Bizonytalanságból is fakadhat az arrogancia

nő, munkahely, számítógép
Evgeniy Kalinovskiy/Shutterstock - Evgeniy Kalinovskiy
hasonlóság viselkedés magazin arrogancia bizonytalanság
A sebezhetőség elkerülése érdekében sokan bújnak a rideg és hűvös viselkedés mögé. Ha valaki bizonytalan, nem mindig jelenti azt, hogy félénk is. Vajon mik azok a viselkedési formák, amiket már arrogánsnak érzünk és egyben a bizonytalanságra is utalnak?

Bizonyára mindannyian voltunk már ilyen vagy hasonló helyzetben: állunk egy társaságban, kerti partin vagy egy iskolai bulin és azt tapasztaljuk, hogy végig csak egy ember beszél. Beszél az összes újdonságról, a munkatársairól, a családjáról és arról is, hogy mit ért el eddig az életben. Mindenről is igazából. Milyen önző és énközpontú az illető, nem igaz? De sok esetben nem az arrogancia és önzőség áll az ilyen viselkedés mögött, hanem inkább a bizonytalanság. Fontos különbség.

Felszínes, nagyzoló kommunikáció

Akárcsak a fenti példa. A bizonytalan, de arrogáns emberek gyakran dicsekednek beszélgetésekben az új vásárlásokkal, legyen az egy táska vagy egy új autó. Ideális esetben: nagy, drága, ritka.

A munkahelyi előléptetést is gyakran emlegetik, függetlenül attól, hogy új ismerősről vagy régi barátról van szó. Nem válik túlságosan személyessé, de marad a felszínes bejelentés.

Hogy arroganciáról vagy bizonytalanságról van-e szó, annak finom, de jó jelzése a nyelvezet: míg az előbbi tulajdonsággal rendelkező emberek történeteikben mindent maguk értek el, addig a bizonytalanok néha a szerencsét vagy embertársaik segítségét emlegetik – derül ki a Brigitte cikkéből.

barátnők, kávézó,
A bizonytalan emberek hajlamosak arról beszélni, hogy eddig mennyi mindent értek el az életben
Forrás: Ollyy/Shutterstock

 

Hajlam a nagy monológokra

A bizonytalan emberekről elsőre nem az jön le számunkra, hogy mennyit beszélnek. Inkább, hogy kerülik a kommunikációt. Ez azonban nem teljesen igaz.

Valójában, amikor különösen bizonytalannak érezzük magunkat, hajlamosak vagyunk monologizálni - akár a sikerekről, akár más emberekről.

Ismerjük ezt vagy azt a hírességet, befolyásos emberekkel volt dolgunk, vagy az exünk, akiről biztosan mindannyian tudjuk, hogy most ezt csinálja. A cél emögött az, hogy eltereljük a figyelmet magunkról, nem az, hogy sebezhetővé tegyük magunkat, hanem hogy magabiztosnak és fontosnak tűnjünk.

A védekezés mindenekelőtt

A bizonytalan emberek gyakran nincsenek kibékülve önmagukkal, a saját problémáikkal vannak elfoglalva és emiatt távolságtartónak, arrogánsnak tűnnek, holott valójában csak védekező álláspontot foglalnak el.

Sokszor keresztbe tett karokkal állnak és kerülik a szemkontaktust. Úgy néznek ki, mint akik nem nagyon figyelnek és nem is érdekli őket a másik.

nő, üzletasszony, iroda,
A bizonytalan emberek sokszor távolságtartóak
Forrás: Dragana Gordic/Shutterstock

Mindig más a hibás

Hibázni emberi dolog. Az arrogáns emberek azonban nem hajlandók elismerni, hogy esetleg ők maguk is hibáztak. Másokat okolnak érte, barátjaikat, munkatársaikat vagy családtagjaikat. Hasonlóan járnak el a bizonytalan emberek is, akiknek eleve alacsony az önbecsülésük, és nem akarnak gyengének tűnni a külvilág előtt. Ennek következtében hazudnak és másokat hibáztatnak a hibáikért.

Az arrogáns emberek általában minden buliban és társaságban azt akarják hangoztatni, hogy ők mindenben jobbak a többinél.

Többet isznak a szórakozóhelyeken, jobb ruhákba öltöztetik gyermekeiket, mint mások és ők maguk is igyekeznek márkásabb ruhákba bújni. Ez a viselkedés azonban gyakran a bizonytalanság, az alacsony önbecsülés vagy az érzelmi fájdalom leplezésére is szolgál. Azzal, hogy folyamatosan a "jobb vagyok" felé törekszenek, az érintettek egy kicsit nagyobb biztonságban érzik magukat, mert a homlokzatuk kívülről jónak és stabilnak tűnik.

Ha felismertük a problémát és belátjuk, hogy bizonytalanságban szenvedünk érdemes szakember segítségét kérni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.