Konfliktust okoz a pénz a párkapcsolatodban? Van megoldás

Stubborn,Millennial,Wife,Have,Fight,With,Husband,Over,Online,Shopping,
Shutterstock/Copyright (c) 2018 fizkes/Shutterstock. No use without permission. - fizkes
pénz vita konfliktus párkapcsolat
Pénzügyek miatt veszekedni a párkapcsolatok természetes velejárója. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy a pénz mindanyiunknak mást jelent és más-más érzelmeket vált ki belőlünk, attól függően, hogy gyermekkorunkban mit tapasztaltunk, milyen pénzügyi nevelést kaptunk a szüleinktől.

Annak, aki semmiféle pénzügyi nevelést nem kapott gyermekkorában, vagy rossz mintákat látott anyagi kérdésekben, mert túlságosan költekező vagy akár szegény családban nőt fel, felnőttként nehéz jól kezelnie a gazdasági ügyeit, különösen párkapcsolatban, ahol már közös kiadások is vannak. Nem véletlen, hogy házas- és élettársi kapcsolatokban olyan gyakoriak a pénzzel kapcsolatos viták és veszekedések. Szakértők szerint azonban mindenre van megoldás. Mutatjuk a leggyakoribb konfliktusforrásokat és a lehetséges megoldásaikat. 

pénz, konfliktus, párkapcsolat
Konfliktus okozhatnak a párkapcsolatban a tisztázatlan pénzügyek
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 pathdoc/Shutterstock

Konfliktust okozhat, ha drasztikusan eltérnek a költekezési szokásaitok

Te inkább fognád a pénzt, minden fillért megspórolsz, amit meg lehet, gyűjtesz, takarékoskodsz, ezzel szemben a párod szórja a pénzt, egy rakás — szerinted — felesleges holmit vásárol, amivel az idegeidre megy? A beszélgetés, mint mindig, most is a megoldás alapja. Kérdezd meg, miért olyan fontos neki az a tárgy, amit legutóbb megvásárolt, miért igyekszik olyan gyorsan megszabadulni a pénztől? Ne minősítsd, a túlzott takarékoskodás sem jobb, mint a pénzszórás, neked is van min dolgoznod. Próbáljátok megérteni egymás nézőpontjait, kössetek kompromisszmot. Határozzatok meg egy bizonyos havi összeget, legyen ez a saját, bármire költhető pénzetek. 

Az átláthatóság hiánya bizalomvesztéshez vezethet

Mire az együttélés, házasság mellett döntötök, rendelkeztek valamilyen előélettel. Ideális esetben két ember, aki az életét össze akarja kötni, bízik a társában, ha nem is minden titkát, de az anyagi helyzetét mindenképpen tisztázza. Roppant kínos az esküvő után szembesülni azzal, hogy a párod tele van adósságokkal, amelyekről elfelejtett tájékoztatni. Jobb megelőzni a bajt. A pénz komoly tabutéma, a hiánya kiszolgáltatottá teszi a másikat, ezért teremts olyan légkört, amelyben a párod nyugodtan beszélhet neked a hiteleiről, tartozásairól, helyezd a hangsúlyt a közös tervezésre, bevételekre és kiadásokra, így könnyebben árulja el a valóságot. Akármit mond, ne vágj közbe, ne reagálj hirtelen, hallgasd meg és minden információ ismeretében döntsd el, vállalod-e így is a közös életet vele. 

A drága hobbikat sem feltétlenül kell feladni

Megszoktad, hogy stabil bevételetek van, állandó kiadásokal, némi megtakarítással, amikor a társad azzal álló, hogy új hobbija van, ám az meglehtősen költséges. Egy darabig tűröd a pluszkiadásokat, de lassan úgy érzed, a párod szenvedélye a te vetélytársad. Megtiltani nem tudod, megbeszélni igen. Talán kevesebb pénzből is meg tudja oldani, nézzétek át a hobbijára fordított kiadásokat, faragjatok, ahol lehet, közösen szabjatok olyan határt a költekezésnek, amivel még az ő álmai sem törnek össze és a te terveid sem mennek füstbe. Mindenképpen kössetek kompromisszumot, mert hosszú távon a beletörődés eredménye szakítás lesz.

Az egyik kezében összpontosuló családi büdzsé egyenlőtlenségekhez vezethet

Nem jó, ha az egyik fél úgy dönt, ő lesz a kapcsolatban a pénzügyminiszter, ő dönt a kiadásokról, a másik pedig csak keresi a pénzt és elszenvedi a párja döntéseit. Ha te, vagy a társad téged korlátoz a bankkártyán, bankszámlán tartott pénzhez való hozzáférésében, felhasználásában, az nemcsak tisztességtelen, de valójában hatalmi játszma. Soha ne hagyd, hogy a másik kizárjon a közös pénzügyekből, akkor se, ha éppen nincs munkád és nm keresel pénzt! Az együttélés nem csupán gazdasági közösség, aki úgy érzi, uralkodnia kell feletted, amellett nincs semmi keresnivalód. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.