Mennyei salátaöntetek, hogy soha ne váljanak unalmassá a zöldségek

2019.04.13. 08:00

A saláta kétségtelenül az egyik legegészségesebb fogás, hiszen tele van zöldségekkel, vagyis kiváló ásványianyag-, vitamin- és rostforrás. Már csak arra kell odafigyelni, hogy a rejtett kalóriatartalom ne rontsa le ezt a jó kis összképet.

Hogy mit jelent ez a rejtett kalória? Főleg a boltban kapható dresszingekről van szó, amelyek rengeteg cukrot tartalmaznak, nem beszélve az annál is több adalékanyagról. Így egy nagy tál salátából is egy pillanat alatt hizlaló és nem éppen egészséges fogás lehet. Öntet nélkül azonban hamar unalmassá válhatnak a saláták, főleg ha életmódváltóként rendszeresen az a vacsoránk. A megoldás egyszerű: készítsd el otthon a dresszingeket. 

Mézes-mustáros öntet 

  • 1 ek méz (feltétlenül hazai)
  • 1 ek mustár (a legjobb a dijoni)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 evőkanál víz
  • fél citrom leve
  • 1 kis gerezd vagy egy fél gerezd fokhagyma

Kis mennyiségben rendkívül egészséges a méz, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de fertőtlenítő hatása is ismert. Ízben nagyon jól passzol hozzá a mustár. A citrom és a fokhagyma csak pont az i-re, az ízek szuper összhangba kerülnek.

Mézes-mustáros öntetForrás: Shutterstock

Zöldfűszeres-joghurtos öntet 

  • 1 pohár görög joghurt
  • snidling
  • petrezselyem
  • menta

A joghurt jó barátja a gyomornak, és néhány zöld fűszerrel el is készíthető belőle egy rendkívül ízletes öntet. Ebben az esetben feltétlenül friss fűszernövényeket használjunk.

Zöldfűszeres-joghurtos öntetForrás: Shutterstock

Citromos öntet 

  • 5 evőkanál olívaolaj (jó minőségű)
  • 2 evőkanál citromlé
  • oregánó
  • bors

A citrom gyulladáscsökkentő, segíti a bélműködést, lúgosító hatású, ráadásul tele van C-vitaminnal. Az olívaolajon, ha lehet, ne spóroljunk, válasszunk jó minőségűt, hogy jótékony hatásai érvényesülni tudjanak.

Citromos öntetForrás: Shutterstock
zöldségreceptsalátasalátaöntet