Szuperélelmiszerek, amikben rengeteg magnézium van

Forrás: Thinkstock -
magnézium gyorsvitamin egészség szuperélelmiszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szív egészségéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, a szellemi frissességhez, más ásványi anyagok és vitaminok hasznosulásához, de a depressziós tünetek elkerüléséhez is nagy szükségünk van magnéziumra. Étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk, de a megfelelő étrend is sokat számít a kielégítő magnéziumszint eléréséhez. 

Olajos magvak

A mandula, a földimogyoró, a dió, a tökmag, a lenmag és a napraforgómag mind ideális választás egy magnéziumban gazdag étrend kialakításához. Tedd müzlibe, vagy pakolj belőle nassolnivalónak ebéd utánra. Az olajos magvak nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét is, ami segít egész nap fenntartani az energiaszintedet, ráadásul E-vitaminban is gazdagok, ami a szervezet méregtelenítéséhez elengedhetetlen.

Olajos magvak Forrás: Thinkstock

Hüvelyesek

A különböző babok, lencsék és borsók is a könnyen és viszonylag olcsón beszerezhető élelmiszerek közé tartoznak, amelyekből szuper egytálételek is készülhetnek, így túlságosan sokat nem is kell velük bíbelődni. Ezzel szemben magas a magnézium- és fehérjetartalmuk, és kevés zsír van bennük.

Leveles zöldségek

Általában a sötétebb zöld leveles zöldségek tartalmaznak különösen sok magnéziumot. Például a spenót, a sóska, a brokkoli, a petrezselyem, a snidling. A fűszernövényeket érdemes napi szinten bevonni a táplálkozásunkba, egy egyszerű szendvicset is feldobnak.

Spenót Forrás: Thinkstock

Gabonák

Jó tudni, hogy a legtöbb magnéziumot a gabonaszemek héja tartalmazza, tehát a finomított gabonákkal nem sokra megyünk. Helyettük a teljes kiőrlésű változatot szerezzük be, és próbáljuk ki a zabot, zabkorpát is.

Jó tudni!

A műtrágyázás miatt sajnos egyre alacsonyabb az élelmiszereink magnéziumtartalma, ezért is ajánlják külön készítmények szedését. A felnőttek számára javasolt napi mennyiség, 300–400 mg, de erős megterhelés, rendszeres sportolás és aktív életmód mellett a szervezet akár nagyobb mennyiséget, 500–800 mg-ot is igényelhet.

Gyümölcsök

Sokan csak kálium- és kalciumtartalma miatt dicsérik a banánt, pedig sok benne a magnézium is. De a citrusfélék, a narancs, a grépfrút is pótolja ezt az ásványi anyagot. A hazai termelésű gyümölcsök közül az almát és a körtét is érdemes gyakran fogyasztani.

Banán és citrusfélék Forrás: Thinkstock

Halak

Magnézium szempontjából különösen a tengeri halak fogyasztása javasolt. De például a rákban is magas a magnéziumtartalom. Ezenkívül rengeteg vitamint és ómega-3-zsírsavakat is tartalmaznak, érdemes néha vörös húsok helyett ezeket fogyasztani.

Támogatott tartalom.

Ezért nélkülözhetetlen szervezetünk számára a magnézium

Szervezetünk megfelelő működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem különböző ásványi anyagokra is szükségünk van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, amire azért is kell különösen odafigyelni, mert szervezetünk nem állítja elő. Íme, jó néhány ok, amiért gondoskodnunk kell a magnéziumbevitelről!
Hosszú Katinka 5 motiváló üzenete a sikerhez http://www.life.hu/ez-zsir/20170220-hosszu-katinka-ot-motivalo-uzenete-a-sikerhez.htmlHosszú Katinka ma kétségtelenül a legsikeresebb magyar sportember, de nemcsak hazai viszonylatban, világszinten is az egyik legelismertebb sportolók egyike. Az Iron Lady a küzdeni akarás, az erő, a kitartás, a fáradhatatlanság mintaképe, így van mit tanulni tőle. Ez Zsír!--Magzati korban dől el, hogy egészségesen fog-e táplálkozni a gyerekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170217-magzati-korban-kialakul-hogy-milyen-eteleket-fog-preferalni-a-gyerek.htmlTe hányszor tukmáltad a gyerekre a zöldséget, és ő hányszor utasította el bőgve? Lehet, hogy éppen te tehetsz arról, hogy a gyerek elutasítja, nem akarja megenni az egészséges ételeket. Legalábbis ez derült ki egy friss tanulmányból. Ez Zsír!--Ők a legdögösebb plus size férfi modellek - Fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170214-plus-size-ferfimodellek.html2016 tavaszán, közel egy évvel ezelőtt szerződtette egy modellügynökség az első plus size férfi modellt. Azóta a számuk igencsak megszaporodott, imádja őket a női és a férfi közönség is. Nem is csoda, talán kevésbé szálkásak, mint modelltársaik, de annyira emberiek és annyira helyesek, hogy csak szeretni lehet őket. Habár igazán nagy divatcégek még nem nyitottak a plus size férfiak felé, de ha belegondolunk, hogy a plus size nők is mennyire lassan váltak elfogadottá a divatiparban, akkor nem is csodálkozunk rajta. Mi mindenesetre alig várjuk, hogy ők is foglalkoztassák ezeket a helyes pasikat. Ez Zsír!OrigoDiétája az életmódja lett: így fogyott 65 kilót Eszter http://www.life.hu/ez-zsir/20170213-sikertortenet-doczi-eszter-65-kilot-fogyott-eletmodvaltasa-utan.htmlMi mindent lehet elérni akaraterővel? Dóczi Eszter története bizonyítja, hogy bármit. A 21 éves lány 130 kiló volt, amikor a hitetlenkedők ellenére is belevágott az életmódváltásba. A sport és az egészséges étkezés az élete részévé vált, így lett belőle egy magabiztos, erős, egészséges fiatal. Ez Zsír!--Minden, amit a fehérjékről tudni kellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170206-minden-amit-a-feherjekrol-tudni-kell.htmlAzzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy aki sportol, és izomzatot szeretne építeni, annak fokozott fehérjebevitelre van szüksége. De azt tudod, hogy pontosan mennyit és milyen formában kell fogyasztani belőle? És azt hallottad már, hogy a fogyókúrázóknak is elengedhetetlen a fokozott fehérjebevitel? A nagy zűrzavarban Németh Sándor, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistája, oktatási referense segített nekünk eligazodni. Ez Zsír!--Vége a bolti tejek uralmának! Készíts növényi tejet házilaghttp://www.life.hu/ez-zsir/20170203-novenyi-tejkeszites-hazilag.htmlAz erőszakmentes táplálkozás, illetve az ételallergia miatt egyre többen mondanak le a tehéntejről. Helyette a növényi tejek felé fordulnak, amiket viszont sokkal drágábban kínálnak az üzletek. Ezért mutatjuk most meg, hogy mennyire egyszerű otthon is elkészíteni. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.