Ezt a 3 mondatot sose mondd a párodnak, mert szakításhoz vezet!

párkapcsolat, féltékenység, veszekedés, szakítás
Shutterstock -
párkapcsolat vita szerelem
Egy vita hevében olykor válogatott sértéseket vágunk egymás fejéhez. Van azonban néhány mondat, amivel érdemes vigyázni, mert ha ezeket bedobod, akkor onnan egyenes út vezet a szakításhoz.

Minden kapcsolatban vannak veszekedések, és ez teljesen rendben is van, hiszen attól, hogy egy párt alkottok, még nem kell mindenben egyetértenetek. Sőt, egy korábbi tanulmány szerint 

azok a párok, akik képesek hatékonyan vitázni, tízszer nagyobb valószínűséggel élnek boldog, hosszan tartó párkapcsolatban, mint azok, akik szőnyeg alá söprik a problémákat.

Egy konstruktív vitával tehát elkerülhetitek a szakítást.

szakítás
Ha megtanultok jól vitázni, elkerülhetitek a szakítást. 
Forrás: Shutterstock

Szakítás helyett veszekedjetek!

Jól vitázni azonban nehéz. Higgadtan, racionálisan megközelíteni egy párkapcsolati problémát, összeszedetten érvelni, tényekkel előhozakodni, ítélkezés és személyeskedés nélkül megoldani egy konfliktust, nagyon kevesen tudnak. 

Mert legtöbbször csak akkor konfrontálódunk, amikor betelik a pohár, torkig vagyunk a másik fél viselt dolgaival. Ilyenkor gyakorlatilag „robbanunk”, és érzelmektől túlfűtve minden korábbi sérelmünket a másik fejéhez vágjuk. Ez azonban nem egy előre vezető szópárbaj. Persze, a legtöbben ilyenkor nem tudunk uralkodni az érzelmeinken, az azonban fontos, hogy egy ponton féket tegyünk a nyelünkre. Próbáljunk lehiggadni, nyeljünk egy nagyot, mert a vita hevében olyasmit mondhatunk a partnerünknek, ami aztán szakításhoz vezethet.  

szakítás
Ha válogatás nélkül mindent a partnerünk fejéhez vágunk, az biztosan szakításhoz vezet.
Forrás: Shutterstock

Ezt a 3 mondatot kerüld el a vitákban!

 

  1. „Na ugye, én megmondtam!" 
    Ez a kifejezés a felsőbbrendűség érzését sugallja, és aláásod vele a partnered önbecsülését. Ha rendszeresen mondogatod, és folyamatosan a párod orra alá dörgölöd a hibáit, akkor az egyenes út a szakításhoz. Mert egy párkapcsolatban alapvetően a felek egy csapatban játszanak és támogatják, nem pedig becsmérlik egymást. Ez a hozzáállás azonban egyáltalán nem megértő és együttműködő, inkább cinikus és kárörvendő. Ha partnered valami hibát követett el, akkor ahelyett, hogy még te is leszúrod, inkább lépj fel támogatóan, és segítsd abban, hogy tanuljon a történtekből. 
  2. „Elegem van belőled, már nem szeretlek!" 
    A párkapcsolatok kölcsönös szereteten és egymás elfogadásán alapulnak, éppen ezért egy ilyen mondattal könnyen lerombolhatod a közösen felépített szövetségeteket. A nézeteltéréseket az egymás iránt érzett szeretet miatt igyekeztek megoldani, tehát a kapcsolatot alapjaiban ingathatod meg az ilyen és hasonló kijelentésekkel. Legalább ennyire káros szakítással vagy válással fenyegetőzni egy vita során - ez borzasztó érzelmi bizonytalanságot szül, szorongást és kétségeket okoz. Egy „már nem szeretlek” mondat bedobása után nehéz újra harmonikus, szeretetteljes közeget teremteni. 
  3. „Ugyan már, ez badarság, eltúlzod a dolgot” 
    Az ilyen megjegyzésekkel kétségbe vonod a partnered érzéseit, és azt közvetíted felé, hogy nem fontos és nem megalapozott, amit egy adott téma kapcsán gondol. Ez borzasztóan bántó megjegyzés, és káros lehet a kapcsolatra, mert ez egyfajta érzelmi elutasítás a részedről, ami aláássa a bizalmat. Hosszú távon pedig oda vezet, hogy a párod inkább elrejti előtted az érzéseit, nem mer őszintén megnyilatkozni. Ha esetleg megbántottad valamivel, és ő ezt jelzi, akkor ahelyett, hogy degradálnád a dolgot, inkább mondd azt: „Nem volt szándékomban, hogy megbántsalak".
    Ezzel tisztázni tudod a helyzetet, és nem vonod kétségbe az ő érzéseit.
     

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.