Női tabuk: amikről nem beszélünk szívesen

betegség tabutéma cikatridina2019 intim
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Se szeri, se száma azoknak a női dolgoknak, amikről nem beszélünk szívesen. Pedig többnyire hétköznapi dolgok ezek, amelyeken minden nő átesik életében legalább egyszer. Sokan kétes forrásokból tájékozódnak az egyes tünetekről, betegségekről, fertőzésekről, ám az önmagunk által felállított diagnózisok, kezelési gyógymódok sok esetben tévútra visznek bennünket és veszélyesek is lehetnek. Éppen ezért tegyük félre a szégyenérzetünket, a szemérmességünket és beszéljünk őszintén a nőket érintő intim problémákról!

Tabu Nr.1: A hüvelyfolyás

A megnövekedett mennyiségű hüvelyfolyás a hüvely gyulladására hívja fel a figyelmünket. A hüvelyi váladék mennyisége, színe, állaga, szaga különböző fertőzésekre utalhat, éppen ezért fontos, hogy a diagnózis felállítását bízzuk szakorvosra. A bővebb hüvelyfolyás oka leggyakrabban gombás vagy bakteriális fertőzés, előidézheti többek között a hüvely pH-értékének megváltozása, allergiás reakció, nem megfelelő intim higiénia. Olykor égő, csípő, viszkető érzéssel járhat együtt. A megelőzés érdekében figyeljünk az alapvető intim higiéniánkra, a helyes WC-használatra, kerüljük a különböző intim spray-k, mosakodógélek, irrigálószerek gyakori használatát, ne viseljünk műszálas anyagokat, tanga bugyi helyett válasszunk jól szellőző, pamut alsóneműt. Fontos megjegyezni, hogy van, akinek alapvetően bővebb a hüvelyből távozó váladék mennyisége, míg másoknak kevesebb.

A hüvelyfolyás olykor égő, csípő, viszkető érzéssel járhat együtt Forrás: Shutterstock

Tabu Nr. 2: Hüvelyszárazság

A legtöbbször, de nem kizárólag (!) a menopauzával együtt járó hormonális változások hatására a hüvelyfal elvékonyodik, aminek követkeménye lehet a hüvelyszárazság. A hüvelyszárazság többnyire égő, viszkető, feszülő érzéssel jár együtt és a szexuális együttléteket is igencsak megnehezítheti. Sajnos az elvékonyodott hüvelyhám sérülékenyebbé válik, ami kedvez a baktériumok megtelepedésének, így a hüvelyszárazság idején fogékonyabbak leszünk az intim fertőzésekre, ami tovább növeli az amúgy is kellemetlen tünetek sorát. A diagnózis felállítása ez esetben is az orvos dolga, semmiképpen ne kezdjünk önmagunk kezeléséhez. Megszüntetéséhez súlyosabb esetekben az orvos hormonterápiát javasolhat, de egyénként elegendő lehet az ápoló, hidratáló hatású, helyileg alkalmazható hormonmentes készítmények használata. Viszonylag újabb eljárással, az úgynevezett intim lézeres kezeléssel ugyancsak megszabadulhatunk a problémától.

A hüvelyszárazság a szexuális együttléteket is igencsak megnehezítheti Forrás: Shutterstock

Tabu Nr. 3: Nemi betegségek

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek a nemi herpesz, a HIV-fertőzés, a szifilisz, a chlamydia, a HPV (humán papilloma vírus), a gonorrhoea. Ezeken kívül természetesen sok más betegséget is elkaphatunk akkor, hanem vigyázunk kellően az intim higiéniánkra, ha nem használunk óvszert a szexuális együttlétek alkalmával, ha túl gyakran cserélgetjük a szexuális partnereinket. Ahány betegség, annyiféle tünet jelentkezhet, de összességében elmondható, hogy amennyiben csípő, égő, viszkető érzést tapasztalunk, fájdalmassá válik a vizeletürítés, megváltozik a hüvelyi folyásunk színe, szaga, állaga, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki a panaszoknak megfelelő kezelést fog javasolni. Több olyan betegség is létezik, amelynek hosszabb a lappangási ideje, tehát nem ritka az sem, hogy az intim együttlét után akár hetekkel, hónapokkal később jelentkeznek az egyes tünetek. Ne szégyelljük a történteket, ez bárkivel előfordulhat! Mielőtt az interneten próbálnánk megoldást találni a panaszainkra, gondoljunk arra, hogy a félrekezelt nemi betegség súlyos esetben akár a méh eltávolításával is járhat, nem éri meg tehát kockáztatnunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.