5 ok, amiért mindennap egyél egy banánt

banán egészség egészséges életmód gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor csak lehet, érdemes a hazai idénygyümölcsöket fogyasztani. A téli szezon felé közeledve azonban kevesebb hazai áru áll rendelkezésünkre, ilyenkor pedig jöhetnek a különböző alternatívák, mint az egyik kedvencünk, a banán. Íme, 5 ok, amiért ajánlott a fogyasztása.
  • Energiabomba

Amikor a jó minőségű szénhidrátról van szó, akkor érdemes például a banánra gondolni. Ez a gyümölcs több energiát ad, mint egy drága sportital. A titka a természetes cukrokban rejlik, amiből háromfélét is tartalmaz: glükózt, fruktózt és szacharózt. Ezek hatása egy olyan azonnali energialöket, ami később sem okoz hirtelen vércukorcsökkenést a folyamatos, lassú felszívódás miatt. Két banán 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát ad, de élénkítő szénhidráttartalmát egy álmosító, munkával töltött délután alkalmával is bevetheted.

Két banán 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát ad Forrás: Shutterstock
  • Szívbarát

Magas kálium- és magnéziumtartalma javítja a vérkeringést, így az oxigénellátást, csökkenti és szabályozza a vérnyomást. Mivel a banánnak magas a vastartalma, vérszegénység ellen is nagyon hatásos.

  • A gyomor és a bélrendszer jótevője

Magas rosttartalmának köszönhetően a jó anyagcsere helyreállítója. Rendszertelen bélműködés vagy akár székrekedés esetén is jó hasznát veheted. A bélrendszer mellett a gyomornak is jótevője a banán. Természetes antacidhatása miatt a leghatékonyabb természetes savlekötő, és mivel növeli az emésztőrendszerben található nyálka mennyiségét, védelmet nyújt a gyomorirrátációk, például a gyomorfekély ellen.

  • Segíti az agyműködést

Egy angliai iskolában végzett felmérésben megállapították, hogy a rendszeresen banánt fogyasztó kisdiákok sokkal jobb teljesítményt érnek el vizsgahelyzetben, és jobban oda tudnak figyelni az órákon. Ez egyrészt a banán energiatartalmának, másrészt káliumtartalmának köszönhető.

Egy felmérésben megállapították, hogy a rendszeresen banánt fogyasztó kisdiákok jobban oda tudnak figyelni az órákon Forrás: Shutterstock
  • Örömforrás

Ha napközben feszült vagy, akkor is érdemes banánt enni. Ez egyrészt magas B-vitamin-tartalmának köszönhető, ami segít megnyugtatni az idegrendszert. Másrészt a banánban jelen van egy triptofán nevű fehérje is, ami a szervezetben szerotoninná alakul, azaz a banán jelentős mennyiségű boldogsághormont „generál" a szervezetben.

3 egyszerű és nagyszerű reggeli banánnal

A banán ideális reggeli, nemcsak azért mert finom, hanem mert kiváló energiaforrás, tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, például káliummal, valamint az emésztést segítő rostokkal. Íme, három nagyon egyszerű recept, amivel jól indul majd a napod!

Sikertörténet: 30 napos kihívással indult, végül 50 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181019-anja-taylor-fogyasi-tortenete-pcos-diagnosztizalasa-utan.htmlAnja Taylor egy fiatal amerikai lány, aki a gyorsételeknek köszönhetően hízott meg. Miután PCOS-t és ízületi gyulladást diagnosztizáltak nála, megijedt, de egyúttal új erőt kapott a változtatáshoz. Egy 30 napos kihívással kezdte mindezt, amitől végül az egész élete megváltozott. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!Origo3 ok, amiért minden reggel igyál kávéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181019-ezert-igyal-minden-reggel-kavet.htmlA kávé még a mai napig is a vegyes megítélésű élelmiszerek közé tartozik, pedig, ha jól fogyasztja az ember, akkor valójában rendkívül egészséges. Íme, 3 ok, amiért minden nap igyál kávét! Ez Zsír!OrigoVölgyesi Gabi bombaformában van! Ez a titkahttp://www.life.hu/ez-zsir/20181015-volgyesi-gabi-enekesno-elarulta-bombaformajanak-titkat.htmlA Unique énekesnője, Völgyesi Gabi volt Sarka Kata vendége az Ez Zsír! magazinban. Gabi azt is elárulta a LifeTV kamerái előtt, hogyan tartja magát bombaformában. Ez Zsír!OrigoÖntudatos, bátor és plus size, ilyen a modern kori Frida Kahlo: fotósorozat!http://www.life.hu/ez-zsir/20181004-frida-kahlo-fotosorozatot-keszitett-erdos-juci-plus-size-fotos.htmlErdős Juci plus size fotóst ezúttal Frida Kahlo személyisége ihlette meg. Az öntudatos, önmagával is bátran szembenéző művész alakját a mai korba helyezte át Juci, és modelljével együtt bámulatos fotósorozatot alkotott meg. A képekről sugárzik a nőiség, az erő, a színek magukkal ragadnak. A képek jelentőségéről magát a fotóst kérdeztük! Ez Zsír!OrigoÍgy hozta helyre az életét a több mint százkilós anyukahttp://www.life.hu/ez-zsir/20181005-veronica-schoor-szules-utan-valtott-eletmodot.htmlVeronica Schoor mindig is vékony lány volt. Soha nem kellett odafigyelnie arra, hogy miből és mennyit eszik. Minden megváltozott azonban, amikor várandós lett. Két terhessége alatt 45 kilót szedett fel, és sokáig észre sem vette, hogy mennyire megváltozott a teste. Ismerd meg Veronica történetét! Ez Zsír!OrigoNéhány hetet jósoltak az anorexiás lánynak, az edzőteremben visszakapta az életéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180921-nehany-hetet-josoltak-az-anorexias-chelsea-kamodynak-az-edzoteremben-visszakapta-az-eletet.htmlA 30 éves Chelsea Kamody ma már kiegyensúlyozott és egészséges fiatal nő. Ha valaki már rápillant, talán nem is gondolná, hogy néhány évvel ezelőtt mindössze heteket jósoltak neki az orvosok, amikor 25 kilóra fogyott. Ismerd meg a történetét. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.