Csókbetegség miatt az úszóvébé előtt került karantén alá Kenderesi Tamás

Forrás: Mob.hu -
csókbetegség úszó Kenderesi Tamás világbajnokság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 19 éves Kenderesi Tamás a júniusi országos bajnokságon legyőzte Cseh Lászlót 200 pillangón, majd csak a televízión nézhette, amint riválisa megnyeri a számot a kazanyi világbajnokságon. A csókbetegségtől most már egyre kevésbé szenvedő Kenderesi már nincs karanténban, és újra úszhat - írja az Origo.hu.

"Azokat a napokat valószínűleg soha nem fogom elfelejteni, amikor kiderült, hogy a világranglista második helyezettjeként nem utazhatok el a versenyzőtársaimmal a kazanyi világbajnokságra. Ez egy akkora csapás volt, hogy nagyobbat nem is kaphattam volna" - nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálatának Kenderesi, aki június végén még csak nem is sejtette, hogy valamilyen betegség lappang benne, mert semmi jel nem utalt erre.

Forrás: Mob.hu

"Nagy dobásra készültem, az járt a fejemben, hogy éremmel fogok hazatérni Oroszországból. Aztán felfedeztem, hogy a nyakam bal oldalán a nyirokcsomó egyre duzzadtabb,de még akkor is csak egy megfázásos betegségre gyanakodtam. Ennek utána kell járni, mondta az edzőm, így kerültünk a Sportkórházba, ahol aztán kiderítették a bajok igazi okát" - sóhajtott egy nagyot a pillangóúszó.

Mint kiderült, Tamás az úgynevezett csókbetegségben, azaz mononukleózisban szenved.

Mi is az a mononukleózis?

A mononukleózist a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr vírus váltja ki. Magyarul fertőző mirigylázként is emlegetik a betegséget, felfedezője nyomán pedig Pfeiffer-féle mirigyláznak is nevezik. A köznyelv találóan a csókolózási betegség elnevezést ragasztotta rá, mivel nyál útján terjed. (Természetesen nemcsak csókolózással, hanem például közös pohárhasználattal vagy cigaretta közös szívása nyomán is terjedhet). Tünetei: láz, torokfájás és megnagyobbodott nyirokcsomók, valamint a nagyfokú gyengeség, fáradékonyság. Ezen túlmenően, sok esetben lép- és májmegnagyobbodás is jelentkezhet.

Kenderesi azóta visszatérhetett a medencébe edzeni, ám orvosai óvatosságra intették: azt kérték, ne ússzon túl sokat és ne ússzon megfeszített tempóban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.