítheti meg az életedet - Tegyél ellene!http://www.life.hu/ez-zsir/20170123-a-sok-ules-evekkel-roviditi-meg-az-eletet.htmlEgy 1500 nő bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy akik kevesebbet mozognak, és többet ülnek, azoknak a sejtjei nyolc évvel idősebbek, mint a korukbeli többi nő sejtjei. Ez Zsír!--Egy konyhából sem hiányozhat! Kedvenc receptjeink csicseriborsóvalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170106-csicseriborsos-receptek.htmlA csicseriborsó szuper fehérjeforrás, ráadásul tele van rostokkal és vitaminokkal. A vegetáriánus konyhában rendkívül fontos alapanyag, de a húsevőknek is tiszta szívből ajánljuk. Íme, a kedvenc receptjeink, amelyeknek a csicseriborsó az alapja. Ez Zsír!ThinkstockA csípős paprika a hosszú élet titka? http://www.life.hu/ez-zsir/20170119-a-csipospaprika-a-hosszu-elet-titka.htmlEgy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy tovább élnek azok, akik szeretik a csípős ételeket. A csípős paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a korai elhalálozás esélyét – derül ki a Vermonti Egyetem friss kutatásából. Ez Zsír!ThinkstockEnnyi izomzatot mozgatunk meg szex, csókolózás és sírás közben - Meglepő adatokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170119-a-szex-a-legjobb-edzes.htmlHiába fogadtuk meg, hogy az új évben többet fogunk mozogni, a januári hidegek sokunknak kedvét szegik, és inkább bekuckózunk a meleg szobánkba. Mike Aunger anatómiai szakember szerint azonban ahhoz, hogy edzésben legyünk, nem kell kimennünk a hidegbe, ugyanis a legtöbb mindennapos tevékenységünk során szinte valamennyi izmunkat aktivizálni tudjuk. Ez Zsír!ThinkstockSzuperzöldség télre! 7 ok, amiért érdemes megszeretni a cékláthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161121-a-cekla-igazi-szuperzoldseg.htmlA cékla igazi szuperzöldség! Íme, hét ok, amiért nemcsak savanyúságként, hanem akár önmagában ropogtatva is érdemes céklát fogyasztani! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.