Tüdőtranszplantáltak indulnak a Kilimandzsáró csúcsára

Forrás: AFP -
transzpantáció Kilimandzsáró tüdő expedíció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szervátültetett emberekkel indulnak orvosok egy különleges kutatómunkára: 5895 méter magasságban, a Kilimandzsárón vizsgálják majd az átültetett tüdők működését.

2015-ben a Groningeni transzplantációs munkacsoport sikeres expedíciót szervezett (szív-, tüdő-, máj-, vese-, őssejt-, vékonybél) transzplantált betegeknek az 5895 méter magas Kilimandzsáró csúcsára. A betegek és kísérőik szervezetének működését folyamatosan monitorozták, és a mérési eredményeket később tudományos folyóiratban is publikálták. A példán felbuzdulva a világ vezető tüdőtranszplantációs centrumaihoz tartozó bécsi munkacsoport 2017. júniusában nemzetközi expedíciót szervez csak tüdőtranszplantált betegeknek ugyanide, a Kilimandzsáróra. A 2015-ben elindult, sikeres hazai tüdőtranszplanációs program is csatlakozott a nem mindennapi kezdeményezéshez két transzplantálttal, három kísérő orvossal, egy gyógytornásszal és egy fotóssal. A nemzetközi expedíció célja folyamatos megfigyelés mellett minden résztvevőt feljuttatni a Kilimandzsáró 5895 méter magas csúcsára.

A hazai tüdőtranszplanációs program is csatlakozott a nem mindennapi kezdeményezéshez két transzplantálttal, három kísérő orvossal, egy gyógytornásszal és egy fotóssal Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem Archívum

– emlékezett vissza a kezdetekre Prof. Dr. Lang György, a Magyar Tüdőtranszplantációs Program vezetője. A professzor úr elmondta, ez egy hatalmas kihívás a csapat számára.

Azt gondoljuk, hogy ilyen körülmények között vizsgálva a tüdőt, olyan megfigyelésekre, eredményekre juthatunk, amiket hasznosítani tudunk. A másik dolog pedig az, hogy ez egyfajta felkiáltójel is egyben: másfél éve, hogy elindult a hazai, valamint nemzetközileg is elismert tüdőtranszplantációs program. Ennek ellenére a tavalyi évben tizenhét beteget transzplantáltunk. Biztos vagyok benne, hogy egy 10 milliós országban sokkal több betegnek lett volna szüksége új tüdőre. Tudnánk is segíteni, de nem jutnak el hozzánk a betegek. Talán ez egy felkiáltójel lesz majd azoknak a kollégáknak, akik átültetésre küldhető betegeket látnak, gondoznak, hogy nem kell lemondani róluk, míg ott van a transzplantáció lehetősége" – tette hozzá Lang György.

Lang György azt reméli, hogy az expedíció egy felkiáltójel lesz majd, hogy nem kell lemondani a betegekről, amíg ott van a transzplantáció lehetősége Forrás: Thinkstock

Szakmai szempontból felkészült a csapat, hiszen egyéni edzésterv alapján dolgoztak, a leendő túrázók megkapták a szükséges oltásokat, valamint megtörtént az összes vizsgáltat, amivel a potenciális kockázatokat ki lehet szűrni. „Lehet persze a szobában ülve is leélni egy életet. Ők ezt önként vállalták, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Nagyon komoly üzenetértéke lesz ennek az expedíciónak" – mondta el a professzor.

A magyar csapat tagjai

Garda Péter: 41 éves, 14 éve tüdőátültetett
Balogh Krisztián Péter: 24 éves, másfél éve máj- és tüdőátültetett
Prof. Dr. Lang György: 54 éves, 15 éve végez tüdőátültetéseket
Dr. Gieszer Balázs: 31 éves, 8 éve foglalkozik transzplantációval
Dr. Ghimessy Áron: 27 éves, 7 éve foglalkozik transzpantációval
Dr. Borka Péter: 55 éves, 30 éve foglalkozik cisztás fibrózissal
Dr. Szilyassy László: 54 éves, fotós

Vannak olyan országok, ahol halottból származó donor nem áll rendelkezésre, ezeken a helyeken használják az élődonoros átültetést, például Japánban. Közép-Európában, abban a körben, ahol a magyar szakemberek is dolgoznak (Görögország, Horvátország, Ciprus, Szlovénia Ausztria, Németország), ezekben az országokban jelentik az agyhalott donorokat. „Elég pozitív a társadalmi hozzáállás Magyarországon és a törvényi háttér szerint általában az úgynevezett feltételes beleegyezés elve teljesül. Ez azt jelenti, hogy ha valaki az élete során nem tiltakozott ellene, akkor ha meghal, a szerveit- ahelyett, hogy eltemetnénk -, felhasználjuk transzplantációra. Ez a törvényi háttér elég jó donorszervi ellátottságot tesz lehetővé. Élődonoros tüdőátültetésre nálunk nincs szükség. Magyarország még mindig egy olyan csoda ország, ahol több a donor tüdőnk, mint amennyit be kell ültetnünk" – tudtuk meg Prof. Dr. Lang Györgytől.

Magyarországon ,,ha valaki az élete során nem tiltakozott ellene, akkor ha meghal, a szerveit- ahelyett, hogy eltemetnénk -, felhasználjuk transzplantációra" - mondja a professzor Forrás: AFP

Tudtad?

Magyarországon 2016-ig bezárólag több mint 9000 beteget transzplantáltak valamilyen szervvel. A transzplantációra szoruló betegek száma szerte a világon meghaladja a rendelkezésre álló donorszervek számát. Hazánkban azonban tüdő esetében ez nem így van, a várólistán lévő betegek száma jóval a nemzetközi átlag alatt van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.