Ilyen érzés lehet meghalni?

Forrás: Thinkstock -
kémia tudomány halál biológia kutatás videó agyműködés tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Amerikai Vegyész Szövetség nem mindennapi videója bemutatja, hogyan működik az agyunk annak tudatában, hogy a következő pillanatban meg fogunk halni.

Halottak napja és a tengerentúlon hatalmas népszerűségnek örvendő Halloween alkalmából az Amerikai Vegyész Szövetség különleges videón keresztül mutatja be, a tudomány nyelvére lefordítva, hogy mit is érez az ember abban a pillanatban, amikor meghal.

A kép illusztráció. Forrás: Thinkstock

Az ismeretterjesztő felvétel szerint a halál előtti percek leginkább egy borzongató horrofilm nézéséhez hasonlíthatóak, bár annyira nem intenzív az élmény. Először félelmet érzünk, amelynek evolúciós okai vannak: az agy felkészíti a szervezetet a menekülésre, hála az ilyenkor meginduló adrenalin termelődésnek.

A fenyegetettség érzésének mértékétől függően előfordulhat, hogy leblokkolunk. Ezt agyunk túlterheltsége okozhatja, de evolúciós okai is lehetnek: a ragadozók elleni elrejtőzést szolgálhatja. A klinikai halál beállta után az agy továbbra is képes a működésre – feltéve, ha nem szereztünk komolyabb fej- vagy agyi sérüléseket.

Kutatások igazolták, hogy a biológiai halál beállta előtt kimutatható egy utolsó agyi hullám, amelyet korábban „halál agyhullámnak" neveztek el. Hogy ez után mi történik velünk, arról egyelőre mindenki csak találgatni tud. A videót alább tekintheted meg:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.