egészségügy fehérnemű veszély szexi vitagyn2019
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hódítás elengedhetetlen kelléke a szexi fehérnemű. Nem mindegy azonban, hogy milyet viselünk, hiszen egy rosszul megválasztott darab komoly bajok forrása is lehet.

Ki ne szeretné saját magát vagy párját meglepni egy tökéletes, alakot hangsúlyozó (vagy éppen korrigáló), szuperszexi fehérneművel? A tökéletes darab kiválasztásához sok szempontot kell figyelembe vennünk. Nem elég az esztétikumra ügyelni, legalábbis akkor, ha nem szeretnénk komolyabb egészségügyi problémákat magunknak. De milyen gondok adódhatnak, ha nem körültekintően választjuk meg az alsóneműinket?

Soha ne felejtsük el az alapvető funkciót!

A számos választási szempont mellett nem szabad elfelejteni, hogy a női bugyinak mi is az elsődleges feladata. Alapvetően védelmi funkciót lát el, vagyis takar. Védi az intim testtájékot a kidörzsöléstől, illetve a kórokozóktól.

1. Alapanyag

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a műszálas fehérnemű helyett érdemes a pamutot előnyben részesíteni akkor, ha mindennapos viseletről beszélünk. A pamutnak ugyanis jó a légáteresztő és nedvszívó képessége, így sokkal higiénikusabb viselet egyéb társainál. A műszálas darabok ettől eltérően kevésbé jól szellőznek, ideális körülményeket teremtve ezáltal a kórokozók elszaporodásának.

Ha mindennapos viseletről beszélünk, érdemes a pamut fehérneműt előnyben részesíteni Forrás: Shutterstock

2. Forma

A boltok polcairól számos fazonú alsót választhatunk: francia, brazil, tanga – hogy csak a legnépszerűbb darabokat említsük. A tangabugyik igen népszerűek, köszönhetően annak, hogy még a testhez simuló ruhadarabok alatt is észrevétlen maradnak. Ennek ellenére lehetőség szerint kerüljük az ilyen típusú bugyikat, hiszen ezek vékony anyagcsíkokból állnak össze, amik inkább becsúsznak a védendő területre, nem pedig körülhatárolják azt. Így ha elmozdul – ami megtörténik akkor is, amikor csak szimplán sétálunk –, a baktériumok tökéletes szállítójává válik. A végbélnyílástól a hüvely felé szállítja a kórokozókat, így azok belekerülhetnek a húgycsőbe, onnan a húgyhólyagba, ami akár hólyaghurutot is okozhat. Fontos azonban megemlíteni, hogy nem mindenkinek okoz feltétlenül problémát ez a szabásforma.

A tangabugyi a vékony anyaga miatt a baktériumok tökéletes szállítójává válhat Forrás: Shutterstock

A hólyaghurutról

A köznyelvben felfázásként emlegetett hólyaghurut okozói a baktériumok, amelyek feljutnak a húgycsőbe, húgyhólyagba, és ott gyulladást idéznek elő. Tünetei az égő, csípő érzés vizeléskor, az alhasi fájdalom, és esetleg vér megjelenése a vizeletben. Enyhébb esetben a megfelelő intim higiéniás szabályok betartásával és sok folyadék fogyasztásával (ezáltal késztetve a szervezetet a gyakori vizeletürítésre, amely során a legtöbb kórokozó távozni tud a hólyagból, mielőtt megtapadhatna és elszaporodhatna) néhány nap alatt orvosolhatjuk a problémát. Súlyosabb esetben antibiotikum-kúrát javasolnak az orvosok.

3. A méret is lényeges!

Érdemes megemlíteni azt is, hogy mind a túl nagy, mind pedig a túl kicsi alsónemű okozhat problémát. A túl nagy fehérnemű összegyűrődhet, és ezáltal kidörzsölheti a bőrfelületet, míg a kisebb darabok bőrirritációt okozhatnak a szeméremtesten.

A legmegfelelőbb, ha nem túl kicsi, de nem is túl nagy az alsónemű Forrás: Shutterstock

Összességében elmondható tehát, hogy hétköznapokra, alváshoz és nappali használathoz a pamutból készült, megfelelő méretű és formájú darabokat ajánlják a szakértők, míg a szintetikus anyagokat, tangabugyis szetteket pedig legfeljebb egy-egy csábító alkalomra javasolják, mivel azok tartós viselés esetén bőrpírt, hámsérüléseket, húgyúti fertőzéseket, gyulladásokat és más kellemetlenséget is okozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.