Életét vesztette egy 2 éves gyerek - nem kapott megfelelő kórházi ellátást

egészségügy kisfiú asztma Nagy Britannia meghalt kórházi ellátás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy-Britanniában egyre égetőbb problémát jelent a gyerekek sürgősségi ellátásának rossz helyzete, melynek következtében egy kétéves gyerek a megfelelő ellátás hiánya miatt életét vesztette.

Tracey és Miguel Moore-Shakes egy délután a Birminghami Városi Kórház sürgősségi osztályára vitték kétéves kisfiukat, Jaydent, mivel azt vették észre, hogy nagyon nehezen veszi a levegőt. A szülők abban bíztak, hogy gyors és azonnali segítségnyújtást kapnak, azonban a dolgok másként alakultak.

A kétéves Jaydenről szülei tudták, hogy asztmától szenved, de a fiú olyan nehezen vett levegőt, hogy a szülők attól féltek, a gyerek megfullad. A kórházban Jaydent először egy ápolónő, majd egy orvos is felületesen megvizsgálta. Az orvos mellkasi fertőzést diagnosztizált, felírt a gyerek számára egy antibiotikumot, majd hazaengedte őket. Jayden és szülei összesen kevesebb mint fél órát töltöttek a kórházban.

Hazaérve a kisfiú tünetei még súlyosabbá váltak, ekkor már tényleg alig kapott levegőt, ezért este 10-kor a szülők úgy határoztak, hogy visszamennek a kórházba, ahol végül öt és fél órával az első kórházi látogatásukat követően végre egy gyerekorvos szakértő is megvizsgálta Jaydent. Másfél órával később Jayden szívrohamot kapott, a szervezete feladta a küzdelmet, és egy órán belül meg is halt.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

A halottkémi vizsgálatok során megállapították, hogy egyértelműen a késlekedés és a nem megfelelő orvosi ellátás okozta a kétéves kisfiú halálát. A szakértők azóta közleményben hívták fel az egészségügyi dolgozók figyelmét a Nagy-Britanniában elterjedt rendszerszintű problémára. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai szerint az Egyesült Királyságban évente mintegy 1500 gyerek hal meg közönséges gyerekbetegségek következtében, melyeket nagyobb odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel könnyen gyógyítani lehetne.

Mivel a szigetországbeli háziorvosok egyre ritkábban adnak ügyeletet, a legtöbb szülő kénytelen a sürgősségi osztályokhoz fordulni, azok azonban nem rendelkeznek elegendő személyzettel a megnövekedett betegforgalom ellátásához. Simone Brabner és kislánya, a kétéves Lylah elviselhetetlen hasi fájdalommal fordult orvoshoz, akik vírusfertőzést állapítottak meg és nem végeztettek vérvizsgálatot a kései óra miatt. Simone nem nyugodott bele és újabb vizsgálatokat harcolt ki, amelyek igazolták, hogy Lylah előrehaladott neuroblasztómában (egyfajta idegrendszeri daganatban) szenved és a hasában növekedő tumor okozta a fájdalmat. A kórház utólag elnézést kért az eset után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.