Ezért iktass be csalónapot a diétádba

2017.11.06. 14:00

Ne gondold, hogy az egészséges életmód hívei csak és kizárólag szuperegészséges ételeket esznek. Neked sem kell bűnösnek érezned magad, ha hetente egyszer beiktatsz egy csalónapot, amikor lazábban kezeled a diéta szabályait. Mutatjuk, hogyan csináld!

A csalóétkezéseket több okból iktathatsz be az étrendedbe, attól függ, hogy milyen diétát követsz. Más, ha alacsony kalóriatartalmú diétát követsz, és megint más, ha az egészséges életmód alapelvei szerint étkezel, ami nem mondható a szó hagyományos értelmében diétának. 

A csalóétkezéseket több okból iktathatsz be az étrendedbe, attól függ, hogy milyen diétát követszForrás: Shutterstock

Az alacsony kalóriatartalmú diéta alatt nem csak motivációs jelleggel van szükség csalónapokra, és nem is lehet túlságosan nagyot bűnözni. Valójában egy héten egy-egy olyan napra van szükség, amikor megemeled a kalóriabeviteledet, de nem éppen cukormázas fánkkal, hanem egészséges ételekkel. Minderre az anyagcsere serkentése miatt van szükség. Van a szervezetünkben egy leptin nevű hormon, ami egyrészt szabályozza az energia leadását, másrészt jelez az agynak, amikor éhes vagy, vagy éppen jóllaktál. Ahogy csökken az energiabevitel, a leptin termelése is csökkenést mutat, vagyis lelassul az anyagcsere, a szervezet raktározásba kezd. A csalónapok alkalmával éppen azt üzenjük a testnek, hogy nincs szükség raktározásra, és serkentjük az anyagcserét. Minél hosszabb ideje diétázol, és minél alacsonyabb a testzsírszázalékod, annál több csalónapra, csalóétkezésre van szükséged.

A jó anyagcsere a karcsúság titka
A megfelelően működő anyagcsere amellett, hogy ellátja a szükséges tápanyagokkal a sejtjeinket, nem hagyja felhalmozódni testünkben a salakanyagokat. Éppen ezért az egészséges étrenddel kiegészítve távol tartja, vagy éppen leégeti a plusz kilókat. A jó közérzet már csak a bónusz. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Míg az előző csalónapra sokkal inkább szüksége van egy profi testépítőnek, vagy annak, aki valamilyen más okból nagyon szigorú diétát tart, érdemes a sokkal inkább élhető, hosszú távon is tartható egészséges életmódba beiktatható csalónapról is beszélni. Mivel ebben az esetben nincs szó arról, hogy túl kevés lenne a bevitt kalória, nem is kell azon agyalni, hogyan lehetne pörgetni az anyagcserét.

Az élhető, hosszú távon is tartható egészséges életmódba is érdemes néha csalónapot beiktatniForrás: Shutterstock

A rostban gazdag, egészséges szénhidrátokat és zsírokat, sok-sok folyadékot tartalmazó étrendben alapvető a megfelelő anyagcsere. Ebben az esetben valójában csak egy kis extra motivációt jelent egy-egy csalóétkezés beiktatása, illetve jutalmazó jelleggel is működhet. Ha például kitűzöl egy célt az életmódváltás, az edzés vagy étkezés kapcsán, akkor azt elérve jutalmazhatod magad egy hagyományos cukrászsüteménnyel vagy csokival, amit szeretsz. Tehát nem is igazán csalónapokról, inkább csalóétkezésekről van szó ez esetben is, hiszen gondolj bele, egy komplett csalónap nagyon sok plusz kalóriát jelentene. De hidd el, ha igazán belejössz az életmódváltásba és kipróbálsz sok-sok receptet, nem lesz gyakran hiányérzeted a hagyományos ételek után.

3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdj
Szerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok!
egészséges életmóddiétacsalónap