Ilyen spermára van szükséged a teherbeeséshez

Forrás: Thinkstock -
ondó terhesség sperma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint az ondó elsőként távozó része nagyobb eséllyel termékenyíti meg a nőt, mivel az abban lévő hímivarsejtek aktívabbak, és jobb minőségű DNS-t tartalmaznak a később érkezőknél.

Az eredmények alátámasztják a korábbi feltételezést, hogy az ejakulátum leghamarabb távozó részét - nagyjából az első 15-45 százalékot - alkotta a természet arra, hogy megtermékenyítse a petesejtet. A további arra való, hogy kivédje a más férfiaktól érkező spermiumok célba érését - állítják a kutatók.

Forrás: Thinkstock

Lomha, stresszes és kevés a magyar sperma

Stressz, alkohol, dohányzás, egészségtelen életmód, mozgáshiány, környezetszennyezés, tartós gyógyszerhasználat és helytelen öltözködés. Ezek azok az okok, amelyek miatt egyre nagyobb probléma a férfimeddőség hazánkban. A hormonmaradványokat tartalmazó csapvíz, a csökkenő spermiumszám, a tájékoztatás hiánya, valamint a családalapítás időpontjának kitolódása pedig csak fokozza a reménytelenséget. A nagy magyar ondóhelyzetről itt írtunk korábban.

A szerzők hozzátették, hogy az eredmények hozzájárulhatnak a mesterséges megtermékenyítés sikeresebbé tételéhez.

"Az ejakulátumot mindig egységes egészként kezelik, pedig szerintünk két különböző részből áll, ami az összetételt és a fiziológiai működést is érinti, és egyformán fontos a szaporodás szempontjából" - fogalmazott a kutatást vezető Maria Hebles, a Spanish Foundation for Science and Technology sajtóközleményében.

Forrás: Thinkstock

Hebles elmagyarázta, hogy a mesterséges megtermékenyítéshez általában egy tartályba gyűjtik be az ondót, aminek következtében a két rész összekeveredik. Az összekeveredésnek pedig súlyos következményei lehetnek a sperma minőségére nézve.

Amikor teherbe esni teljesítménytúra: beavatkozások, lehetőségek

Azt mondják, a stressz a legjobb fogamzásgátló, és ez sok esetben igaz is. Előfordulhatnak azonban olyan eshetőségek is, amikor valami más baj van. Szervi, szervezeti, nála vagy nálam. Vagy csak nem klappolunk össze. Mikor jön el az a pont, amikor külső segítség kell? És ha eljött, hová fordulhatunk? A Life.hu korábban ennek járt utána.

A vizsgálat során 40 férfi ondóját vették górcső alá, akiktől azt kérték, hogy két különböző edénybe gyűjtsék a produktumot.

"Várakozásainknak megfelelően az ejakulátum első része gyorsabban mozgó, magasabb spermiumszámú váladékot tartalmazott, ráadásul a DNS integritása is jobb volt" - összegezte Hebles.

A Life.hu számtalan cikkben foglalkozott már a férfiejakulátummal. 10 tény, amit sokan nem tudnak a spermáról című cikkünkben pedig egyesítettük erőinket, vagyis minden tudásunkat az ondóról.

Ronthatja a sperma minőségét az alváshiány

Egy dán kutatás korábban arra a megállapításra jutott, hogy a nem elegendő alvásidő negatívan befolyásolhatja a sperma minőségét. A felmérésben kevesebbet vagy rosszabbul alvó férfiak kisebb mennyiségű és gyengébb minőségű ondót tudtak produkálni a jól alvó társaikhoz viszonyítva. A további részletekért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.