havi vérzés oktatófilm menstruáció felvilágosítás Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1946-ban jelent meg a Disney felvilágosító kisfilmje, amely egy tampongyártó cég megbízásából készült iskolások számára.

A mindössze 10 perces Disney által készített oktatófilmet, amely az első kereskedelmileg is támogatott felvilágosító filmek közé tartozott, anno több mint 100 millió amerikai diák előtt vetítették le egészségnevelés céljából. A videóban, ahol az elsők között hangzik el a vagina szó, nemcsak a menzesz anatómiai hátteréről esik szó, hanem bemutatják a menstruációs naptár lényegét és a havi vérzés alatti fürdés mikéntjét is. A filmben beszélő hölgy hangsúlyozza továbbá a menstruáció alatt végzett testmozgás fontosságát, illetve felhívja a figyelmet arra is, hogy bár ilyenkor fokozottan érzékenyek vagyunk a világra, mégsem kell túlreagálni a dolgokat – például nem érdemes elsírni magunkat hajfésülés közben, ahogy az alábbi videóban szereplő lányka teszi:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.