A vegetarianizmus árt a fogaknak?

Forrás: Thinkstock -
betegség vegetarianizmus egészség fogzománc fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők szerint a húsban és tejtermékben gazdag étrend óvja a fogak egészségét, a bennük megtalálható aminosavak ugyanis lebontják az ártalmas fogköveket.

A Michigan és Newcastle Egyetem szakemberei úgy vélik, az új ismeretek emberek millióinak fognak segíteni abban, hogy megússzák a fogszuvasodást és a fogínybetegségeket, ami ma már mondhatjuk, hogy népbetegségnek számít.

Forrás: Thinkstock

Amint azt a vizsgálatok kimutatták, a vörös húsban, baromfiban, halban és tejtermékekben megtalálható L-arginine képes lebontani a fogkövet, ezért egyes fogászati termékekhez már a gyártás során hozzáadják ezt az összetevőt is.

Amint azt Alexander Rickard, a Michigan Egyetem járványtani professzora elmondta, mindez azért fontos, mert a baktériumok előszeretettel képeznek egybefüggő bevonatot, úgynevezett biofilmet a fog felszínén, ami a különféle fertőzések ötven százalékáért tehető felelőssé. A L-arginine nevű összetevő azonban képes ezt a réteget lebontani, ráadásul nem kerül sokba, így a fogkrémekhez és a szájvizekhez is könnyen hozzáadható.

A PLOS ONE című lapban közzétett tanulmány szerzői fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy bár a fent említett élelmiszerek is tartalmaznak L-arginine-t, az azokban található mennyiség még önmagában nem képes védelmet nyújtani a fogkő ellen, ahhoz olyan magas koncentrációra van szükség, amilyen mértékben ez az összetevő csak mesterséges módon fordulhat elő a különféle fogászati termékekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.