Egészséges napkezdés: így dobd fel a müzlis reggelidet

Forrás: Shutterstock -
müzlisreggeli2018 müzli egészséges életmód reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A reggeli nem éppen az a napszak, amikor egy újságot olvasgatva elmerülhetnénk a finomabbnál finomabb falatok feletti élvezetekben. Inkább sietve bekapunk valamit, lehetőleg valami egészségeset, hogy aztán bele is vessük magunkat a napi teendőkbe. Kedvenc alternatívánk a sietős napokon a müzli.

A müzli rendkívül egyszerű és jól variálható reggeli, ráadásul rengetegféle plusz hozzávalóval lehet feldobni, amitől még táplálóbb lesz. Ami magát a müzlit illeti, arra érdemes odafigyelni, hogy ne vagy minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazzon. Ezek után pedig érdemes úgy feldobni, hogy a legfontosabb tápanyagokat – fehérjét, rostot, szénhidrátot – is tartalmazza, és vitaminokból se legyen hiány.

  • Tej

A müzli nélkülözhetetlen hozzávalója a tej, amiből is érdemes növényi tejet választani: ómega-3 és vitamintartalma miatt ajánlott a mandulatej, fehérjetartalma miatt a szójatej, de kipróbálhatod a telítetlen zsírsavakban, fehérjében, rostokban gazdag zabtejet vagy a vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő rizstejet.

Próbáld ki a növényi tejeket Forrás: Shutterstock
  • Magvak

A magvak magas tiamin-, vagyis B1-vitamin-tartalma fokozza a szellemi teljesítőképességet, ráadásul idegvédő és stresszmentesítő hatása is közismert, úgyhogy a jó közérzet miatt sem kell aggódni. A dió, a mogyoró és a mandula is nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ami segít egész nap fenntartani az energiaszintedet, ráadásul E-vitaminban is gazdag, ami a szervezet méregtelenítéséhez elengedhetetlen.

  • Gyümölcsök

Ha aszalt gyümölcsöt, például fügét, vörös áfonyát, gojibogyót veszel, mindig nézd meg, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz, és lehetőleg azt válaszd, amiben nincs. A friss gyümölcsök közül a bogyósok illenek a müzlibe, illetve a banán. Kifejezetten izgalmas hozzávaló lehet továbbá a kókuszcsipsz. A gyümölcsökkel nem lőhetsz mellé, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, de rostban is gazdagok.

A friss gyümölcsök közül a bogyósok illenek kifejezetten a müzlibe Forrás: Shutterstock
  • Zab- vagy rozspehely

Ha már a rostnál tartunk, érdemes még egy kis zabbal vagy rozzsal is felturbózni a reggelizőpelyhet. Ezek lassú felszívódású szénhidrátok, amelyek tényleg hosszú távon biztosítanak energiát, és a jóllakottság érzése sem marad el.

  • Csokoládé

A jó minőségű, azaz magas kakaóbabtartalmú étcsokoládé rendkívül egészséges, ráadásul nagyon finom is, így szuperül feldobja a müzlit. Rendkívül gazdag flavonoidokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett feniletilamint és triptofánt tartalmaz, amik boldogsághormont termelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.