Megúszható a hólyaghurut? Így kerüld el a bajt!

Forrás: Shutterstock -
felfázás hólyag urzinol2019 hólyaghurut
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alhasi görcsök, gyakori vizelési inger, fájdalmas vagy csípő, égető érzés vizelés közben? Valószínűleg neked is volt már benne részed. A felfázást vagy hólyaghurutot baktériumok okozzák, és ha tudod, hogyan kaphatod el, könnyedén védekezhetsz is ellene. Mutatjuk, hogyan!

Mi az a hólyaghurut?

A köznyelvben csak felfázásként emlegetett hólyaghurutot többnyire kórokozók okozzák, de kialakulásában a hideg is szerepet játszhat. Hólyaghurutról akkor beszélünk, ha a kórokozó baktériumok bekerülnek a húgycsőbe majd onnan a húgyhólyagba, ahol gyulladást okoznak.

A hólyaghurut tünetei

A hólyaghurut – vagy más néven felfázás – tünetei a gyakori vizelési inger, az alhasi fájdalom, a vizelés közben érzett csípő, égető érzés, ritkábban a véres vizelet megjelenése. Társulhat hozzá hidegrázás, láz is.

Forrás: Shutterstock

Hogyan úszhatod meg?

Mivel a hólyaghurutot leggyakrabban az E. coli nevű, egyébként velünk élő baktériumok okozzák, az intim higiénia megfelelő szinten tartásával sokat tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld ezek kóros elszaporodását. Zuhanyozz naponta kétszer – reggel és este –, és kellemesen meleg, szappanos vízzel mosakodj. Kerüld az intim mosakodógélek túl gyakori használatát és az indokolatlan hüvelyöblítést (irrigálást), ezek ugyanis felboríthatják a hüvelyi pH természetes egyensúlyát, így a hüvelyben élő kórokozók könnyen elszaporodhatnak, és hamar utat találnak a húgycső és a húgyhólyag felé. A műszálas, csipkés, szuperszexi fehérneműk ugyan csábításra tökéletesen alkalmasak, de a hétköznapokban maradjunk inkább a pamutból készült alsóneműk viselésénél, hiszen ezeknek jobb a légáteresztő képességük, jobban szellőzik alattuk a bőr – így kevésbé izzad, illetve fülled be a nemi szervek körüli testtájék, amely ugyancsak kedvezne a baktériumok elszaporodásának.

Azt talán nem kell mondani, hogy a szexuális aktus is lehet a hólyaghurut veszélyforrása.

Ekkor ugyanis a testi érintkezés, az esetleges hámsérülések és a különböző váladékok együttes jelenléte ugyancsak előidézheti a bajt. Ezt elkerülendő, ne váltogassuk túl gyakran a partnerünket, és fordítsunk különös figyelmet a nemi aktus előtti és utáni tisztálkodásra. A kórokozók többségét egy szappanos, meleg vizes zuhanyzással lemoshatjuk magunkról, így kisebb az esély azok elszaporodására, illetve a húgycsőbe, húgyhólyagba való jutására. Talán meglepően hangzik, de a nemi együttlétek után mielőbb érdemes a húgyhólyagot kiüríteni, hiszen a vizelettel együtt a baktériumok nagy része is távozik a hólyagból. Ez igaz egyébként is: napi 2-2,5 liter mennyiségű folyadék elfogyasztásával, és gyakori pisiléssel megelőzhetjük a bajt, nem hagyva időt a baktériumoknak az elszaporodáshoz.

A nemi érintkezés után mielőbb mennyünk el pisilni Forrás: Shutterstock

A Life.hu tippje

A tőzegáfonya vagy a medveszőlőlevél kivonatát tartalmazó készítmények sokat segítenek a húgyhólyag megfelelő védelmének kialakításában, illetve a kezdődő hólyaghurut tüneteinek enyhítésében.

Mit tegyünk, ha nem sikerült megúsznunk a bajt?

A tünetek alapján könnyedén felismerhetjük mi magunk is, ha hólyaghuruttal állunk szemben. Amennyiben a sok folyadékfogyasztás, a gyakori vizeletürítés és a gyógynövényes készítmények használata ellenére a panaszok nem enyhülnek vagy múlnak el maradéktalanul 3-4 nap alatt, akkor forduljunk orvoshoz, aki a megfelelő antibiotikumos kezelést fogja javasolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.